Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Mračne strane jednog sistema

Autor: Mile Marić

27.02.2013. 23:00
Mračne strane jednog sistema

Foto: Mile MARIĆ



U Benkovcu je početkom tjedna predstavljena knjiga “Čovjek i njegova sjena” nekadašnjeg saborskog zastupnika Ante Kovačevića. Na predstavljanju su, uz samoga autora, bili nazočni i benkovački gradonačelnik Branko Kutija, rektor Sveučilišta u Zadru dr. Ante Uglešić te don Zdenko Dundović.
Knjiga “Čovjek i njegova sjena” govori o vremenu u kojem je Antu Kovačevića, kao žrtvu komunističkog režima, pratio tajni agent tadašnje Službe sigurnosti Željko Kekić. Nakon mnogo godina Kekić je prišao Kovačeviću s priznanjem da je upravo on bio njegova sjena te je na koncu kao rezultat nastala ova knjiga koju su zajednički napisali.
Predstavljači knjige, Uglešić i Dundović, naglasili su da se knjigom protežu dvije kršćanske dimenzije, a to su praštanje i sloboda.
– Praštati znači biti slobodan, a za to je potrebno čišćenje memorije od svake mržnje. Upravo je to lajt-motiv knjige u kojoj žrtva i njegova sjena još jednom otkrivaju mračne strane jednog sistema koji je počivao na zatiranju hrvatske težnje za slobodom, naglašeno je tijekom predstavljanja.
Sam Kovačević osvrnuo se na trenutnu političku situaciju usporedivši hrvatske branitelje s rijekom koja pokreće hidrocentrale. I dok su se branitelji nakon izvojevane pobjede umorili na njihovo su mjesto došli raznorazni “drpislavi”, bio je slikovit Kovačević.