Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Milanović: Tražit ćemo fer aranžman za Hrvate u BiH

27.02.2012. 23:00
Milanović: Tražit ćemo fer aranžman za Hrvate u BiH


Razgovarat ćemo o prolemima na način kako ih vide predstavnici za koje glasa većina Hrvata u BiH, izjavio je Zoran Milanović, kazavši da je tijekom posjeta orijentiran na demokratske institucije vlasti


Premijer Zoran Milanović za svoj prvi bilateralni posjet u inozemstvo odabrao je Bosnu i Hercegovinu, a domaćin mu je bio predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda, kojem je ovo bio prvi susret sa stranim državnikom otkad je nedavno preuzeo dužnost. Premda je Milanović predsjednik SDP-a, a Bevanda član HDZ-a BiH, njih su se dvojica, čini se, dobro razumjeli. Obojica su u svojim izjavama nakon sastanka inzistirali na rješavanju brojnih otvorenih problema između dvije susjedene države, koji već godinama opterećuju odnose Hrvatske i BiH.
Dvadesetak problema
Milanović je čak tri puta ponovio da ne dolazi u Sarajevo kako bi bio mentor, prije svega Hrvatima koji žive u BiH, ali poručio i da se treba pronaći model koji bi Hrvatima osigurao jednakopravnost. Pitanja je puno, infrastruktura, prometni pravci, granični prijelazi, jesu li dva europska dovoljna, ekološki problem rafinerije u Brodu koja djeluje kao zagađivač, prometni pravac tzv. schengenski koridor koji bi dubrovačku županiju spojio s ostatkom Hrvatske, pod uvjetom da, naravno, to ne smeta BiH. Zatim luka Ploče koja nema smisla bez BiH.
– Čast mi je i zadovoljstvo ugostiti gospodina Milanovića, izbornog pobjednika u Hrvatskoj. Čestitao sam mu na uspješno formiranom kabinetu, energiji iskazanoj u suočavanju sa svim problemima, a to bi trebao biti potokaz i za nas. Otvorili smo brojna pitanja, koja i po 20 godina nisu riješena. Ako od ovih dvadesetak problema 30 do 40 posto riješimo za vrijeme naših mandata, puno ćemo napraviti. Premijer Milanović nije opeterećen hipotekama, zajednički ćemo pokušati da se ne vraćamo u prošlost nego da rješavamo probleme, rekao je Bevanda.
Hrvatski premijer odmah je istaknuo da “nije došao po glasove nego isključivo da se napravi posao”.
– Nisam tu kao mentor. BiH je imala previše mentora u 20 godina i vrijeme je da stane na svoje noge. A kako će to učiniti sama će BiH odlučiti, ustvrdio je Milanović.
 Domaće novinare kojih je bilo u iznimnom broju ipak je zanimalo hoće li Milanović u razgovorima s predstavnicima hrvatskog naroda sugerirati im bilo kakva rješenja, primjerice, hoće li tema tih sastanaka biti rekonstrukcija federalne vlade BiH, prema načelima na kojima je nedavno konstituirana vlada BiH.
Nema tutorstva
– Neću o tome razgovarati jer bih time ulazio u područje tutorstva. Ali, hoćemo razgovarati o prolemima na način kako ih vide predstavnici za koje glasa većina Hrvata u BiH. Hrvati su konstitutivan narod, premda možda nije idealno ustavno rješenje prema kojem je BiH država tri konstitutivna naroda. Mi smo uvijek inzistirali da Hrvati gledaju na BiH kao na svoju matičnu državu, a sad ćemo tražiti puteve da se za Hrvate pronađe fer aranžman unutar BiH, rekao je Milanović.
Bosanskohercegovački mediji dosta su se bavili činjenicom da hrvatski premijer nije pronašao vremena da se sastane s ministrom vanjskih poslova Zlatkom Lagumdžijom, predsjednikom SDP-a BiH, sestrinske stranke SDP-a iz Hrvatske. Prije dvije godine Milanović je sudjelovanjem u izbornoj kampanji podržao Lagumdžiju, no izgleda da je njegov pokušaj da sastavi vladu bez oba HDZ-a iz BiH, za koje je glasovala golema većina tamošnjih Hrvata, zahladnio odnose. Osjećajući da bi mu novinari mogli postaviti pitanje zašto je izbjegao susret s Lagumdžijom, Milanović je unaprijed kazao nešto tome.
– U sarajevskom dijelu posjeta namjerno smo orijentirani na demokratske intitucije vlasti, zato će biti prigovora zašto se se nekim nisam sastao, a s nekim jesam. Ali, sve ovo radim u najboljoj vjeri, naglasio je Milanović.
Cesta preko Neuma
Da mu ne bi zamjerili da se vodio različitim kriterijima, hrvatski premijer je, kako neslužbeno doznajemo, odlučio da neće posjetiti poznati franjevački samostan u Širokom Brijegu, ograničavajući se na razgovore s čelnicima institucija.
Kao teme koje bi dvije države morale riješiti, Milanović je izdvojio cestu kojom bi se Dubrovačku županiju preko Neuma spojilo s ostatkom Hrvatske, “pod uvjetom da, naravno, to ne smeta BiH”, rafineriju u Bosanskom Brodu “koja je ekološki zagađivač”, te luku Ploče “koja nema smisla bez BiH”.
– Riješeno je vrlo malo problema, skoro da ih se ne mogu sjetiti. To je moja najveća zamjerka prošlim vladama, bile one lijevog ili desnog centra, to sad više nije važno, kazao je Milanović.
U hrvatskom izaslanstvu bili su uz premijera samo zaposlenici u njegovom uredu te Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih poslova.
– Ministri će dolaziti nakon mene, zaključio je Milanović.
Predsjednik hrvatske Vlade sastao se i s trojicom članova predsjedništva BiH, Željkom Komšićem, Bakirom Izetbegovićem i Nebojšom Radmanovićem, a u restoranu Raguza ručao je s članovima Vijeća ministara.


Josipović već sve rekao




Iako se spekuliralo da bi Milanović mogao govoriti u parlamentu BiH, on je ipak zaključio da je sve što je trebalo reći u toj instituciji učinio predsjednik Ivo Josipović prije nešto manje od dvije godine, kad se ispričao uime Hrvatske za sudjelovanje u ratnim zbivanjima na teritoriju susjedne države.
– Predsjednik Josipović svojim mi je nastupima u zadjne dvije godine i gestama, koje su važan dio politike, na neki način olakšao posao. Ne moram ponavljati ono što mislim isto kao on, kazao je Milanović.