Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Krenuli zapjevat’ “Mižerju”, pa načas nestalo struje

Autor: Siniša Pavić

27.02.2013. 23:00
Krenuli zapjevat’ “Mižerju”, pa načas nestalo struje

Foto: PIXSELL



Hoće li nestanak struje momcima donijeti sreću, jer klape i pjevaju u mračnim konobama i sjenovitim kaletama, no valjda neće biti “hard time” – kako kane prevesti na engleski riječ mižerja


Da će nas na ovogodišnjem Eurosongu predstavljati klapa to smo znali, no od jučer znamo i to da se klapa zove – Klapa s mora! Nije tu jučerašnjem ekskluzivnom prisavskom predstavljanju hrvatske pjesme za pjesmu Eurovizije bio kraj. Dapače, hrvatski puk, a bome i EU puk koji se “nakačio” na živi prijenos na internetskim stranicama Eurosonga, jučer su mogli po prvi put u cijelosti i čuti pjesmu “Mižerja” s kojom nam Klapa s mora za koji mjesec putuje u švedski Malmo.
U veliki studio HRT-a jučer su došli svi koji su zaslužni za odluku da nas klapa zastupa, a onda i za pjesmu koju će klapa otpjevati. Kompozitor Goran Topolovac pojasnio je kako je njega, čovjeka iz Duge Rese, do ovog ostvarenja vodila ljubav što ju gaji naspram klapske pjesme. Producent Nikša Bratoš pojasnio je da se u studio u Bolognu išlo ne bi li ljudi koji to znaju dali pjesmi onaj za Eurosong nužan svjetski štih. A producent klapskog pjevanja Mojmir Čačija koji je odabrao šest momaka za Klapu s mora rekao je kako je u Dalmaciji taman toliko puno dobrih pjevača da nikakvog problema nije bilo naći njih šest. Zahvalio se Čačija pri tome vrijednim sakupljačima dalmatinskog blaga, svima onima koji se s klapskim pjevanjem u nas bave.
Maja Tokić, v.d. urednice Zabavnog programa, dala je zasluženo priznanje onima zbog kojih imamo klapu na Eurosongu, prije svega svom prethodniku Veljku Đuretiću te voditelju projekta Aleksandru Kostadinovu.
– Momci su sjajni, pjesma je sjajna i vjerujem u dobar rezultat, kazala je Tokić.
A momci su: prvi tenor Marko Škugor, Šibenčanin, student ekonomije u Zagrebu i onaj koji uz klapsko pjevanje uredno vježba i za opernog pjevača, drugi tenor Ante Galić rođen u Splitu, odrastao u Sinju i igrao nogomet posve ozbiljno, prvi bariton Nikša Antica također Splićanin koji je oženio Karlovčanku pa došao u Karlovac, drugi bariton Leon Bataljak Zadranin koji Rijeku zna zbog ekonomskog fakulteta te kolega iz klapa Rijeka i Crikvenica, bas Ivica Vlaić Šibenčanin i veliki zaljubljenik u košarku koju je dugo trenirao te bas Bojan Kavedžija, rođen u Zagrebu, čovjek koji je s Ladom proputovao cijeli svijet i kao plesač već osjetio što je Eurosong, plešući uz Severinu i njenu “Štiklu”.
A kako momci dišu kratko je kazao Škugor, potvrdivši kako se dobra kemija među njima stvorila od samog početka.
Za samog predstavljanja rečeno je i to kako se o eventualnoj turneji s klapom naokolo za sada ne zna puno. Sve ovisi o financijama koje je izgrizla recesija, no možda se makar malo krene po regiji, s obzirom da smo za polufinala u grupi sa samim susjedima. Što se pak tiče samog imena, u opticaju je bilo i drugih imena, recimo kako saznajemo Kornati ili Maraska, no ime je na koncu dao maestro Čačija. A Kostadinov je pojasnio i kako će to strancima objasniti što je klapa, definiravši klapu kao grupu dobrih prijatelja koji jednostavno još i pjevaju.
A onda, taman kad su momci krenuli zapjevat’, nestalo je načas struje. Nije smetalo i možda je, tko zna, to i neki dobar znak s obzirom da klape i pjevaju u mračnim konobama i sjenovitim kaletama. A kakva je pjesma? Takva da se čini kako još koji stih ne bi bio višak, ali i takva da u čas ulazi u uho i da bi garant odnijela neku nagradu publike na kakvom novokomponiranom uzmorskom festivalu. Pjesma je idealna da se uz nju put Švedske pošalje pitoreskna video razglednica, bolja od spota što ga je nedavno u svrhu promidžbe platilo Ministarstvo turizma. A hoće li to biti dovoljno za Eurosong, vrag bi ga znao. Ali da će biti “hard time” – kako kane prevesti na engleski riječ mižerja ako bude potrebe – valjda neće.