Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Islamistički čečenski vođa Umarov naručio ubojstvo

27.02.2012. 23:00
Islamistički čečenski vođa Umarov naručio ubojstvo


Planovi atentata pronađeni su u računalu zavjerenika, a urotnici su detaljno proučavali strukturu Putinovog sigurnosnog tima, način rada njegovih tjelesnih čuvara, dnevne rute blindirane limuzine ruskog premijera


Samo tjedan dana prije ruskih predsjedničkih izbora državna je televizija Kanal Jedan objavila da su ukrajinske i ruske snage sigurnosti uhvatile sumnjivce, povezane s čečenskim ustaničkim vođom Doku Umarovom, koji su namjeravali ubiti premijera Vladimira Putina, vjerojatnog izbornog pobjednika nedjeljnih izbora. Uhićeni osumnjičenici planirali su ubiti Putina neposredno nakon izbora.
Bombaš samoubojica
Ukrajinska tajna služba zavjeru je otkrila nakon eksplozije bombe 4. siječnja u stanu u ukrajinskoj luci Odesa. U tom su stanu tri zavjerenika pokušavala napraviti ručno izrađenu bombu. Tada je poginuo Ruslan Madajev, dok je kazahstanski državljanin Ilja Pjanzin teško ozlijeđen i prebačen u bolnicu. Treći zavjerenik, Adam Osmajev, je ozlijeđen, ali je tada uspio pobjeći da bi kasnije bio uhićen. Prema svemu sudeći, Pjanzin i Madajev su u Ukrajinu doputovali iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, preko Turske, a u Odesi ih je čekao Osmajev. Pjanzin je istražiteljima kazao da je svu trojicu unajmio Doku Umarov. Ruska je televizija prikazala i dijelove ispitivanja Osmajeva koji je, navodno, pristao surađivati s ukrajinskim istražiteljima kako ne bi bio izručen Rusiji. “Krajnji je cilj bio otići u Moskvu i izvršiti atentat na premijera Putina”, kazao je Osmajev istražiteljima i dodao kako je Madajev bio spreman preuzeti ulogu bombaša samoubojice. Osmajev je od 2007. na listi međunarodno traženih kriminalaca. Planovi atentata pronađeni su u računalu zavjerenika, a oni su morali detaljno proučiti strukturu Putinovog sigurnosnog tima, način rada njegovih tjelesnih čuvara, dnevne rute blindirane premijerove limuzine i druge sigurnosno važne podatke. Osmajev je priznao da su pripreme bile u završnoj fazi.
Bombaš samoubojica nije bio jedina varijanta atentata na Vladimira Putina. Istražitelji ruske tajne službe FSB ustvrdili su da je eksploziv unaprijed dopremljen u Moskvu, a Osmajev je otkrio mjesto blizu avenije Kutuzovski, kojom redovito prolazi povorka automobila premijera Putina na kojem je bila skrivena velika količina eksploziva.
Na ruku Putinu
Službe sigurnosti su i u prošlosti otkrivale planove da se ubije Vladimir Putin. Upravo su ukrajinske službe sigurnosti otkrile plan ubojstva Putina 2000., u vrijeme kada je bio predsjednik Rusije. Atentatori su ga tada namjeravali ubiti za vrijeme neformalnog sastanka na vrhu Zajednice neovisnih država na Jalti.
Sva istraživanja javnog mnijenja uoči izbora prognoziraju Putinovu uvjerljivu pobjedu u prvome krugu usprkos sve masovnijim antiputinovskim prosvjedima. Pretpostavlja se da će mu nakon otkrivanja zavjere popularnost dodatno porasti. Putin pobjedu nad čečenskim pobunjenicima 2000. smatra jednim od svojih najvećih postignuća. Moskva je u Groznom instalirala sebi odani režim na čelu kojega je prema izvješćima organizacija za zaštitu ljudskih prava brutalni Ramzan Kadirov koji je za svoju vjernost Moskvi dobio orden Heroj Rusije, najviše državno odlikovanje.