Subota, 11. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Ulje Zadranke Mirjane Šoše šampion splitske Masline

Autor: Maja Marinović

27.02.2013. 23:00
Ulje Zadranke Mirjane Šoše šampion splitske Masline


Šampionska uljara je uljara Nadin, vlasnika Željka Vrsaljka. Titula vicešampiona u klasi domaćih i sortnih ulja, također je pripala Željku Vrsaljku, kao i titula šampiona u klasi uljare, udruge i tvrtke. Maslinar s najviše osvojenih zlatnih odličja je dr. Ivica Vlatković iz Novigrada


 Šampionska uljara je uljara Nadin, vlasnika Željka Vrsaljka. Titula vicešampiona u klasi domaćih i sortnih ulja, također je pripala Željku Vrsaljku, kao i titula šampiona u klasi uljare, udruge i tvrtke. Maslinar s najviše osvojenih zlatnih odličja je dr. Ivica Vlatković iz Novigrada
Deseta Međunarodna manifestacija maslinara Mediterana i uljara protekla je u znaku velikog uspjeha maslinara i uljara iz Zadarske županije. Šampion manifestacije je maslinarka Mirjana Šoša iz Zadra, a šampionska uljara je uljara Nadin, vlasnika Željka Vrsaljka. Titula vicešampiona u klasi domaćih i sortnih ulja, također je pripala Željku Vrsaljku, kao i titula šampiona u klasi uljare, udruge i tvrtke. Maslinar s najviše osvojenih zlatnih odličja je dr. Ivica Vlatković iz Novigrada.
Tri u dvadeset
U Top 20 iz Zadarske županije ušli su maslinarka Mirjana Šoša, zatim maslinari Željko Vrsaljko i Ivan Eškinja-Lantana. Zlatnu medalju za pakovinu suvenir, potom zlatnu medalju za pripravak masti ljekovita bilja na bazi maslinova ulja i zlatnu medalju za pripravak ulja ljekovita bilja na bazi maslinova ulja dobili su Dragica i Rade Nekić iz Biograda na Moru. Zlatnu medalju dobio je Nado Butić iz Briševa za konzervirane zelene masline.
Ukupno su zadarski maslinari za EDMU osvojili 66 medalja, od toga 36 zlatnih, 17 srebrnih i pet brončanih medalja uz osam diploma.
Odlična atmosfera na svečanoj večeri s kulturnim programom uz slavlje zadarskih maslinara trajalo je do dugo u noć, to su bili trenuci velike radosti i ponosa za višegodišnji uloženi trud i rad.
Tajna uspjeha Mirjane i Božidara Šoše
Mirjana i Božidar Šoša imaju 220 maslina, na tri lokacije, u Gornjoj Murvici, gdje uzgajaju 150 stabala, u Kalima na otoku Ugljanu nalazi se 27 maslina te imaju 50-ak maslina u Zadru. U Murvici uzgajaju 18 sorti među kojima prevladava oblica, lastovka, levantinka, istarska bjelica, coratina koja je šampion, leccino, pendolino, frantoio, u Kalima su uglavnom oblice, a u Zadru prevladavaju leccino i pendolino. U Murvici je 100 maslina staro 12-ak godina, a novi nasad od 50 stabala je star četiri godine, u Kalima su naslijedili masline koje su prije 20 godina obnovili, dok su u Zadru masline posađene prije tridesetak godina.
– Šampionsku titulu nisam očekivala, znam da imamo visoko kvalitetno ekstradjevičansko maslinovo ulje, s osvojenim do sada mnogobrojnim zlatnim medalja, ali šampionska titula me ugodno iznenadila. Ovo je naše prvo sudjelovanje na Maslini Split, i jako nas je razveselio rezultat. Na manifestaciji u Nadinu 2012. za tri uzorka dobili smo zlatne medalje i šampiona za sortu coratina. Na Noćnjak idemo, poslali smo jedan uzorak i prisustvovat ćemo na manifestaciji Dan maslinova ulja u Zadru, gdje smo poslali dva uzorka. Na Noćnjaku sudjelujemo kontinuirano od osnivanja manifestacije. Suprug Božidar je zaslužan za naše aktivno bavljenje maslinarstvom, u maslinicima istinski uživamo. Uputili bismo čestitke svim nagrađenima i pohvale organizatorima kao i voditeljici panela, dipl. ing. Zlatki Knezović. Zahvaljujem se uljaru Željku Vrsaljku na odličnom radu, istaknula nam je maslinarka Mirjana Šoša.
Vrsaljko najavio novi pogon
Na Maslini Split titula šampionske uljare pripala je uljari Nadin iz Nadina, vlasnika maslinara i uljara Željka Vrsaljka, također titula vicešampiona u klasi domaćih i sortnih ulja pripala je Željku Vrsaljku, kao i titula šampiona u klasi uljare, udruge i tvrtke. Željka Vrsaljka razveselio je i ulazak u Top 20. Podsjetimo, kako uljara Nadin radi devet godina, postrojenje je proizvođača Pieralisi, kapaciteta 1500 kg na sat. Maslinik obitelji Vrsaljko je star 12 godina, ukupno imaju 300-tinjak maslina, uglavnom domaće sorte oblica.
