Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Bailo: Ako na nečemu nismo štedjeli, to je na čišćenju bazena!

27.02.2012. 23:00
Bailo: Ako na nečemu nismo štedjeli, to je na čišćenju bazena!


Ako je tko “krvavo” zaradio svoju plaću, to su naše čistačice i to znaju svi oni koji svaki dan posjećuju naš bazen. Uveli smo prije dvije godine i noćnu smjenu kako bismo cijeli bazen pripremili za korištenje sutradan. To su potvrdili i svi dosadašnji nalazi sanitarne inspekcije, a da se bilo što ozbiljno pronašlo, ne bi nam bila potrebna odluka gradonačelnika, kaže Bailo


Bazen na Višnjiku nećemo zatvoriti jer za to nema razloga. Ako gradonačelnik Vrančić donese takvu odluku, mi ćemo je provesti. Mislim da nepridržavanje osobne higijene nije razlog da se zatvori bazen, jer ako na nečemu nismo štedjeli, to je na čišćenju bazena. Ako je tko „krvavo” zaradio svoju plaću, to su naše čistačice i to znaju svi oni koji svaki dan posjećuju naš bazen. Uveli smo prije dvije godine i noćnu smjenu kako bismo cijeli bazen pripremili za korištenje sutradan. To su potvrdili i svi dosadašnji nalazi sanitarne inspekcije, a da se bilo što ozbiljno pronašlo, ne bi nam bila potrebna odluka gradonačelnika. Sami bismo zatvorili bazen, dok se problem ne riješi, rekao je nakon otvaranja afere oko pojave gljivica i bradavica na zadarskom zatvorenom bazenu, direktor ŠRC Višnjik Dino Bailo.
Pojava gljivica i virusnih bradavica na bazenu Višnjik izazvala je priličnu buru u zadarskoj javnosti, osobito tvrdnja da je zbog nehigijenskih uvjeta, od otvaranja bazena do danas, obolilo više stotina korisnika.
Kultura korištenja bazena na Višnjiku
Bailo priznaje da ima velikih problema s, blago rečeno, kulturom korištenja bazena na Višnjiku. Naime, ključ je u malom bazenu s vodom u kojem je dezinfekcijsko sredstvo. Veliki broj korisnika zaobilazi ovaj mali bazen i ulazi u tzv. „čisti” prostor bez dezinficiranja nogu i natikača koje svi obvezno moraju nositi. Osoblje bazena doživjelo je niz neugodnosti kada su pojednice upozoravali na obvezu korištenja malog bazenčića i natikača ili „šlapa”. Uz to, roditelji djece koja imaju 12 i više godina, ulaze u svlačionice kako bi im pomogli u odijevanju, a na upozorenja da ne mogu to raditi, vrlo burno reagiraju. Uz to, dodaje Bailo, neka projektna rješenja samog bazena nisu zadovoljavajuća jer omogućavaju da se izravno s ulaza u bazen, ulazi u tzv. čiste prostore.
Jovančević: Ne vidim razloga za zatvaranje bazena
Na drugu stranu, alarmantnošću situacije ne slažu se oni koji svakodnevno koriste bazen na Višnjiku.
– Kod nas svakodnevno trenira od 130 do 140 djece. Svih ovih godina imali smo samo 3 do 4 slična slučaja. Problem nije u bazenu, jer je bazen na Višnjiku jedan od higijenski najbolje tretiranih bazena u Hrvatskoj. To mogu potvrditi jer sam svaki tjedan na jednom od hrvatskih bazena. Iste probleme s gljivicama i bradavicama imaju bazeni u Rijeci, Splitu i Zagrebu, ali se ne diže toliko buka jer se razlog krije u nepridržavanju pravila osobne higijene, što je više stvar osobne kulture nego možebitne nebrige oko čistoće na bazenu. Na drugu stranu, zatvaraju li se škole kada je gripa u „điru”, pa ne vidim razloga za zatvaranjem bazena na Višnjiku rekao je trener zadarskih vaterpolista Goran Jovančević.
Jovančević kaže da je vrlo dobro poznato kako gljivice nastaju, osobito na nogama koje se ne peru nakon korištenja bazena i nedovoljno dobro osuše prije obuvanja obuće. Uz sve to, na vlažna stopala obuvaju se pretežito sintetičke čarape i eto, kaže Jovančević, plodnog tla za razvoj gljivica i nekih drugih infekcija.
Zabilježena dva slučaja
Trenerica u PK Zadru Josipa Nekić kaže da se nitko od 370 članova kluba i 75 plivača koji su u svakodnevnom natjecateljskom režimu treninga, nije žalio na gljivice i bradavice. Od početka rada bazena u PK Zadru su zabilježili svega dva slučaja sličnih oboljenja koja su se brzo sanirala. No, Josipa Nekić kaže da i roditelji malih plivača strogo paze da ne ulaze u tzv. „čisti” prostor bazena.
– Mi imamo djecu od 2 do 3 godine u obuci za neplivače, ali njihovi roditelji smiju ulaziti u svlačionice i u nečisti hodnik. Također, obučavamo i djecu s posebnim potrebama, a njihovi roditelji, ako žele biti uz svoju djecu pored bazena, moraju obuti ne “nazuvak” na svoju obuću, nego posebne natikače. Na pravila higijene uz osoblje bazena i mi treneri strogo vodimo računa, kaže Josipa Nekić.


Arno Longin: Skakači u vodu nisu se žalili na gljivice




Posebne probleme s gljivicama i bradavicama nije među svojim skakačima primijetio niti njihov trener Arno Longin. Naime, ako je situacija toliko opasna, logično je da bi prvi na udaru bili skakači koji su bosim stopalima najviše izloženi bazenskim površinama.
– Prije nekog vremena bilo je problema s čišćenjem podloge na tornju za skokove u vodu, ali nisam primijetio da to ima ikakve veze s gljivičnim oboljenjima, niti se netko od 40-ak skakača u vodu, koji svakodnevno treniraju, na to žalio, rekao je najtrofejniji zadarski skakač u vodu.


Vrančić naredio stroži režim korištenja zatvorenog plivališta


Zadarski Zavod za javno zdravstvo i njegov ravnatelj dr. Zoran Škrgatić potvrđuju da se voda u bazenu dvaput mjesečno kontrolira te da nikako ne može biti uzročnik nekakve „epidemije”. Svi dosadašnji nalazi bili su u granicama normale, ali ako je riječ o pojavi virusa na bazenu, onda to može jedino, kaže dr. Škrgatić, odrediti Hrvatski zavod za javno zdravstvo u Zagrebu. Njegove riječi potvrđuje i šefica Dermatovenerološkog odjela Opće bolnice Zadar dr. Jadranaka Perina koja potvrđuje da ni virus virusnih bradavica ne bi mogao opstati u kloriranoj bazenskoj vodi. No, istina je da je i zabilježen, kod svih liječnika na njenom odjelu, povećan broj pacijenata sa spomenutim oboljenjima, a koji su koristili bazen na Višnjiku. To kaže dr. Perina, ne mora značiti da su se svi oni zarazili baš na bazenu Višnjik, ali može značiti da nešto u sustavu zatvorenog plivališta, a ne u samom bazenu, nije u redu. Zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić naložio je direktoru ŠRC Višnjik poduzimanje potrebnih mjera kao bi se spriječila daljnja, možebitna pojava gljivica i virusnih bradavica, što znači da treba postrožiti režim korištenja zatvorenog plivališta na Višnjiku.