Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

“E-recepti” HZZO-u spas od krivotvorina?

27.02.2011. 23:00
“E-recepti” HZZO-u spas od krivotvorina?


Zbog činjenice da će e-recepte biti nemoguće krivotvoriti, u ljekarnama se ubuduće može očekivati više lažnih privatnih recepata


Zbog krivotvorenog recepta na kojem je propisan lijek Akineton koji se  koristi u liječenju Parkinsonove bolesti, ljekarnici su ovih  dana na posebnom oprezu. Hrvatska ljekarnička komora  (HLJK) upozorila je na lažne  recepte koji kolaju ljekarnama,  i pozvala ljekarnike da u  slučaju da im pacijent donese  takav obrazac, recept zadrže u  ljekarni i odbiju izdavanje lijeka.
Krivotvoreni recepti nisu novost, i u prosjeku jednom godišnje neki takav recept “prokola” ljekarnama. Prema iskustvima ljekarnika, najčešće se  takvim rabotama bave ovisnici,  kojima se tako otvaraju vrata  za nabavku lijekova koji u sebi  sadrže psihoaktivne supstance,  a ponekad i pacijenti na stalnoj  terapiji lijekovima za smirenje,  koji kopiranjem recepta nastoje izbjeći posjet liječniku.
– Takvi se slučajevi događaju,  obično nakon što ovisnik provali u ambulantu i ukrade recepte i pečat. Recepte onda  skeniraju, a činjenica je da je  tehnologija toliko uznapredovala da je teško otkriti razliku  između pravog i krivotvorenog  recepta – kaže Mate Portolan,  predsjednik Ljekarničke komore.
Zbog višebojne tiskanice, recepte HZZO-a bilo je dosad  nešto teže krivotvoriti, ali to  nije bila nikakva prepreka krivotvoriteljima, koji su u ljekarne dolazili i s lažnim HZZO-ovim receptima. Privatne  recepte koje je izdao privatni  liječnik, ili tiskanice za lijekove  koji se ne izdaju na recept ali ih  pacijent ne može podići bez  preporuke liječnika, uvijek je  lakše krivotvoriti, jer su crno-bijeli i teže je otkriti da se  radi o lažnoj tiskanici, veli Portolan. Uvođenjem e-recepata  HZZO se, kako se čini, spasio  napasti krivotvoritelja jer poslati krivotvoreni recept sustavom CEZIH-a praktički je  nemoguće, smatraju ljekarnici.
– E-recepte bit će nemoguće  krivotvoriti na ovaj način, pa  ubuduće možemo očekivati da  ćemo se susretati samo s krivotvorenim privatnim receptima. Naime, i do takvih je recepata ovisnicima teško doći,  radi se o ogromnoj količini lijekova koji se na taj način zloupotrebljavaju, i svaki farmaceut mora biti jako oprezan  kod izdavanja takvih lijekova –  veli Portolan.


Lijekovi s opijatima i dalje na “papiru”




Lijekovi koji sadrže opojne droge izuzeti iz sustava e-recepata pa se  i dalje pišu “na papiru”. Razlog tome je što bi bilo krajnje rizično ovu  skupinu lijekova uvrstiti među ostale lijekove koji se liječniku, ako su  stalna terapija, mogu naručiti telefonom, a u ljekarni ih umjesto vas može  podići netko drugi.