– Izuzetno smo zadovoljni da smo i ove godine potvrdili sve ono za što smo se do sada trudili i ulagali. Priznanja na ovogodišnjoj Maslini Split su još jedna potvrda da radimo dobar posao. Veseli me kontinuitet nagrada, a još više činjenica da se među nagrađenima pojavljuju i nova imena koja su radila preradu u našoj uljari, odnosno da se proširuje broj maslinara šampiona. Teško je ne spomenuti činjenicu da smo samo na Maslini Split u zadnjih sedam godina osvojili pet puta šampionsku titulu, i još k tome ako pridodamo šampionske titule na Noćnjaku i Danima masline Zadar evidentno je da smo daleko najviše nagrađena uljara u Hrvatskoj. Sve ove nagrade su nam poticaj i obveza da ulažemo i dalje u kvalitetu svoje proizvodnje. Tako ovom prilikom najavljujem otvaranje novog objekta, s novim pogonom za preradu, već za ovu maslinarsku sezonu. Još jednom zahvaljujem svim maslinarima na ukazanom povjerenju i nadam se da ćemo i ubuduće zajedničkim radom stvarati vrhunska ulja, rekao nam je vrijedan uljar i maslinar Željko Vrsaljko.
Dr. Ivica Vlatković osvojio je titulu za maslinara s najviše zlatnih odličja, i time potvrdio višegodišnji kontinuitet u osvajanju zlatnih medalja.
– Sretan sam i ponosan, kako na svoj uspjeh, četiri zlatne medalje, tako i na uspjeh maslinara Zadarske županije. Posebne čestitke upućujem maslinarki gospođi Mirjani Šoši čije maslinovo ulje je zasluženo proglašeno šampionskim uljem manifestacije. Velike čestitke upućujem Željku Vrsaljku, najuspješnijem uljaru u državi, ovo mu je peta šampionska titula u kategoriji uljara koji su proizveli šampionsko ulje na najvećoj maslinarskoj manifestaciji Sredozemlja. Pohvale upućujem svim nagrađenim maslinarima Zadarske županije koji su potvrdili visok doseg kvalitete i proizvodnje maslinova ulja. Organizatoru zahvaljujem na još jednoj, uspješno organiziranoj manifestaciji, naglasio je dr. Vlatković.
Lantana iz Sv. Filip i Jakova
U Top 20 su ušli Marina i Ivan Eškinja-Lantana iz Sv. Filip i Jakova. Uzgajaju 220 stabala na površini od oko hektar, na predjelima Primorje, Drage i Vilišnice. Prevladavaju domaće sorte, oko 80% je oblice, zatim leccina i pendolina. U planu imaju nastaviti podizati nove nasade, posaditi još 100-tinjak novih stabala, kao i usavršavati se u što boljoj kvaliteti provedbe agrotehničkih mjera. Na manifestacijama je bračni par Eškinja prisutan osam godina, kontinuirano prisustvuju na Noćnjaku i Maslini Split, gdje redovito osvajaju zlatne i srebrne medalje.
– Na Maslini Split proveli smo se jako lijepo u krugu prijatelja i maslinara iz Zadarske županije. Manifestacija je odlično organizirana, čestitke organizatoru. Veoma nas je razveselio ulazak u Top 20. S kolegama maslinarima smo izmjenjivali mišljenja i iskustva vezana za rad u maslinicima, o rezidbi, zaštiti, o održavanju vegetacije tijekom ljeta, skladištenju ulja, pakiranju i distribuciji na tržište. Ovom prigodom bih uputili čestitke svim nagrađenima, posebno šampionki gospođi Mirjani Šoša, naveo je Ivan Eškinja-Lantana.
Dvostruka kruna polačkoj PZ Masline i vino
Poljoprivredna zadruga Maslina i vino Polača je za sada najveći ekološki maslinik u Hrvatskoj, sa 12.000 stabala na 45 hektara. Uzgajaju oko 11 sorti, 65% su domaće sorte oblica, buža, drobnica, istarska bjelica, lastovka, levantinka uz ponešto krvavice, od introduciranih sorti opredijelili su se za leccino, zatim frantoio, carolea, ascolana tenera i pendolino. Stabla su u sedmoj godini i zadruga od 2007. godine je prisutna na natjecanjima i u kontinuitetu postiže dobre rezultate. Šampioni su Noćnjaka 2012. i vice šampioni na manifestaciji Dan maslinova ulja u Zadru, potom su osvojili zlatnu medalju na manifestaciji u Medulinu. Na Maslini Split sudjeluju svaku godinu, kontinuirano osvajaju zlatne i srebrne medalje.
– Interesantno je da smo ove godine na Maslini Split dobili nagradu za ekološkog maslinara godine, za razvoj ekološkog maslinarstva i bioraznolikosti u masliniku, što nas veoma veseli, ujedno to je i poziv i drugim maslinarima da se okrenu ekološkoj, organskoj proizvodnji kao pozivu budućnosti. Okitili smo se i zlatnom medaljom za monosortno ulje od oblice s malim primjesama sorti buže i drobnice. Od Noćnjaka očekujemo prepoznatljivost svojih ulja. Budućnost je zahtjevna i izazovna za nas maslinare i uljare i nema stajanja, kazao nam je Radoslav Bobanović, voditelj projekta MAS VIN, te dodao da osim navedenog ulja proizvode još i ulja interesantna za korištenje uz salatu, mesna jela i jela od ribe, zatim da razvijaju buduću projekciju s konzerviranim maslinama punjenim s filetima inćuna.