Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Obrambeni bedem poklopio Slavonce

27.02.2011. 23:00
Obrambeni bedem poklopio Slavonce


Mocire su preksinoć pozdravile treću ovosezonsku,  odnosno tek drugu domaću  pobjedu rukometaša Zadra. S  24:19 izabranici Romana Perinovića ispratili su neugodni  Osijek, a njihovo slavlje u 16.  kolu produkt je odlične  obrambene role koja im je  omogućila da bez većih oscilacija kontroliraju susret.  Jedino vodstvo gosti su imali  kod 0:1, dok je najviše što su  uspjeli zaprijetiti raspoloženim Zadranima bilo kod  dolazaka na gol zaostatka.  Više od spomenutog Slavoncima nije dopuštala rezolutna  6-0 domaćih, njihov najveći  adut uoči nastavka borbe za  ostanak.
Bobanović na vratima, Brkljača i Zelić na krilima,  Surać na crti te Peša, Jerak i  Mijolović na vanjskim pozicijama, na otvaranju su  utakmice bili suočeni s agresivnom 5-1 Osječana.  Međutim, na čvrste i pravovremene izlaske Slavonaca  spomenuta je postava pred  svojim vratima odgovarala još  odlučnije. Takav pristup u 4.  im je minuti donio prvu prednost (2:1), dok su višak od  jednog pogotka održavali do  12. Iako su i u međuvremenu  imali prilike za plus dva,  realizirati su ih uspjeli nakon  dvije povezane obrane Bobanovića, odnosno pogotka  Zelića s igračem manje.
Vratio se Zelić
Povratnik u redove Zadra  pospremio je za 5:3. Susret je  bio kilometrima daleko od  odlučenog, no upravo su dvije  minute s igračem manje ocrtavale odlučnost domaćih da  se pomaknu s posljednjeg  mjesta u poretku klubova s  najlošijim domaćim učinkom.  Obrana Zadra cijelo je vrijeme bila na visokoj razini, no  ne i napad te se Perinović u  15. Odlučio pozvati predah.  Mučili su se Zadrani s prijenosom lopte do krila, no  zahvaljujući raspoloženom  Mijoloviću s vanjskih su pozicija i dalje držali prednost.  Korak dalje napravili su u 24.  Kada je isti igrač zabio za  10:7. Zadar je mogao do  poluvremena ostvariti i veću  zalihu, međutim, nekoliko  tehničkih grešaka i poglavito  solo rješenja u napadu zadržali su ih na prednosti od  dva pogotka (12:10). S  kraćom klupom nego inače  (samo pet igrača), Perinović  nije mnogo rotirao u prvih 30  minuta, a glavnina igrača s  početka susreta iznijela je i  drugu dionicu.
Iz 6-0 Zadar je početkom  drugog poluvremena prešao  u dublju 5-1 na čelu sa Zelićem, dok je Osijek tijek  dvoboja pokušao promijeniti  transformacijom u 3-2-1.  Ipak, većih promjena nije  bilo. Barem u prvih 10 minuta. Domaći su se u 37.  vratili na tri gola prednosti  (Zelić za 14:11), ali tehničkim  greškama i slabom realizacijom ubrzo su Osijeku dopustili da zaprijeti izjednačenjem. U 40. je tako semafor svijetlio 15:14, gosti su  imali napad i najizgledniju  šansu preliti vodu na svoj  mlin, no Cotina obrana, a  zatim i isključenje Mišića,  sapleli su jednu od rijetkih  prilika Osječana. Zabrinuti  izraz lica domaćih navijača  promijenio je Brkljača s dva  uzastopna pogotka s desnog  krila. Drugi od njih označio je  povratak na mirnijih plus tri  (17:14 u 43.).
Mijolovićevih osam
– Tri je dobro, ali s četiri bi  se još lakše disalo – komentirao je jedan domaći  navijač, a Mijolović ga je  poslušao u 45. kada je svojim  petim golom odveo Zadar na  18:14. U posljednjoj četvrtini  susreta gosti su se najviše  približili na 19:17 u 50. i  20:18. u 52., ali utjelovitelj  jedine ozbiljnije prijetnje bio  je Miran Androš, vrlo dobri  srednji vanjski Osječana koji  bez prave podrške nije mogao  donijeti značajniju prevagu.  Zadar se bez većih problema  vratio na četiri gola viška  (22:18, Jerak u 55), dok je  najvećih i konačnih plus pet  30 sekundi do isteka vremena  postavio Ivan Mijolović, s  osam golova prvo ime u vrijednoj pobjedi Zadrana.
 


Perinović: Obranom kompenzirali napadačke nedostatke


– Odigrali smo odličnu obranu svih 60 minuta, a posebice u posljednjih 15-ak kada smo “lomili” protivnika. Odigrali smo i taktički mudro i borbeno. Nije bilo lako nositi se s njihovom 3-2-1 zonom – vrlo pokretljivom i grubom. Međutim, našom smo angažiranom obranom pokazali da se tehničke greške i lošiji postotak realizacije mogu kompenzirati. Da smo uspjeli realizirati više polukontri i kontri mogli smo se i ranije odvojiti. Na tom ćemo segmentu morati poraditi uoči nadolazećih utakmica. Smatram da protiv Đakova možemo još bolje: slično u obrani, a u napadu popraviti upravo polukontru i realizaciju. Na dobrom smo putu da pronađemo formu s kojom ćemo još lakše igrati i osvojiti više bodova – kazao je Romano Perinović, trener Zadra.




ZADAR – OSIJEK 24 (12):19 (10)


ZADAR – Dvorana Mocire. Gledatelja: 150. Suci: Petar Bulum, Nikola  Carević (oba Metković).
ZADAR: Cota, Bobanović, Zelić 3, Merhar, Jerak 4 (3), Šimičević,  Klasanović, Mijolović 8, Brkljača 3, Čirjak, Surać 2,  Peša 4. Trener:  Romano Perinović.
OSIJEK: Juzbašić, Mišić 2, Grgić 1, Raljević 4, Stojnović, Androš 4 (2),  Begonja, Puškarić, Tominac, Šikić 3, Skaramuca 3, Maltašić, Kurtović,  Jurić 2, Jukić, Vukušić. Trener: Igor Bojić.
Sedmerci: Zadar 3 (4); Osijek 2 (3).
Isključenja: Zadar 6 minuta; Osijek 10 minuta.


Prva HRL


Rezultati 16. kola: Zadar – Osijek 24:19, Ivančica Ivanec – Spačva  Vinkovci 31:28, Mladi rudar – Županja 30:27, Crikvenica – Umag 26:22,  Đakovo – Senj Wallenborn 26:24, Brod – Kaštela Adriachem (jučer),  Hrvatski dragovoljac – Prelog (jučer).
U 17. kolu (5./6. ožujka) igraju: Zadar – Đakovo, Osijek – Ivančica  Ivanec, Spačva Vinkovci – Brod, Kaštela Adriachem, Mladi rudar, Županja –  Hrvatski dragovoljac, Prelog – Crikvenica, Umag – Senj Wallenborn.