Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Lišansko orcenje i radovinsko orcanje pod zaštitom UNESCO-a

27.02.2011. 23:00
Lišansko orcenje i radovinsko orcanje  pod zaštitom UNESCO-a


Nisam mogao vjerovati vlastitim ušima kada sam pozvan u Banske dvore u Zagreb gdje je u nazočnosti ministra kulture Jasmina Mesića na svečanom prijamu premijerka Jadranka Kosor uručila UNESCO-ve povelje nematerijalne kulturne baštine svijeta zaslužnima za očuvanje glazbenog izričaja “ojkanja”, rekao je Joso Nimac, predsjednik KUD-a “Sv. Nikola Tavelić”


Kulturno-umjetnička društva “Sveti Nikola  Tavelić” iz Lišana Ostrovičkih  i “Radovin” iz Radovina  uvršteni su na listu Svjetske  nematerijalne kulturne baštine. Na 5. zasjedanju UNESCO-vog Međuvladinog odbora za zaštitu nematerijalne  kulturne baštine u Nairobiju u  Keniji, donesena je odluka o  zaštiti jednog od najstarijih  oblika višeglasja ojkanja, odnosno “lišanskog orcanja” i  “radovinskog orcanja”.
 Izdan nosač zvuka
– Nisam mogao vjerovati  vlastitim ušima kada sam pozvan u Banske dvore u Zagreb  gdje je u nazočnosti ministra  kulture Jasmina Mesića na  svečanom prijamu premijerka  Jadranka Kosor uručila UNESCO-ve povelje nematerijalne kulturne baštine svijeta  zaslužnima za očuvanje tradicije Sinjske alke i izradbe  licitara te povelju ugrožene  nematerijalne baštine svijeta  zaslužnima za očuvanje glazbenog izričaja “ojkanja”, odnosno po našu orcanja ili orcanja, govori Joso Nimac,  predsjednik KUD-a “Sv. Nikola Tavelić” koji je osnovan  1997. godine i broji 25 članova.
Lišanski KUD do sada je,  između ostalog, nekoliko puta  nastupao na HRT-u i zajedno  s njima snimilo emisiju o selu  Lišane Ostrovičke i njihovim  običajima. Izdali smo i nosač  zvuka koji donosi običajne  pjesme, pjevanje “pod bas”,  orzenje, biračko kolo, kukulešće te sviranje uz diple i  svirale, ponosno će Nimac.
Osim ova dva KUD-a iz  Zadarske županije UNESCO  je zaštitio hrvatsko ojkanje  KUD-ova “Sveta Margareta”  Velika Jelsa kod Karlovca iz  Karlovačke županije, “Gacka”  Ličko Lešće iz Ličko-senjske  županije i “Promina” iz Oklaja  u Šibensko-kninskoj županiji.  UNESCO je zaštitio i ojkanje  71-godišnje Marije Prelas iz  Srijana u Gornjim Poljicima  kod Omiša za koju znalci kažu  da je istinska živuća ikona  tradicionalnog pjevanja te ojkanje Tomislava Pervana Gare iz Kokorića, etnosela nedaleko od Vrgorca.
Ostatak ilirskog i  prailirskog pjevanja
– Ponosni smo što je ovo  naše nematerijalno dobro neprocjenjive vrijednosti uvršteno u popis svjetske baštine,  kao dio naslijeđa i tradicije  koji će predstavljati naš identitet i u europskim integracijama, istaknula je tom prigodom premijerka Jadranka  Kosor.
Na dodijeljenim priznanjima zahvalio je Ivica Dundović  iz KUD-a “Radovin”, koje njeguje tradicijske običaje dinarske kulture.
– Ovu tradiciju moramo  čuvati kako se ne bismo izgubili kada uđemo u europske  integracije, poručio je Dundović.
Ojkanje je ostatak prastarog ilirskog i prailirskog pjevanja s područja antičke Dalmacije, današnje Dalmacije,  BiH i Crne Gore, koje su  Hrvati usvojili i sačuvali.
– Što se same tehnike orcanja tiče, riječ je o pjevanju  koje izvodi dvoje ili više pjevača, a koje traje toliko dugo,  koliko izvođačima takoreći izdrži dah. Melodije su zasnovane na ograničenoj, najčešće  kromatskoj, tonalnoj ljestvici.  Tekstovi variraju od klasičnih  ljubavnih, pa sve do modernijih sa socijalnim ili političkim temama, naglasio je Joso Nimac te je ekipi Zadarskog lista na odlasku iz Lišana  Ostrovičkih milozvučno zaorcao: “Dabogda vas plašila do  groba, mini suknja i debela  noga”.


Hrvatska rekorder




Pored Sinjske alke, licitara i ojkanja na istu listu 178 raznih kulturnih  tehnika Svjetske nematerijalne baštine iz 80-ak zemalja je uvršteno čak  deset dobara iz Hrvatske čime smo postali zemlja s najviše zaštićenih  kulturnih fenomena u Europi, među kojima “Čipkarstvo u Hrvatskoj”,  “Festa sv. Vlaha”, “Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja”  te “Umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja  Hrvatskog zagorja”.


Večer orzenja u Lišanima


Pod visokim pokroviteljstvom Vlade RH i Ministarstva kulture u mjesecu srpnju u Lišanima Ostrovičkim održat će se “Večer orzenja”, na kojom će se zajedno naći ojkači i orzači, diplari i guslari od Sinja do Nina, najavio je Joso Nimac dodavši kako je pred državnim institucijama i KUD-ova koji njeguju ojkanje velika zadaća – da uključivanjem mladih sačuvaju svoje kulturno naslijeđe od nestanka, ali i da se ne dopusti pretjerana komercijalizacija.


Čuvari izvorne kulturne baštine


Kada se govori o “Radovinskom orcanju”, riječ je o dvoglasju i jednom  od najstarijih napjeva koji je sačuvan do danas jedino u Radovinu i koji  smo mi uspjeli uz veliki rad i odricanja prenijeti na naše mlade generacije  te ga kao takvog otrgnuti od zaborava, kaže Ivica Dundović, zahvalivši na  dosadašnjoj pomoći Zadarskoj županiji i njezinom Odjelu društvenih  djelatnosti, Općini Ražanac i njezinom načelniku Dragutinu Miočiću kao  i brojnim prijateljima i sponzorima.
– Ovo naše priznanje je i njihovo. Mi čuvari radovinske stare i izvorne  kulturne baštine od srca im zahvaljujemo, kaže Dundović opisujući  pritom djelovanje KUD-a “Radovin” nastalog 1999. godine, koje je u  potpunosti oživjelo napjeve i obnovilo nošnju svoga kraja. Ostvarili su niz  zapaženih nastupa i snimili CD.
– Radovinjani su kroz povijest stjecali, čuvali i sačuvali svoju hrvatsku  i katoličku osobitost. Bio je to mukotrpan proces, no unatoč svemu  Radovin je ostao svoj, prepoznatljiv tradicijom, materijalnim i duhovnim  stvaralaštvom, poručio je je Dundović.