Zadar i Milwaukee dva su grada bratska!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 

Gradsko vijeće na sjednici će sljedećeg tjedna donijeti odluku o uspostavi prijateljske suradnje s američkim gradom Milwaukeejem. S američkim gradom iz države Wisconsin prvi su kontakti uspostavljeni prošle godine na inicijativu Saveza hrvatskih društava u Milwaukeeju i uz podršku generalne konzulice RH u Chicagu, dr. Jelene Grčić-Polić.

Njihov prijedlog proizlazi iz želje velikog broja poslovnih ljudi hrvatskog podrijetla koji žive na tom području za proširivanjem poslovnih aktivnosti i ulaganja i na Zadar i zadarsko područje, uz uspostavu suradnje na području gospodarskog i poljoprivrednog razvitka, zdravstvene skrbi, obrazovanja, kulture, razvitka društvene svijesti, turizma i slično.

Nakon što je gradonačelnik Zadra uputio pismo gradonačelniku Milwaukeeja u kojem potvrđuje zainteresiranost Grada Zadra za uspostavom suradnje, započeo je administrativni postupak u oba grada.

Zadar je pred Odborom za sestrinske gradove Milwaukeeja imao prezentaciju koju je vodio Paul Lucas. Prijedlog je nakon prezentacije jednoglasno podržan, a Milwaukee se obvezao na uspostavu suradnje, posebice na polju gospodarske suradnje i poljoprivrednog razvitka, zdravstvene skrbi, obrazovanja i sveučilišne suradnje, kulturne razmjene, turizma i razvitka društvene svijesti.

Milwaukee je najveći grad u državi Wisconsin, drugi najveći grad na obali jezera Michigan (nakon Chicaga). Peti je najveći američki grad po broju i imetku velikih i manjih poduzeća kojima je sjedište upravo u tom gradu. Ovdje su i poznate tvornice poput: MillerCoors, Badger Water & Meter, Johnson Controls, Harley-Davidson i Joy Global. U samom središtu ima nešto više od pola milijuna stanovnika, zajedno sa satelitskim naseljima oko 1,5 milijun. U ranim godinama 20. stoljeća među brojnim europskim doseljenicima bio je i veliki broj Hrvata. Danas u Milwaukeeju postoji brojna, dobro razvijena hrvatska zajednica, aktivne su dvije hrvatske crkve, nogometni klub, a osnovan je i veliki Hrvatski park u kojem se održavanju različite proslave i festivali.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno