Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Predstavljene dvije “poduzetničke” kreditne linije

27.02.2012. 23:00
Predstavljene dvije “poduzetničke” kreditne linije


Nakon uspješno usvojene teorije, polaznici će znati tehnike kreiranja i prosudbe poslovnih zamisli kroz upravljanje portfeljem proizvoda, razvoj poslovne ideje i poslovnog koncepta, kao i procedure učinkovitog generiranja ideja, rekla je Katarina Colić


Jučer i danas u prostorijama Poduzetničkog inkubatora održava se dvodnevni seminar naziva „Novi poduzetnički pothvat”.
Seminaru nazoči preko dvadeset budućih poduzetnika ili poduzetnika koji posluju kraće od godinu dana, a cilj seminara je usmjeriti njihovo razmišljanje o budućem poslovanju kroz nove tržišne niše i segmente.
– Nakon uspješno usvojene teorije, polaznici će znati tehnike kreiranja i prosudbe poslovnih zamisli kroz upravljanje portfeljem proizvoda, razvoj poslovne ideje i poslovnog koncepta, kao i procedure učinkovitog generiranja ideja, rekla je voditeljica Odjela za regionalni razvoj ZADRA-e Katarina Colić.
Naime, predavač Orhan Lujinović će polaznicima seminara tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana približiti razne teme povezane s poduzetništvom.
Između ostalog pokazat će im kako se izrađuje poslovni plan, a govorit će i o faktorima koji utječu na razvoj novih proizvoda, o već spomenutom upravljanju portfeljem proizvoda, o utvrđivanju tržišnih prilika, dostupnosti istraživanja tržišta ili pak o evaluaciji postojećih poslovnih aktivnosti tvrtke kao osnovi baze za daljnje širenje.
Polaznici seminara sudjeluju i u grupnoj diskusiji na temu „Zašto novi proizvod ili usluga?”, a uvježbavali su i tehnike za poticanje kreativnosti. Razmatrali su i na koji način generirati ideje za novi poslovni pothvat, koje su procedure učinkovitog generiranja ideja te kako prosijavati ideje. Naravno, na seminaru je bilo govora o tomu kako procijeniti prihvatljivost projekta te na koji način se može pratiti uspjeh novog proizvoda, odnosno usluge.
Budućim i novopečenim poduzetnicima predstavljene su i dvije nove kreditne linije – „Lokalni projekti razvoja” i „Gradski projekti razvoja”.
Prvu su zajednički kreirali Ministarstvo gospodarstva, Zadarska županija i ZADRA, a njen ukupni kreditni potencijal je 50 milijuna kuna. Karakteristika ove kreditne linije je njena namjena isključivo za poticanje proizvodnje. Kredit može iznositi minimalno 200.000, a maksimalno 5 milijuna kuna.
Kreditnu liniju „Gradski projekti razvoja” osmislili su pak Grad Zadar i ZADRA, a njen ukupni kreditni potencijal je 17 milijuna kuna. Za razliku od prve, ova linija nije namijenjena isključivo proizvodnji, ali proizvodna djelatnost i ovdje ima prednost. Minimalni iznosi kredita su 50.000, a maksimalni 500.000 kuna.