Zapuštena polja posljedica su vlasti HDZ-a na čelu s Lončarom

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN
Uništenje poljoprivrede se dogodilo jer su pojedinci kupili zemljišta s ciljem da ih preprodaju nekoliko puta skuplje - Goran Marinović

Stranka hrvatskog zajedništva (SHZ) na lokalne će izbore u općini Poličnik izići samostalno, a kandidat za načelnika bit će predsjednik tamošnje podružnice Goran Marinović. Izvijestio je to predsjednik ŽO SHZ-a Miljenko Marić navodeći da će uskoro biti poznat i kandidat za njegova zamjenika.

Rekordna nezaposlenost

- Propadanje poljoprivredne proizvodnje na području općine Poličnik je ekonomska trauma, što je posljedica uništenja poljoprivrednog dobra Lug i drugih poljoprivrednih dobara koja su trebala biti okosnica poljoprivredne proizvodnje u općini. Neobrađena i zapuštena polja posljedica su vlasti HDZ-a na čelu s Davorom Lončarom, rekao je Goran Marinović, navodeći kako se broj nezaposlenih u ovoj općini popeo na rekordnih gotovo 400 osoba, dok je samo na poljoprivrednom dobru Lug na proizvodnji voća i povrća moglo biti zaposleno stotinjak osoba.

- Uništenje poljoprivrede se dogodilo jer su pojedinci, Hrvati, bez srama i samo zbog osobne koristi, pomoću kumova u Zadarskoj županiji kupili zemljišta s ciljem da ih preprodaju nekoliko puta skuplje. Ivan Strika je tako 1998. došao u vlasništvo imanja Lug, odnosno 36 hektara oranica prvoklasne zemlje. Farma Bokanjac je bila pravni sljednik PK Zadar i bila je u posjedu tog zemljišta i bezuspješno se protivila toj prodaji. Ovo je zemljište privatizirano pod puno nerazjašnjenih okolnosti. Imovina poljoprivrednog dobra Lug je znatno umanjena, a nekretnine su došle u ruke pojedinaca bez pravnog temelja i prodane su u bescjenje. Prodaja zemljišta je išla preko Ministarstva poljoprivrede, a kupoprodajni ugovor sa Strikom je potpisao tadašnji župan Šime Prtenjača. Farma Bokanjac, koja je otišla u stečaj, podnijela je tužbu i tražila je poništenje ugovora o kupoprodaji. Zemljište su prodali za dvije kuna po metru četvornom, iako je cijena bila šest DEM-a po metru četvornom. Sve aktivnosti oko prodaje imanja Lug vodila je Komisija za davanje u zakup i kupoprodaju zemljišta Zadarske županije. Uvidom u godišnji obračun proračuna Zadarske županije za 1998. godinu, vidljivo je da nigdje nema zabilježenog prihoda utrženog od te prodaje, a radi se o oko 670.000 kuna. Zato se postavlja pitanje je li Zadarska županija Ivanu Striki izdala fiktivnu potvrdu da su izmirene sve obveze i da se može knjižiti na poljoprivredno dobro Lug, čime je RH-a oštećena za više milijuna kuna, kazao je Marinović na konferenciji za novinare na kojoj je, ocjenjujući kako je zemljište u poslovnim zonama nerijetko predmet mešetarenje u svrhu stjecanja profita preprodajom, od države zatražio provođenje revizije prostornih planova kako bi se utvrdilo koliko je prostora predviđeno za poslovne zone i kako bi se površine poslovnih zona uskladile s realnim potrebama.

Preprodaja zemljišta, prazne hale

- Prostornim planovima općina i gradova u Zadarskoj županiji predviđene su 74 poslovne i ine zone s toliko prostora da bi se u njima moglo zaposliti više od milijun radnika, a cijela Zadarska županija ima 170.398 stanovnika. Načelnik Općine Poličnik hvali se da je vrijedno građevinsko zemljište u Poslovnoj zoni Grabi, s kompletnom infrastrukturom, prodavao po cijeni od sedam eura po metru četvornom. Svi su se nadali da će se pokrenuti proizvodnja i da će se ljudi zaposlili, ali tamo su samo prazne hale i vidljivo je da je tvrtkama koje su kupile zemljište u cilju bilo samo kupiti jeftino i skupo preprodati. Tržišna cijena zemljišta po sudskim vještacima i Poreznoj upravi za zone u Poličniku je minimalno 100 eura po metru četvornom. Država je prenijela pravo raspolaganja tim zemljištem na Općinu Poličnik, ali sigurno ne kao bezvrijednu imovinu, nego u namjeri da se tu ostvari proizvodnja. Općinska zemlja zauvijek je otišla u ruke privatnika. Po prostornim planovima u općini Poličnik je predviđeno sedam poduzetničkih zona ukupne površine 187,14 hektara i mnogi postavljaju pitanje zašto se Davoru Lončaru toliko žurilo rasprodati općinske terene jer će za atraktivnim terenima i u narednom razdoblju vladati interes, rekao je Marinović.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika evo vakoj
Kad Poličnik svu zemlju rasproda i rasprčka lovu neće od svoje privrede imati niti za struju platiti.