Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Osam zadarskih tvrtki na sudu zbog neplaćanja naknade za šume

27.02.2011. 23:00
Osam zadarskih tvrtki na sudu  zbog neplaćanja naknade za šume


Zakonom propisanu rentu za OKFŠ u visini od 0,05 posto ostvarenog ukupnog prihoda dužne su plaćati sve pravne osobe koje obavljaju gospodarsku djelatnost, a osam zadarskih tvrtki Hrvatskim šumama duguju 300-tinjak tisuća kuna koje će im se naplatiti ovrhom


Zbog neplaćanja  zakonom propisane naknade  za općekorisne funkcije šuma  (OKFŠ) na Trgovačkom sudu  u Zadru u ovršnom postupku s  Hrvatskim šumama našlo se  ukupno osam zadarskih tvrtki  koje Hrvatskim šumama duguju ukupno oko 300 tisuća  kuna. Riječ je o Diklo gradnji  d.o.o. u vlasništvu Viktora  Grancarića, poduzeću Mardešić d.o.o. Sali u vlasništvu  Jadranskog pomorskog servisa  iz Rijeke, Zrilić-commerce  d.o.o. iz Kakme u vlasništvu  Darka Zrilića, Đimica d.o.o. iz  Lišana Ostrovičkih u vlasništvu Šime Nimca, Ploter  d.o.o. u vlasništvu Slavka  Šimovića, Stanovi-projekt  d.o.o. u vlasništvu Dragutina  Franića, Branimir d.o.o. u vlasništvu Željka Grbića i Ostrea  d.o.o. iz Stankovaca u vlasništvu Nevena Badurine.
Zakonom propisanu rentu  za OKFŠ u visini od 0,05 posto  ostvarenog ukupnog prihoda  dužne su plaćati sve pravne  osobe koje obavljaju gospodarsku djelatnost, a do 2007.  godine naplatu rente vodile su  FINA i Porezna uprava. Izmjenom zakona poslovi naplate prebačeni su na Hrvatske  šume koje su se sada našle u  nezavidnom položaju te su  zbog neplaćanja bile primorane pokrenuti sudske ovrhe  ne bi li tako naplatili dospjela  dugovanja.
– Ta sredstva su namjenska i  ona idu na poseban račun, a  naplata od 2007. godine ide  preko Hrvatskih šuma. Problemi s naplatom započeli su tijekom prošle godine pa se u  onim situacijama gdje dugovanja nisu podmirena krenulo  u ovršni postupak kao jedini  mogući. Kolika su ta dugovanja i o kolikom je iznosu riječ,  ne možemo govoriti s obzirom  da je poslovanje pravnih subjekata tajno – rekla nam je  Ivana Šarić, glasnogovornica  Hrvatskih šuma napomenuvši  kako su ta sredstva namijenjena za izvođenje 12 različitih  radova. Riječ je o poslovima  razminiranja, održavanju genofonda, izgradnji šumskih  puteva, pripremi obnove i podizanju sastojnika, izgradnja  protupožarnih prosjeka, a iz  istog fonda financiraju se i vatrogasne zajednice na području krša te sezonski zaposlenici na promatračnicama  koji rade na poslovima čuvanja  i zaštite šuma od požara tijekom protupožarne sezone  koja započinje 15. lipnja i traje  do 15. listopada svake godine.