Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Omogućiti lakše dobivanje statusa povlaštenog proizvođača električne energije

27.02.2011. 23:00
Omogućiti lakše dobivanje statusa  povlaštenog proizvođača električne energije


Strateški cilj partnerskih organizacija u ovom projektu je utjecati na povećanje udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije, čime se ne samo smanjuje emisija CO2 u okoliš, već i utječe na povećanje energetske neovisnosti zajednice i pojedinca


Pet udruga započinje s provođenjem projekta koji ima za cilj malim  proizvođačima pojednostavniti administrativni postupak  stjecanja statusa povlaštenog  proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora. Riječ je o aktivnostima koje će  se provoditi u okviru partnerskog projekta “Javno zagovaranje i praćenje politika  vezanih za obnovljive izvore  energije i energetsku učinkovitost u RH” kojeg provode udruge Društvo za oblikovanje održivog razvoja  (DOOR) iz Zagreba, Eko  Liburnia iz Rijeke “Eko-Zadar” iz Zadra, Press centar za  okoliš iz Osijeka  i Zvono uz  Kupu iz Zamršja kod Karlovca, a uz financijsku potporu Nacionalne zaklade za  razvoj civilnoga društva.
Pravilnikom o stjecanju statusa povlaštenog proizvođača  električne energije proizišlom  iz  Zakona o tržištu električne  energije (NN177/04) propisani su uvjeti za stjecanje  statusa povlaštenog proizvođača električne energije.  Ovaj status može steći proizvođač koji u pojedinačnom  proizvodnom objektu istodobno proizvodi električnu i  toplinsku energiju, koristi otpad ili obnovljive izvore energije za proizvodnju električne  energije na gospodarski primjeren način usklađen sa zaštitom okoliša.
Povećanje energetske  neovisnosti
Procedura je složena, a u  nekim koracima čak i nedovoljno definirana, pa ni  tvrtkama koje ulažu sredstva  u postrojenja koja se u kontekstu obnovljivih izvora  energije smatraju velikima  (primjerice, vjetroelektrane  ili elektrane na bioplin čije  snage iznose nekoliko megavata) nije jednostavna.  Ipak, najveće poteškoće u  svladavanju procedure imaju  upravo mali proizvođači za  koje gotovo i ne postoje pojednostavljenja. S obzirom na  činjenicu da se radi o pojedinačnim investitorima  zainteresiranima za uporabu  obnovljivih izvora energije,  najčešće u okviru svog vlastitog domaćinstva, za takve je  proizvođače potrebno pojednostaviti i olakšati proceduru stjecanja statusa povlaštenog proizvođača i sklapanja ugovora o otkupu električne energije po povlaštenoj  cijeni.
Strateški cilj partnerskih  organizacija u ovom projektu  je utjecati na povećanje udjela proizvodnje električne  energije iz obnovljivih izvora  energije, čime se ne samo  smanjuje emisija CO2 u okoliš, već i utječe na povećanje  energetske neovisnosti zajednice i pojedinca. Utjecanje  na donositelje odluka kako bi  pojednostavili postojeći administrativni postupka stjecanja statusa povlaštenog  proizvođača električne energije cilj je projekta “Javno  zagovaranje i  praćenje politika  vezanih za obnovljive izvore energije i energetsku  učinkovitost u  RH” usvojen na  radionici održanoj  u Zagrebu 24. i 25.  veljače na kojoj su  uz partnerske organizacije sudjelovali i predstavnici  Zelene akcije,  ODRAZ-a, Velebitske udruge Kutarevo, udruge  Franjo Koščec,  Zelene Istre, Hrvatske udruge  stručnjaka zaštite  prirode i okoliša,  Agencije za  društvene promjene, Brodskog ekološkog društva, udruge  Čebarjon, udruge Snaga Zemlje, Centra za ekologiju i  energiju, Udruge za održivi  razvoj i Zaštitarsko-ekološke  udruge “Senjar”.
Kao gosti predavači na radionici su sudjelovali i Vesna  Bukarica s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Jasenka Nećak ravnateljica  Uprave za atmosferu i gospodarenje otpadom u  Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Lidija Živčić  iz udruge  FOCUS (Ljubljana), Toni Vidan  iz Zelene akcije, Sandra  Pernar iz GONG-a, potpredsjednica saborskog Odbora za  zaštitu okoliša Mirela Holy i  Domagoj Krnjak, tajnik Odbora. Ova radionica je prva u  nizu radionica u sklopu projekta “Javno zagovaranje i  praćenje politika vezanih za  obnovljive izvore energije i  energetsku učinkovitost u  RH”. Do konca godine  održati će se i četiri regionalne radionice u Zadru, Osijeku, Karlovcu i Rijeci.
Hrvatska kasni za  zacrtanim ciljevima
– Projekt je na nacionalnoj  razini značajan iz dva razloga.  Ostvarenjem njegovog konkretnog cilja, a to je pojednostavljenje procedure  stjecanja statusa povlaštenog  proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora  energije, povećat će se broj  malih instalacija obnovljivih  izvora energije u Hrvatskoj,  čime će se pridonijeti nacionalnim ciljevima u pogledu udjela obnovljivih izvora u  ukupnoj strukturi energenata. Hrvatska, valja napomenuti, kasni za zacrtanim ciljevima. Pridonijet će se i  smanjenju emisija stakleničkih plinova, očuvanju okoliša, smanjenju uvozne ovisnosti hrvatske energetike, otvaranju novih radnih mjesta u  sektoru obnovljivih izvora  energije i ujednačenijem regionalnom razvoju. Istodobno  će se i povećati zanimanje  i ojačati uloga pojedinaca u  energetskom sektoru, za kojeg se javnost u pravilu zanima samo kad dolazi do  porasta cijena energije i energenata ili kad se planira izgradnja novog energetskog  objekta. Sudjelovanjem javnosti, a posebice organizacija  civilnog društva, u praćenju i  utjecanju na politike vezane  uz obnovljive izvore energije  otvorit će se novi komunikacijski kanali između civilnog, javnog i poslovnog sektora, a organizacije civilnog  društva svojim će konstruktivnim nastojanjima postati  važan saveznik na polju  održivih načina proizvodnje i  potrošnje energije, istaknula  je dr.sc. Maja Božičević Vrhovčak, predsjednica  DOOR-a.


