Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Vrijednosnicama pala vrijednost u drugom poluvremenu

Autor: Matej Lordanić

27.02.2010. 23:00
Vrijednosnicama pala vrijednost u drugom poluvremenu

Foto: Filip BRALA



Pogledom na konačni rezultat i visokih 17 poena prednosti mnogi bi mogli pomisliti da su košarkaši Borik-Puntamike s lakoćom svladali momčad VROS Darda. Međutim, bilo je itekako teško i košarkaši trenera Nevena Plantaka su se itekako pomučili kako bi pobijedili goste iz Darde.


Pogledom na konačni rezultat i visokih 17 poena prednosti mnogi bi mogli pomisliti da su košarkaši Borik-Puntamike s lakoćom svladali momčad VROS Darda. Međutim, bilo je itekako teško i košarkaši trenera Nevena Plantaka su se itekako pomučili kako bi pobijedili goste iz Darde.  Nakon prve četvrtine vjerojatno su svi gledatelji na tribinama Jazina očekivali tvrdu i neizvjesnu utakmicu do posljednje minute, no domaći su se košarkaši na početku drugoga poluvremena uspjeli odlijepiti na značajniju razliku koju su rutinski sačuvali do kraja.
Početak utakmice nije bio odveć dojmljiv. Obje su se momčadi mučile u napadu, a u nastojanjima da postignu koš često su griješili. Bilo je mnogo izgubljenih lopti s obje strane u tim trenucima i stoga je logično da će prva momčad koja poveže nekoliko kvalitetnih napada doći u osjetniju prednost. Tricama Petanija i Pavića, te koševima Ivanova Borik je poveo 10:4. Gosti se bude i s nekoliko lijepo izrađenih akcija dolaze u vodstvo preko Čamagajevca. No, do kraja prve četvrtine Borik ponovno preko Olivarija i Devića vraća pozitivan rezultat.
Nakon blijede prve četvrtine koja je obilovala dekoncentriranošću s obje strane, u drugoj četvrtini na parket izlazi potpuno drugačija momčad Borika. Plantakovi su igrači zaigrali izuzetno agresivno i pritisnuli goste po čitavom parketu. Otprilike četiri minute nakon početka druge četvrtine, u jeku pritiska domaćina, došlo je do naguravanja među igračima na što je reagirao bivši košarkaš Borika Miro Dundov ušavši na parket, zbog čega je u pratnji policije sproveden van dvorane. Nakon toga, od domaćina smo vidjeli još tricu Jurjevića za 28:21, nakon čega domaćini kao da su potpuno stali. Gosti rade seriju 13:0 za vodstvo 34:28, ponajviše zahvaljujući vrlo raspoloženom Zvonimiru Ridlu. Stečeno vodstvo uspijevaju sačuvati do kraja prve dvije dionice igre, te prije odlaska na odmor vode rezultatom 36:32.
U nastavku se domaćinima otvorio šut i na krilima Pavića i Jurjevića rade seriju 11:4 za vodstvo 43:40. Ivanov im je dao ruku i s dobrim rješenjima pod košem nastavio seriju koja je došla do 15:6. S druge strane otpor je pružao prekaljeni Ridl koji nije dopuštao da se Borik značajnije odvoji. Međutim, u tim trenucima voda u potpunosti kreće na mlin domaćih. Mrva pogađa tricu na koju se nadovezuje Jurjević svojim pogotkom iza linije 6.25. Nakon toga, domaćine dariva gostujući branič Čamagajevac tehničkom greškom nakon koje je Borik došao do osjetnih +11, 61:50 što je ujedno bio konačan rezultat nakon 30 minuta igre. Valja naglasiti da je Borik treću četvrtinu dobio rezultatom 29:14 i potpuno preokrenuo tijek utakmice. Gotovo je nevjerojatno da su domaćini u 10 minuta treće četvrtine postigli samo tri koša manje nego u cjelokupnom prvom poluvremenu.
U četvrtoj dionici igre domaćini kao da su ponovno posustali. U napadu su bili prilično sterilni čemu svjedoče samo tri postignuta koša u šest minuta igre. Voloderovi se igrači uspijevaju primaknuti na 64:58 pet minuta prije kraja, iako im igra u tim trenucima nije bila dojmljiva. Igra im se većinom svodila na individualna rješenja, doduše, često uspješna, u čemu su prednjačili Meznarić i Krolo koje Puntamičani nisu mogli zaustaviti. Tada se ukazao Pavić vrlo bitnom tricom, Ivanov je precizan s linije slobodnih bacanja i Puntamičani ponovno imaju komotnih +11 i utakmicu prelomljenu u svoju korist. Pečat pobjedi Borika stavljaju Jurjević i Dević tricama za konačnih 79:62, pa na kraju pobjeda izgleda puno uvjerljivije nego što je zaista bila, ponajviše zahvaljujući čak 47 postignutih koševa u nastavku.
Nakon prvoga poluvremena stvari nisu izgledale blistavo za Plantakove igrače, ali u nastavku su bitno popravili svoju igru čemu je uvelike pridonio odličan šut i čak 9 postignutih trica u drugih 20 minuta. Baranjci su se u četvrtoj četvrtini uspjeli prišuljati, ali svaku sumnju u pobjedu otklonio je Pavić ključnom tricom za 67:58, četiri minute prije kraja. Iznimno je raspoložen bio Marino Jurjević koji je u drugom poluvremenu postigao 17 od svojih 20 koševa, u što je ugrađeno čak pet trica. Ivanov je postigao 19 uz 9 skokova, a Pavić 12 koševa (četiri trice). Kod gostiju najistaknutiji je bio Krolo sa 17 koševa i sedam skokova, Ridl je postigao 14, a Meznarić 11.


