Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Danas odlazi Papa

Autor: Hina (H)

27.02.2013. 23:00
Danas odlazi Papa

Foto: FAH



Ne vraćam se privatnom životu, životu putovanja i susreta, primanja, konferencija. Ne odustajem od križa, nego na drukčiji način ostajem uz raspetog Gospodina, poručio je Papa


Sveti Otac Benedikt XVI. u svojoj je posljednjoj poruci katolicima u svijetu istaknuo da “Bog neće dopustiti da njegova lađa potone”, usprkos “uzburkanim vodama” i rekao da će nakon odreknuća i dalje pratiti Crkvu molitvom.
– Doista sam ganut, vidim da je Crkva živa”, rekao je odgovarajući na srdačan doček mnoštva prije nego je počeo katehezu.
Slab, ali nasmiješen, Papa kojemu je gotovo 86 godina, prethodno je obišao Trg svetog Petra u papamobilu dok je mnoštvo vjernika, čiji se broj procjenjuje na više od 100.000, mahalo zastavama svojih zemalja i nosilo transparente s natpisom “Hvala!” na svim jezicima.
Sam Trg kao i Via della Conciliazione, velika avenija što od Tibera vodi do Vatikana bila je preplavljena ljudima. Televizijske satelitske antene i golemi zasloni bili su postavljeni kao i za ispraćaj Ivana Pavla II. 2005. i njegovu beatifikaciju 2011.
U osmogodišnjem pontifikatu, priznao je, smjerajući na skandale i kontroverze, “bilo je trenutaka koji nisu bili laki, kada su vode bile uzburkane a vjetar protivan, kao i kroz čitavu povijest Crkve, i kada se činilo da Gospodin spava”. “No uvijek sam znao da lađa Crkve nije moja, nije naša, nego Njegova i da On neće dopustiti da potone”, istaknuo je.
Podsjetivši da je 19. travnja 2005., kada je izabran za papu, “veliko breme stavljeno na njegova leđa” i da je “privatna dimenzija njegova života potpuno nestala”, Benedikt XVI. je opetovao da se povlači iz svakog javnog života, premda se jedan papa “ne može vratiti privatnom životu”.
– Moja odluka da odustanem od djelatnog vršenja službe ne mijenja to: ne vraćam se privatnom životu, životu putovanja i susreta, primanja, konferencija … Ne odustajem od križa, nego na drukčiji način ostajem uz raspetog Gospodina. Ne obnašam više službu upravljanja Crkvom, nego joj ostajem služiti molitvom. Sveti Benedikt (osnivač velikog kontemplativnog reda benediktinaca) čije ime kao papa nosim, bit će mi velik uzor.
Njemački Papa koji je službu vrhovnog polavara Katoličke crkve vršio osam godina, donio je povijesnu odluku o odreknuću od službe. On je prvi papa u zadnjih sedam stoljeća koji je to odlučio slobodnom voljom.
Premda je na trgu bio velik broj Talijana, čuli su se mnogi svjetski jezici. Obitelji, bračni parovi, svećenici, redovnici, redovnice i bogoslovi došli su na trg i izvikivali “Benedetto, Benedetto!”
U razgovoru za Radio Vatikan, francuski kardinal Jean-Louis Tauran koji je imenovan “protođakonom” i nakon konklava će objaviti ime 266. rimskog prvosvećenika, odao je počast papi koji se “bavio važnim temama, koji nas je pozvao da se vratimo svojim duhovnim korijenima i udružimo vjeru i razum”.
Papa je 11. veljače objavio odluku o odreknuću od službe, obrazloživši to svojim nedostatkom snage za obavljanje dužnosti u današnjem svijetu zahvaćenom dubokim promjenama. Njegova je odluka izazvala nevjericu, čak i unutar Crkve u kojoj od doba srednjeg vijeka nije bilo dragovoljnog odreknuća od papinske službe.
Joseph Ratzinger će napustiti Vatikan danas, bez prigodne svečanosti i kao “Njegova Svetost Benedikt XVI., papa u miru” povući će se u papinsku ljetnu rezidenciju u Castel Gandolfu. Odande će otići u obnovljeni samostan na vatikanskom brežuljku, gdje će živjeti daleko od očiju javnosti.