O povijesti Krneze od osmog stoljeća do danas

Slika korisnika admin
Učenici OŠ Krneza su u sklopu programa čitali, recitirali i pjevali

"Krneza je varošica mala..." naziv je dokumentarnog filma koji su uz potporu učiteljica snimili učenici  Osnovne škole Krneza, a u petak je premijerno prikazan u  Knjižnici Jurja Barakovića u  Ražancu. Prostor knjižnice bio  je premalen za veliki broj zainteresiranih koji su osim filma  imali priliku uživati u kulturno-umjetničkom programu povezanom s danima materinjeg  jezika te prigodnim predavanjima. Učenici OŠ Krneza, koja  se nalazi u sastavu OŠ Jurja  Barakovića u Ražancu, čitali  su, recitirali i pjevali, a prigodno kolo uz pjesme svoga  kraja zaigrale su žene iz Krneze.

O povijesti Krneze, na temu  "Krneza - pabirci iz prošlosti"  govorio je mr.sc, Nenad Zekanović, a okupljeni su imali  priliku saznati i kako je povijest  njihova sela stara stoljećima.

- To malo mjesto ima povijest  koja seže negdje od kraja osmog do početka devetog stoljeća. Do sada se o tome nije  govorilo, a ja ću sastaviti po  jednu sitnicu iz svakog stoljeća,  kazao je Zekanović. U predavanju je naveo kako se Krneza u  povijesti nazivala Karnica ili  Krnica te spada u jedno od  prvih naselja Hrvata, odnosno  doseljenih slavena na ovo područje.

- Prema nekim podacima  nastala je prije nego su Hrvati,  odnosno Slaveni, otišli u Karantaniju današnju Sloveniju,  dakle prema Austriji. Oni su  otišli u sedmom, osmom stoljeću, što znači da su Hrvati na  ovo područje došli vrlo, vrlo  rano, kazao je Zekanović ističući kako arheološka istraživanja u novije doba dokazuju da se već krajem osmog,  devetog vijeka na ovom mjestu  nalazi naselje, dok kontinuitet  vjerskih objekata iz 10. i 11.  stoljeća govori o stalnosti hrvatskog življa.

Krneza kakvu je danas poznaje stanovništvo nastala je prije 300 godina, a promijenilo se i  stanovništvo.

- Neki su odseljavali, drugi  doseljavali i u tom djelu Krneza  je podijelila sudbinu svih drugih naselja. Običaji kakve danas poznajemo i koje čujemo  ovdje je tradicija kakvu mi poznajemo i to je vjerojatno nastavak prijašnje tradicije. Tu su  ženska i muška te mješovita  kola, ali nažalost muških je sve  manje i pokušat ćemo školu  poduprijeti u aktivnostima koje  su započeli, kazao je Zekanović  odajući posebno priznanje  učiteljicama Ivi i Ireni koje su  organizirale cijelo događanje.

Zekanović je prokomentirao  i film koji su snimili učenici te je  rekao kako je to posebna  stvar.

- Kada djeca snime film, uz  pomoć učiteljica, a on traje 25  minuta to je veličanstveno. Naravno da ima malih manjkavosti, međutim, radili su srcem i  malo sam se naježio kada sam  ga vidio. Tim potezom pokazali  su starijima kuda treba krenuti,  istaknuo je Zekanović.

Andrijana Kranjčec, studentica novinarstva održala je izlaganje "Kulturološko i arheološko naslijeđe zadarskog zaleđa", a poseban osvrt dala je na  ražanački kraj i Krnezu. Uz mali domjenak i velike pohvale  učeničkom radu na samom kraju večeri ponovno je zaigrano  kolo i "zapivano je po krnezarski".

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno