Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Uvesti reda u doktorske studije

27.02.2012. 23:00
Uvesti reda u doktorske studije


Pravilnik o doktorskim studijima donesen je na sjednici Senata Sveučilišta u Zadru. Njim bi se trebalo uvesti reda u doktorske studije, što znači da bi neke stvari trebale biti jasno definirane.
– Trenutačna situacija svakako nije dobra, jer ne postoji nikakav red. Upravo zbog toga smo odlučili donijeti pravilnik koji će jasno definirati funkcioniranje doktorskih studija, kazao nam je rektor Uglešić. Izradu pravilnika potaknula je dr. sc. Dijana Vican, prorektorica Sveučilišta u Zadru za znanost, tehnologiju, razvoj i materijalne resurse.
– Kada sam došla na mjesto prorektorice preuzela sam sve obrasce od prethodnika. Iskoristila sam dva mjeseca za jednu reviziju pa sam tako, primjerice, utvrdila da na našem Sveučilištu postoje „stari” poslijediplomski studiji, reformirani, nereformirani… U svemu tome, postajemo malo različiti, a imamo Sveučilište koje bi trebalo biti prepoznato. Trebalo je donijeti nekakve regule po kojima će se raditi, kazala je prorektorica Vican, dodajući kako ju je jučer ugodno iznenadilo prihvaćanje unificiranih obrazaca koji su pripremani od prošle sjednice Senata.
Jedan od „problematičnih” studija je doktorski studij „Humanističke znanosti”, već dosta puta spominjan u javnosti. Ponajprije se spominjao problem školarina, odnosno činjenica da je riječ o jedinom besplatnom doktorskom studiju. Veliki dio profesora pristao je dobrovoljno raditi na navedenom studiju, no s druge strane javio se također velik broj onih koji smatraju kako im navedeni studij „krade” potencijalne studente koji bi im donosili novac.
– Studij „Humanističkih znanosti” ima svoje specifičnosti. Nedostaju im jasna pravila u svezi svega izvan sadržaja studija, kazala je prorektorica Vican dodajući kako će se svaki studij, pa tako i „Humanističke znanosti” morati uskladiti s Pravilnikom. S druge strane, nitko, kaže, nema ništa protiv navedenog studija, ali moraju postojati jasna pravila.