Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Od četvrtka viši porezi

27.02.2012. 23:00
Od četvrtka viši porezi


Od 1. ožujka PDV je 25 posto, radnici s plaćom iznad 5.800 kuna odvajat će više na ime poreza na dohodak, a porez će plaćati i oni koji mirovine dobivaju iz inozemstva
Od četvrtka 1. ožujka  građani će državi davati još više novca: plaćat će veću stopu PDV-a, radnici s neto plaćom iznad 5.800 kuna  odvajat će više na ime poreza na dohodak, vlasnici dionica morat će  će iz svoje dividende, ako je ona veća od 12 tisuća kuna godišnje, 12 posto  dati u državni proračun, a porez će plaćati i umirovljenici koji penzije dobivaju iz inozemstva. Poduzećima će biti nešto lakše, ona će od 1. svibnja plaćati nižu stopu zdravstvenih doprinosa i to 13 umjesto 15 posto, a od 1. srpnja očekuje ih i niži vodni doprinos, naknade za šume i spomenička renta. Na taj način gospodarstvo će godišnje dobiti oko 2,5 milijarde kuna, taman toliko koliko će građani uplatiti kroz veći PDV u državni proračun.
Sto kuna više
Država je na tisuću kuna vrijednu robu dosada obračunavala 230 kuna poreza na dodatnu vrijednost, a ubuduće će prikupiti 20 kuna više, pa će tako obitelj, računali su sindikati i analitičari, mjesečno trošiti barem sto kuna više i to ako se ne dogodi dodatni rast cijena mimo povećanja stope PDV-a. Kako već brojne lokalne vlasti najavljuju poskupljenje pričuve, prijevoza parkinga i vode obiteljski će budžet biti još jače opterećen. Apsurdno je da je baš opskrba vode jedina režijska usluga na koju je Vlada snizila PDV na deset posto. Ta će se stopa od 1. ožujka obračunavati i na ulja, masti, šećer i dječju hranu, a od sljedeće godine i na usluge u ugostiteljstvu, pripremljenu hranu, bezalkoholna pića, pivo i vino. Uz tu pogodnost  poduzetnici od sljedeće godine mogu računati i na to da će na dobit koju ponovno investiraju biti u potpunosti oslobođeni poreza na dobit.
Promjene razreda
Procjena je Vlade da će samo na porezu na dobit država izgubiti oko 2,2 milijarde kuna. Dakle u sljedećoj će godini država u gospodarstvu ostaviti, i to bez niže stope PDV-a u ugostiteljstvu, najmanje pet milijardi kuna. Što se tiče poreza na dohodak samci s plaćom do 5.800 kuna mogu računati u prosjeku na 60 kuna više, pa će pokriti dio troška većeg PDV-a, ali građani s većom plaćom od te pa sve do deset tisuća kuna izgubit će mjesečno 35 kuna. No, zbog povećanje neoporezivog dijela dohotka i promjene razreda država će izgubiti oko 340 milijuna kuna, jer oko 750 tisuća građana može se nadati nešto većoj plaći. No, zahvaljujući naplati poreza na dividendu i oporezivanju mirovina iz inozemstva proračun će zaradit 290 milijuna kuna.


Što nas očekuje?


1. ožujka 2012.
– povećanje opće stope s 23 % na 25 %
– stopa od 10 % posto: jestiva ulja i masti biljnog i životinjskog podrijetla, dječja hrana i prerađena hrana na bazi žitarica za dojenčad i malu djecu, isporuka vode, osim vode koja se stavlja na tržište u bocama ili u drugoj ambalaži, bijeli šećer od trske i šećerne repe
– nema više odbitka pretporeza na reprezentaciju i kupnju automobila, plovila i zrakoplova na tvrtke
1. siječnja 2013.
– uvodi se stopa od 10 % u turizmu, na hranu, bezalkoholna pića, pivo i vino
– u sustav poreza ulazi se s godišnjim prihodom od 230 tisuća kuna, umjesto dosadašnjih 85 tisuća kuna




POREZ NA DOHODAK


– neoporezivi dio plaće raste s 1.800 na 2.200 kuna
– stopa od 12 % naplaćuje se na iznos od 2.200 do 4.400 kuna brutto
– neoporezivi dio dio mirovine raste s 3.200 na 3.400 kuna
– oporezuju se mirovine iz inozemstva
– stopa od 15 % naplaćuje se na iznos od 4.400 do 8.800 kuna brutto
– stopa od 40 % naplaćuje se na iznos iznad 8.800 kuna brutto
– rastu plaće do 7.500 kuna brutto, odnosno 5.800 kuna neto rastu u prosjeku šezdesetak kuna
– plaće samca iznad 8.000 kuna brutto, odnosno 5.852 kune neto padaju od 35 kuna na više
– uvodi se porez na dividendu od 12 % na iznose iznad 12 tisuća kuna godišnje


POREZ NA DOBIT


– uvodi se porez na dividendu od 12 %
– ponovno investirana dobit  neće se oporezivati od sljedeće godine
– od 1. srpnja 50 % niža je naknada za šume i vode, te spomenička renta