Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

HDZ-u optužnica zbog 20 milijuna iz crnog fonda?

27.02.2011. 23:00
HDZ-u optužnica zbog 20  milijuna iz crnog fonda?


U uskočkoj istrazi afere Fimi-media, Ivu Sanadera se tereti da je zloupotrijebio položaje predsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a kako bi Nevenku Jurak i Mladena Barišića povezao u grupu s ciljem da izvuku novac iz države preko Fimi-medije


Kako se bliži  kraj istrage protiv Ive Sanadera za aferu Fimi-media, tako je sve izvjesnije da  će USKOK, zajedno s vinovnicima afere, prijaviti i  HDZ kao pravnu osobu.  Naime, prema dosad prikupljenim podacima iz istrage koji su došli u medije,  za potrebe stranke iz Barišićevog crnog fonda potrošeno je između 19,5 i  24,8 milijuna kuna. A osnovni uvjet za kaznenu odgovornost pravne osobe  upravo su kaznena djela  odgovorne osobe, u ovom  slučaju predsjednika  HDZ-a Ive Sanadera, te  ostvarenje protupravne  imovinske koristi.
U uskočkoj istrazi afere  Fimi-media, Ivu Sanadera  se tereti da je zloupotrijebio  položaje predsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a  kako bi Nevenku Jurak i  Mladena Barišića povezao u  grupu s ciljem da izvuku  novac iz države preko Fimi-medije.  Poslovanjem Fimi-medije s državnim poduzećima, smatra USKOK,  iz države je izvučeno 126  milijuna kuna, od čega je  najmanje 44 milijuna kuna  protuzakonito ostvarena  dobit. Od te svote, Nevenka  Jurak predala je Mladenu  Barišiću najmanje 32 milijuna kuna, a HDZ-ov bivši  rizničar odnio je Ivi Sanaderu najmanje 28 milijuna kuna.
No, poslovanje Fimi-medije nije jedini način na koji  su se prikupljala sredstva za  stranački crni fond. USKOK raspolaže podacima  kako su, primjerice, sredstva za prvu blindiranu  BMW-ovu “sedmicu” prikupljena donacijom od poduzetnika Marijana Primorca. Donacija je pritom blaga  riječ, jer je Primorac USKOK-u ispričao kako je davao novce Sanaderu iz  straha za vlastitu sigurnost.
Fiktivne fakture
Povrh toga, sam Mladen  Barišić ispričao je kako je  donatorima HDZ-a izdavao  stranačke zahvalnice. Uskočki tužitelji, kako doznajemo, utvrđuju i tko je sve  preko Mladena Barišića darivao novac HDZ-u, nakon  što je novi zakon 2007.  godine ograničio donacije  pravnih osoba na 100 tisuća  kuna. Dio donacija išao je i  preko Fimi-medije, ispostavom fiktivnih faktura za  nikad obavljene poslove, što  je Ivo Sanader, prema Barišićevom svjedočenju, zabranio kad je saznao da  poduzetnici na taj način  pokušavaju odobrovoljiti  vladajuću stranku. To je  možda i jedina povoljna  rečenica koju je Mladen  Barišić izrekao o Ivi Sanaderu u svojem svjedočenju pred USKOK-om.
Kalkulacija da je HDZ iz  Barišićevog crnog fonda potrošio između 19,5 i 24,8  milijuna kuna, temelji se na  podacima koji su dosad objavljeni u medijima. Najviše  je potrošeno na “redovite  troškove”, za koje je Mladen  Barišić mjesečno u stranku  odnosio između 100 i 200  tisuća kuna. U periodu dok  je Barišić bio rizničar, riječ  je o svoti između pet i deset  milijuna kuna. Potom je  najviše potrošeno da Marko  Perković u kampanji 2007.  godine ne bi nastupao ni za  jednu stranku, čak  515 tisuća eura ili 3,8 milijuna  kuna. Za dva blindirana  BMW-a iz crnog fonda je  izdvojeno otprilike po 300  tisuća eura ili ukupno 4,6  milijuna kuna. Druge estradne zvijezde, pak,  plaćalo se za nastupe, pa je  Mišo Kovač dobio između  600 i 750 tisuća kuna 2007.  godine, a Nina Badrić oko  300 tisuća kuna.
Zaslužni “civili”
Sve to su podaci do kojih  je USKOK došao u istrazi  afere Fimi-media, a tužitelji  imaju i informacije da je  HDZ-ovac Frank Bilaver iz  crnog fonda dobio 25 tisuća  eura, odnosno oko 180 tisuća kuna za organizaciju  akcije napumpavanja telefonskih anketa na radijskim  i tv-emisijama u izbornoj  2007. godini.
Navodno, USKOK ima i  informacije tko je sve od  HDZ-ovaca i zaslužnih “civila” dobivao mjesečno “pojačanje” prihoda u gotovini.   Kad se te brojke zbroje,  dođe se do svote od 19,5,  odnosno 24,8 milijuna kuna,  ovisno o tome koliko je  točno novca Barišić odnio  Branki Pavošević u stranku.  USKOK sigurno raspolaže  točnim podatkom, budući  da je Branku Pavošević, kao  i Mladena Barišića, u više  navrata ispitivao. No, to su  podaci koji su poznati javnosti. Kolika je točno svota  koju je HDZ potrošio iz  crnog fonda Mladena Barišića i Ive Sanadera, pokazat će se kad završi uskočka istraga.
 


Sanadera se tereti za šest kaznenih djela




Bivši premijer Ivo Sanader u ovom trenutku  tereti se za čak šest  kaznenih djela. U istrazi afere Fimi-media, na teret mu se stavlja  udruživanje radi počinjenja kaznenog djela, zloupotrebe položaja i  ovlasti predsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a, te pranje novca.  Zlopoutrebe položaja i ovlasti i pranje novca teška su koruptivna  kaznena djela koja se kažnjavaju s do deset godina zatvora, a  udruživanje u grupu kažnjava se s do pet godina zatvora.
U istrazi koja se vodi protiv bivšeg premijera i Roberta Ježića,  Sanaderu se na teret stavljaju još dvije zloupotrebe položaja i ovlasti,  te još primanje mita u vidu BMW-ove blindirane limuzine. S obzirom  na stanje predmeta, kupovina BMW-a na koncu bi mogla biti nešto  drugačije kvalificirana.