Radnici Adrije blokirali ulaz stečajnom upravitelju, pozvali Kalmetu i Zrilića

Slika korisnika admin
Vedran SITNICA

Radnice Adrije jučer su zapriječile ulazak u tvornički krug stečajnom upravitelju Draganu Bijeliću kojem, nakon razgovora s predstavnicom radnika Jadrankom Grdović, nije preostalo ništa drugo nego okrenuti leđa i otići.

 Bijelić je ovakvu "dobrodošlicu" očekivao, dodavši kako ne postoji mogućnost da Adria nastavi proizvodnju kako to tvrdi u ime radnika Jadranka Grdović govoreći kako strani strateški partner, kojeg zastupa tvrtka Pharmal iz Zagreba i general Marko Lukić, još nije odustao od Adrije.

- Prilika za spas Adrije propuštena je u predstečajnoj nagodbi, a radnice su napravile grešku kad su pokrenule stečaj. Jednom pokrenut stečaj ne može se po zakonu opozvati, a o tome radnice nisu bile obavještene, rekao je Bijelić naglasivši i činjenicu da su najveći vjerovnici Adrije državne banke HBOR i HPB, ne spominjući Hypo banku koju se toliko prozivalo u cijeloj priči.  Bijelić smatra kako u ovoj zadarskoj riboprerađivačkoj tvornici nije moguća ni daljnja proizvodnja, kao niti da postoji tržište za plasman proizvoda.

Proizvodnja među ostalim nije moguća i jer nedostaju strojevi, pa i oni koji  su otuđeni kod nekadašnjih Lacićevih partnera Jadranka Lisice i Nevena Badurine, te mjesecima čekaju sudskog izvršitelja u stankovačkoj Ostrei da ih vrati pravom vlasniku. Hodogram te pravosudne zavrzlame, dao je priliku radnicama da uglas zaključe kako iza propasti Adrije stoji udruženi zločinački pothvat.

Veći broj od 149 zaposlenika, koliko ih je bilo na spisku u Adriji, jučer je lancem zatvorilo ulaz u tvornički krug. Željezna vrata obljepljena su transparentima na kojima se vidi sav očaj, ali i epilog još jedne privatizacijske priče u Hrvatskoj. Gotovo nadrealno, kao da se radi o burnim godinama borbi za radnička prava prošlog stoljeća, žene su pjevale: "U Adriji više nema rada, tako je odlučila hrvatska vlada", "Evo mene, u Adriji sjedim, Boga molim i u nebo gledim",  "Okreni se i ti Bože dragi, Hrvatska ti umire od gladi", "Oj Adrijo, evo me u tebi, da sam znala nikad došla ne bi", "Staviše nam lokote na vrata, a udicu nama oko vrata", "Žene moje ne može se više, o nama se crna knjiga piše"...

- Nije Lacić kriv, on je samo marioneta drugih kojima Adrija više ne treba, vikale su radnice s druge strane željezne "zavjese", ogorčene na sindikat, zadarsko pravosuđe, ali napose na zadarsku politiku što je bilo vidljivo po izvješenim transparentima s porukama: "Zadre, probudi se!", "Tko radi umire od gladi", "Gospodo iz vlade tko će vas hranit", "Kalmeta i stoka sitnog zuba živi bolje od nas", i slične poruke. U jednom kutu željeznih vrata bio je tekst hrvatske himne i državni stijeg, a ponad Biblija s krunicom, ali s malo vjere da bi Adria opet mogla biti ono što jest, najkvalitetniji proizvođač ribljih konzervi u ovom dijelu Europe.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno