Knez osobno protiv makarskog smeća, ali... Makarska bi plaćala naknadu za sanaciju

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

U redakciju Zadarskog lista stiglo je priopćenje "Smeće iz  Makarske ipak stiže u Biograd na Moru"  biogradskog SDP-a kojeg potpisuje predsjednica Slavica Jeličić, dopredsjednica Gradskog vijeća.

Naime, u ponedjeljak će se na sjednici biogradskog Gradskog vijeća na  dnevnom redu naći i točka na kojoj će vijećnici odlučivati o (ne)davanju  suglasnosti Gradu Makarskoj za privremeni prihvat komunalnog otpada  na odlagalište Baštijunski brig.

- I ja sam protiv smeća iz Makarske u Biogradu. Međutim, moja je  dužnost Gradskom vijeću navedenu zamolbu iz Makarske predložiti na  dnevni red, jer ja ne mogu o tome odlučiti, odluku donose vijećnici, rekao je biogradski gradonačelnik Ivan Knez.   

Sukus SDP-ovog priopćenja je egzistencijalno pitanje: "Želimo li u  Biogradu turizam i zdrave ljude ili smeće?"

Knez smatra kako je riječ o klasičnom političkom igrokazu biogradskog SDP-a te optužuje Jeličić kako je prije dva mjeseca imala drugačije  mišljenje.

- Naime, uvažena predsjednica SDP-a, gospođa Jeličić, prije dva mjeseca, na sastanku na kojem je nazočio i makarski gradonačelnik Tonći  Bilić iz redova SDP-a, imala je sasvim suprotan stav. Svom stranačkom  kolegi iz Makarske dala je čvrsto obećanje kako će zajedno sa stranačkom vijećnicom na sjednici Vijeća visoko podignuti ruku i glasovati  za makarsko odlaganje smeća na Baštijunski brig, tvrdi Knez. No, iz  priopćenja se daju iščitati sasvim suprotni stavovi biogradskog SDP-a.

- Državni ured za reviziju predložio je  poduzeti aktivnosti za smanjenje količine odloženog otpada na odlagalište Baštijunski brig i traže  smanjenje količine otpada. Istovremeno Ugovor o dovozu smeća iz Makarske u Biograd definira dovoz smeća do 2018. u količinama od 7.500  do 8.000 tona godišnje po cijeni od 300 kuna po toni, upozoravaju SDP- ovci napominjući i kako  "Gradsko vijeće prihvaća Strategiju razvoja Grada Biograda 2014. - 2020. koje kaže kako je Baštijunski brig prekapacitiran i ne zadovoljava niti minimalne uvjete za funkcioniranje normalnog  odlagališta. U izvješću o obavljenoj reviziji od rujna 2014. zaključeno je  da se na Baštijunski brig dovozi oko 11.000 tona smeća godišnje. Sanacija Baštijunskog briga je  u tijeku, u sanaciju je do konca 2013. od Fonda  utrošeno 5,7 milijuna kuna i od JLS 3,8 milijuna kuna."

- Sasvim je krivo interpretirano. Osim što na Baštijunskom brigu ima  sasvim dovoljno mjesta za odlaganje smeća, Makarska bi po obračunu  količine odloženog otpadu Biogradu avansno plaćala naknadu za sanaciju odlagališta u iznosu od 300 kuna po toni otpada. Istovremeno bi  Bošani, upravitelju komunalnog odlagališta Baštijunski brig, po toni  odloženog otpada plaćala 150 kuna. Znači ukupno 450 kuna po toni, objašnjava Knez.

opširnije u tiskanom izdanju
Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno