Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Prošle godine srećom nije bilo katastrofalnih požara

27.02.2011. 23:00
Prošle godine srećom nije bilo katastrofalnih požara


U povodu 1. ožujka, Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u RH,  danas je u velikoj vijećnici Zadarske žuapnije održana radno-svečani sastanak proširenog Stožera zaštite i spašavanja Zadarske županije. Nazočne je pozdravio predsjednik stožera dožupan Đani Bunja naglasivši važnost sigurnosti posebice jer je Zadarska županija izrazito turistička županija koju je prošle godine posjetili 1.119.000 turista.
Pročelnik područnog ureda DUSZ-a Zadar Darko Tesko naglasio je kao Državna uprava za zaštitu i spašavanje ima u miru koordinirajuću, a u slućaju katastrofe upravljačku funkciju. Zadarski ured DUSZ-a ima tako 32 od predviđenih 42 djelatnika
– U svih 28 općina i 6 gradova aktivirani su stožeri zaštite i spašavanja. Od 35 jedinica lokalne samouprave 32 ih je donijelo planove pozivanja koji su ažurirani u ŽC 112
Održani su sastanci s načelnicima stožera zaštite i spašavanja gradova Benkovca, Obrovca, Paga i Biograda te općina Gračac i Povljana. Na sastancima su dogovoreni termini i postupci pri formiranju postrojbi civilne zaštite, a započelo se s ustrojem postrojbi opće namjene za Grad Benkovac, rekao je Darko Tesko na početku prezentacije aktivnosti zadarskog DUSZ-a prošle godine.
Među inim podacima zanimljvo je da je inspekcijski nadzor u oblasti zaštite i spašavanja obavljen je u 13 jedinica lokalne samouprave i 15 škola, a u podučju vatrogastva u 33 DVD-a, 33 jedinice lokalne samouprave, 12 osiguravajućih društava, 2 vatrogasne zajednice i 4 javne vatrogasne postaje. Najaktivniju suradnju zadarski DUSZ-ovci su imali s HGSS Stanicom Zadar, Županijskim crvenim križem te Županijskom vatrogasnom zajednicom.
–  Također, ažurirani su planovi evakuacije i zbrinjavanja za 11 JLS. U suradnji sa TZ Zadarske županije izrađen je i distribuiran prikladan letak. Županiski centar112 ažurirao baze podataka te ih uskladio s imenicima ostalih službi zaštite i spašavanja i drugim nositeljima aktivnosti iz programa te prema standardnim operativnim postupcima. Usklađen je način razmjene informacija između Operativno komunikacijskog centra Policijske uprave zadarske, Hitne medicinske pomoći doma zdravlja Zadarske županije, Javna vatrogasne postrojbe Grada Zadra, i Vatrogasne zajednice Zadarske županije i HGSS stanice Zadar, rekao je pročelnik Tesko, dodajući kako je u suradnji s Državnom interventnom postrojbom Zadar i Županijskim centrom 112 izvršena je edukacija djece u 3 vrtića kojom je obuhvaćeno 350 djece te u 13 osnovnih škola s 600 učenika.
Najvažnije je, kaže Tesko, da na području Zadarske županije, u 2010. nije bilo požara obima katastrofe, ali je zadarski DUSZ aktivno sudjelovao u rješavanju požara na deponiji “Bošana” Biograd n/m. U Biogradu je izvedena i vježba “Izlet” u kojoj je sudjelovalo više od 100 sudionika.
Iz statistike za prošlu godinu izvlači se da je centar 112 zaprimio 71.462 poziva. Iskoristivost broja 112 je 35,7 posto, što je iznad EU prosjeka koji znosi oko 30 posto. Prema kategorizaciji, događaja u sustavu 112 koordinirano je 416 složenih događaja, 340 sigurnosna događaja, 61 vatrogasnih i 34 medicinska događaja što je sveukupno 851 važnijih događaja koje je koordinirao ŽC 112. Na temelju iskustava iz potražne akcije za nestalim avionom na Velebitu, također su instalirani antenski i radio uređaji (analogni i digitalni-tipa “Tetra” ) za koordinaciju sa žurnim službama u akcijama zaštite i spašavanja. Sredinom rujna izvršeno je i preusmjerenje broja 94 Hitne pomoći na broj 112.
Među najaktivnijima bili su pripadnici Državne interventne postrojbe. Pripadnici DIP-e Zadar sudjelovali su na državnoj vježbi “Biskupija” u Drnišu te vježbi “Izlet 2010” u Biogradu N/M i na međunarodnoj vježbi “Terex 2010” u Italiji u sastavu specijalističkih postrojbi CZ. Jedan djelatnik DIP-e prošao je specijalističku obuku za spašavanje iz ruševina koju su provodili francuski instruktori te jedan djelatnik u desantiranju iz helikoptera. Djelatnici DIP-e vršili su osposobljavanje pripadnika postrojbi DVD-a iz unutrašnjosti za djelatnike SIVP-a-tri turnusa: Požeška, Sisačka i Zagrebačka županija. Osam djelatnika DIP-e Zadar, završilo je stručno osposobljavanje u Divuljama koje su provodili pripadnici DUZS-a. Osam djelatnika DIP-e Zadar prošlo je stručnu obuku za gašenje požara i spašavanja u tunelima.