 VELIK BROJ SUNČANIH SATI U ZADARSKOJ ŽUPANIJI




– Udruga “Eko-Zadar” je u 2009. započela s informiranjem javnosti o  mogućnostima korištenja obnovljivih izvora energije. Zadarska županija u  prosjeku ima oko 2.300 sunčanih sati godišnje, a na vanjskim otocima  broj godišnjih sunčanih sati je oko 2.500. Projekt smo nazvali “Žetva  sunca” i u udrugu se javio značajan  broj građana koji su se  informirali o  potrebnoj dokumentaciji i o mogućnostima dobivanja poticaja. Preko   vijećnika u Županijskoj skupštini zatražili smo sufinanciranje ugradnje  solarnih kolektora, te je Zadarska županija koncem prošle godine  pokazala dobru volju raspisivanjem natječaja za sufinanciranje ugradnje  solarnih kolektorskih sustava u svrhu pripreme tople vode u kućanstvima  s maksimalno 10.000 kuna. Sufinanciranje ugradnje solarnih kolektorskih  sustava prvi je korak, a sljedeći korak treba  biti sufinanciranje  ugradnje fotonaponskih sustava. Uključili smo se u ovaj projekt jer  vjerujemo kako je regionalnom suradnjom udruga moguće utjecati na  donositelje odluka da pojednostavljenjem administrativne procedure  značajan broj pojedinaca ostvari svoju energetsku neovisnost i doprinese  energetskoj neovisnosti Hrvatske. Smatramo kako u postizanju tog cilja,  i centralna i lokalne vlasti mogu prepoznati zajednički  interes i  konkretizirati ga u vidu sufinanciranja, rekla je Atana Grbić, predsjednica  udruge “Eko-Zadar”.