Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Crni labud novi stanovnik Meke Drage

27.02.2011. 23:00
Crni labud novi stanovnik Meke Drage


Crni labud, jedna od najljepših vrsta  ove graciozne ptice, odnedavno je novi stanovnik malog  mjesta Meka Draga kod  Kruševa. Ova prelijepa ptica  posebno je atraktivna jer je  jedina svoje vrste koja ima crno perje, a kako je porijeklom  iz jugoistočne i jugozapadne  Australije, nije toliko čest gost  u Hrvatskoj, osim eventualno  u zoološkim vrtovima. Da je  riječ o vrlo rijetkom gostu, govori i podatak da mu je ovo tek  četvrti zabilježeni posjet u posljednjih 110 godina. Zanimljivo je da su svi viđeni u Zadarskoj županiji. Prva dva  viđena su na otoku Pagu, jedan je viđen prošle godine na  Dugom otoku, a moguće je da  se isti preselio u Meku Dragu.  Slike nam je poslao Dario Hajdin, tajnik Udruge Meka Draga, koji kaže kako je labud  postao svojevrsna maskota  Meke Drage te da ga mještani  obožavaju.
– Dva bijela labuda ovdje su  već duže vrijeme, a prije dva  tjedna pojavio se i ovaj crni za  kojeg nitko ne zna otkud se  stvorio. Prvih dana držao se  dalje od ljudi, ali u zadnje  vrijeme se toliko udomaćio da  nema straha i prilazi ljudima,  pa čak nam jede iz ruke, kazao  je Hajdin.
Ovaj labud ima bijela pera  samo u krilima, kljun mu je  žarko crven s tamnim rubom i  vrhom, dok su mu noge sivo-crne boje. Vrlo je društvena ptica i prava je rijetkost  vidjeti ga samog, no društvo je  odmah našao u bijelim rođacima. S obzirom da je porijeklom iz toplih krajeva u  slučajevima velike hladnoće i  zime, kao posljednjih dana, labud se sklanja u dvije uvale u  Mekoj Dragi i mještani već  znaju gdje ga mogu pronaći.  Kako su nam rekli, često im  jede iz ruke, a hrane ga salatom i kruhom. Potrebno je  istaknuti kako je ovo strogo  zaštićena vrsta, koja je u Novom Zelandu gotovo istrijebljena. Osim labudova česti  gosti u Mekoj Dragi su i dva  dupina koji dolaze najčešće  ljeti, a posljednji put tu su bili  prije dva mjeseca.