Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Mlijeka ima za 30 dana

27.02.2012. 23:00
Mlijeka ima za 30 dana


Problem bi mogla biti proizvodnja mliječnih proizvoda koji traže svježe mlijeko, što znači da će se morati posegnuti za interventnim, skupljim uvozom


Obistini li se najava seljaka u prosvjedu da pomuženo mlijeko neće prodavati mljekarskoj industriji, poremećaja u opskrbi mlijekom ne bi trebalo biti otprilike mjesec dana – toliko, naime, najveće mljekare imaju zaliha trajnog mlijeka. Kako napominje Stipan Bilić, nekadašnji predsjednik Udruge poslodavaca u prehrambenoj industriji, problem bi, međutim, mogla biti proizvodnja mliječnih proizvoda koji traže svježe mlijeko, što znači da će mljekarska industrija morati posegnuti za interventnim, skupljim uvozom. U konačnici, to bi se moglo odraziti i na poskupljenje mlijeka i mliječnih prerađevina.
Na upit o mogućim nestašicama mlijeka u Hrvatskoj, jedan od vođa prosvjeda, Darko Pavičević, jučer je kazao da nestašice neće biti jer će se mlijeko i dalje uvoziti, no upitna je njegova kvaliteta. Ministarstvo poljoprivrede optužio je da pogoduje francuskom Lactalisu, vlasniku Dukata, dodavši da Lactalis “jedva čeka nestašicu mlijeka” kako bi mogao mlijeko uvoziti iz Francuske, koja se trenutačno suočava s viškovima mlijeka.
Za sada prerađivači sa svojim cisternama uredno preuzimaju svježe mlijeko od farmera i nestašice nema. Kako odgovaraju iz Agrokora, koji i sam otkupljuje manje količine mlijeka od farmera, nemaju problema u otkupu, a u svojim trgovinama ne očekuju nestašice. Krenu li farmeri u bojkot, postavlja se pitanje gdje će mljekarska industrija nabavljati potrebne količine sirovine. Kako napominje predsjednik udruge koja okuplja prerađivače mlijeka, Branko Bobetić, tamo gdje je mlijeko najjeftinije, u BiH i Srbiji, viškova trenutačno nema, što znači da bi se moralo posegnuti za nekim skupljim uvozom.
Hrvatske farme godišnje proizvedu oko 650 milijuna litara mlijeka, pri čemu svega tri tisuće proizvođača, od njih ukupno 14 i pol tisuća, prodaju čak 70 posto od te količine. Dio seljaka je, podsjetimo, pristao na otkupnu cijenu mlijeka od 2,43 kune, i oni čine oko 40 posto od svih proizvođača, dok je većina njih od 60 posto još uvijek u prosvjedu i prijeti obustavom isporuke mlijeka.
Dvjestotinjak farmera jučer se, dva tjedna od početka prosvjeda, okupilo i ispred Ministarstva poljoprivrede u kojem su, bezuspješno, nastavljeni pregovori oko otkupne cijene mlijeka. Ministarstvo pred seljačkim zahtjevima ne posustaje, no ne posustaju niti seljaci – i jučer su blokiranima držali mnoge cestovne pravce, od Slavonije i Baranje preko sjeverozapadne Hrvatske, do Like i Istre, u kojoj je promet prekinut 50 metara prije skretanja za Boljunski Katun.


Kosor: Milanović bi morao primiti mljekare




Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor prozvala je jučer premijera Zorana Milanovića da nema odgovore na ključna socijalna pitanja od interesa za javnost, pa tako ni na probleme mljekara koje bi, smatra, svakako trebao primiti i saslušati ih.
– Sigurno je da ljudi ne stoje na cesti i ne skidaju cipele na cesti iz obijesti, nego ih valjda neka muka tjera, poručila je Kosor.