Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zaprijetili turističkoj sezoni s 900 tona opasnih kemikalija

Autor: Bojana Mrvoš Pavić

27.02.2013. 23:00
Zaprijetili turističkoj sezoni s 900 tona opasnih kemikalija

Foto: PIXSELL



Vlada može donijeti odluku da nam se od vrijednosti zemljišta za projekt LNG-a na Krku odmah isplate sva naša potraživanja, jer smo već dugo taoci Roberta Ježića i Vlade, a novca za život više nemamo, poručili su radnici Diokija i Dine


Nakon što ih nitko u Vladi jučer prijepodne nije želio primiti tijekom ranije najavljenog prosvjeda na Markovom trgu, dvjestotinjak radnika zagrebačkog pogona Diokija, i još 150 “dinaša” koji su autobusima stigli sa Krka, iz Rijeke, Crikvenice i drugih primorskih mjesta, spontano se s Markovog trga spustilo u grad i narednih nekoliko sati u potpunosti blokiralo promet u centru metropole. Prvih su sat vremena, mirno prelazeći pješačke prijelaze, blokirali križanje Ilice i Frankopanske, a zatim se, taman kad je brojna policija promet uspjela preusmjeriti drugim putem, “preselili” na križanje Jurišićeve i Draškovićeve. Incidenata nije bilo, policija ih u prešetavanju nije sprečavala, pa su radnici šetnju nastavili dalje, do Trga žrtava fašizma, gdje su, “zbog lopovluka”, prosvjedovali ispred HDZ-a, a zatim i, “zbog nesposobnosti”, ispred sjedišta SDP-a na Iblerovom trgu.
Sve je počelo dolaskom na Markov trg, pred Vladu i Sabor. Policija je za njih tamo pripremila ograđeni prostor, odnosno, kako su ga prosvjednici nazvali, “tor za stoku”, u koji nisu željeli ući. Ostali su tako, nadomak Vlade, šaljući joj mnogobrojne, nimalo uvijene poruke. Posljednju su plaću primili u rujnu prošle godine, i to za lipanj, izmučeni su i izmrcvareni dugotrajnim pregovorima na relaciji Robert Ježić – vjerovnici – Vlada. Traže hitnu isplatu svojih sedam plaća, isplatu otpremnina radnicima koji su proglašeni tehnološkim viškom te neodgodivu akciju za spas tvrtke.
Kako su Vladi preko megafona poručili “dinaši”, neće šutjeti tijekom turističke sezone, s mjesta na kojem još uvijek čuvaju 900 tona opasnih kemikalija.
Nakon što su se spustili u centar grada i krenuli u svoju višesatnu šetnju, koja je paralizirala promet, dio radnika Dine i Diokija otišao je u MInistarstvo gospodarstva, gdje ih je primila pomoćnica ministra u ostavci, Tamara Obradović-Mazal, koja tamo odrađuje svoj otkazni rok. Već danas ili sutra radnicima će, dogovoreno je, biti javljeno hoće li biti sazvan, i kad točno, sastanak glavnih aktera ove tužne, klasične hrvatske tragedije – Vlade, Roberta Ježića, Hypo banke, HEP-a i predstavnika radnika.