 BORIK-PUNTAMIKA – VRIJEDNOSNICE DARDA 79:62




(19:15, 13:21, 29:14, 18:12) ZADAR – Dvorana Jazine. Gledatelja: 150. Suci: Saša Šarac (Osijek), Nikola Perlić (Velika Gorica), Krunoslav Holjevac (Slavonski Brod).
BORIK-PUNTAMIKA: Petani 7 (2-2), Ivanov 19 (5-7), Čakarun 2, Pavić 12, Dražović (0-2), Dević 7 (2-3), Mrva 5, Marin, Troskot, Jurjević 20 (5-6), Baždarić, Olivari 7. Trener: Neven Plantak.
VROS DARDA: Komadina, Meznarić 11, Ridl 14 (4-7), Katavić 5, Lozančić, Dogman, Krolo 17 (7-12), Mandić 4, Gamma 1 (1-2), Čamagajevac 10 (2-2), Krešić. Zucić. Trener: Damir Voloder.
Šut za 2: Borik-Puntamika 13-27 (48%); VROS Darda 15-29 (52%). Šut za 3: Borik-Puntamika 13-32 (41%) Jurjević 5, Pavić 4, Petani 1, Dević 1, Mrva 1, Olivari 1; VROS Darda 6-17 (35%) Čamagajevac 2, Ridl 2, Katavić 1, Meznarić 1. Slobodna bacanja: Borik-Puntamika 14-20 (70%); VROS Darda 14-23 (61). Skokovi: Borik-Puntamika 31 (23+8); VROS Darda 27 (24+3).


 PLANTAK: PRESUDILA JE OBRANA


Konferencija za novinare nakon utakmice Borik-Puntamika – VROS Darda nije ponudila previše zanimljivosti, budući da su trener gostiju Damir Voloder i igrač Marko Mandić svjesni da je Borik sasvim zasluženo pobijedio. S druge strane, domaći trener Neven Plantak je kao ključ pobjede istaknuo kvalitetnu obranu svojih igrača. Prvi je riječ dobio gostujući branič Marko Mandić.
– Borik nam je nametnuo svoj stil igre. U prvom dijelu su odigrali agresivno i čvrsto, dok su se u nastavku razigrali i pogodili podosta vanjskih šuteva, a u obrani su i dalje igrali kvalitetno. Mi nismo uspjeli uspostaviti svoju igru, pogotovo u drugom dijelu. Pobjeda Borika je sasvim zaslužena – kazao je Mandić, a nakon njega pred mikrofone je stao trener Voloder.
– Čestitam Boriku na zasluženoj pobjedi. U potpunosti su nas nadigrali. Nismo odigrali onako kako smo se dogovorili. Borik je pročitao našu igru i kvalitetno nas udvajao na centarskim pozicijama. Višak igrača nismo uspijevali realizirati. Bili smo prespori i prenervozni, iako tome ne znam razlog. U drugo poluvrijeme smo ušli mlako. Borik je u nastavku stvorio prednost koju je znao održati do kraja. Puntamičani su bili vrlo neugodan protivnik i moram priznati da su me iznenadili kvalitetnom igrom – riječi su Damira Volodera.
Trener domaćih Neven Plantak istaknuo je obranu kao ključ pobjede.
– Izuzevši manji dio druge četvrtine, obranu smo odigrali odlično što je po mom mišljenju presudilo. Uspjeli smo ostvariti veći broj skokova od momčadi koja ima tri kvalitetna i izuzetno visoka centra. Uz to smo ukrali čak 14 lopti. U ta dva segmenta igre smo nadmašili protivnika. Na njihovu zonu koju jako dobro igraju smo odlično reagirali, dobro je napadali i stvarali višak igrača. Uz to, otvoreni šutevi su nam često ulazili – kazao je Plantak.