Barešić je bio domoljub, a ne terorist

Slika korisnika admin
Ante Barešić na mjestu gdje će se postaviti spomenik Miru Barešiću

Miro Barešić, borac za slobodu i nezavisnost Hrvatske, nakon trga, sportskog centra i malonogometnog turnira u rodnim Dragama pokraj Pakoštana dobit će i monumentalni spomenik. U povodu 25. obljetnice pogibije hrvatskog viteza na Trgu Mira Barešića podignut će ga njegova rodbina. Dan pogibije, 31. srpnja 1991., Mira Barešića ujedno je i Dan općine Pakoštane.

- Spomenik u bronci bit će visok dva metara i okrenut prema jugu, prema Jadranskoj magistrali, kazao je predsjednik Organizacijskog odbora Ante Barešić.

U svom ateljeu kod Velike Gorice radi ga akademski kipar Ivan Kujundžić Iko, koji je poznat kao tvorac monumentalnog spomenika dr. Franji Tuđmanu u Imotskom visokog tri metra.

Obitelj dala suglasnost

- Projekt je vrijedan 40.000 eura ili 300.000 kuna, obznanio je Barešić koji je zadužen za organizaciju otkrivanja spomenika ali i za prikupljanje sredstva. S obzirom da državne institucije, kaže, nemaju sluha, rodbina je odlučila pokrenuti inicijativu za podizanje spomenika.

- Vjerujemo da ćemo uz pomoć državotvornih Hrvata u tome i uspjeti, uvjeren je Barešić.

Obitelj je vidjela spomenik od gline i dala suglasnost za nastavak radova na spomeniku od bronce. Spomenik će asocirati na pogibiju Barešića i njegova tri suborca prije 25 godinama u Miranjima Donjim. Još nije odlučeno hoće li pokraj hrvatskog heroja biti i pas Drina, njegov vjerni pratitelj dok je živio u Paragvaju.

Za ovdašnji živalj Miro Barešić je bio i ostao hrvatski revolucionar i borac za slobodu, a za službeni Beograd terorist, budući da je zajedno s Anđelkom Brajkovićem u Stockholmu sudjelovao u ubojstvu

tadašnjeg jugoslavenskog veleposlanika u Švedskoj Vladimira Rolovića.

- Barešić je iz inozemstva došao braniti Hrvatsku i samim tim činom zaslužio je da ga se pozitivno vrednuje. Osim toga on je u emigraciji bio simbol borbe za samostalnu Hrvatsku, a zbog toga što je počinio u Švedskoj odležao je svoje, objašnjava Ante.

Barešićev slučaj također privlači pozornost i zbog toga što je akcija u kojoj je na samom početku Domovinskog rata poginuo s još trojicom suboraca, do danas obavijena velom tajne.

- Barešić nije bio nimalo kontroverzan, borio se za Hrvatsku, kontroverzno je samo kako je poginuo. Nadam se da će istina o tome konačno izaći na vidjelo, kazao nam je Ante Barešić.

Pogibija u Domovinskom ratu

Zajedno s Barešićem, u još nerazjašnjenim okolnostima, u akciji su poginuli Zdeslav Turić (22), Frane Bokanović (23) i Milan Pandžić (36). Na spomen obilježju u Miranjima Donjim piše: "Navik on živi ki zgine pošteno".

- To su bili heroji koji su u teškim, nemogućim uvjetima ulazili na neprijateljski teritorij i poduzimali akcije, poručuje Barešić.

S početkom agresije na Hrvatsku, u ljeto 1991., iz Paragvaja je u tajnosti doputovao kako bi se uključio u obranu.

- Odmah se uključio u novoosnovani Zbor narodne garde, a poginuo je pod nerazjašnjenim okolnostima ni mjesec nakon povratka u Hrvatsku. Istina će izići na vidjelo, pa ako i ne dobije pravedan sudski epilog, makar će javnost za nju doznati, tvrdi Barešić.

Iako se sve ove godine pogibija Mira Barešića smatrala "sumnjivom", istraga o okolnostima njegove smrti nikad nije provedena.

- Zar nimalo nije čudno to što je Miro dva puta pokopan, prvi put pod imenom Ante Katić na zagrebačkom Miroševcu, drugi put 26. lipnja 1992. pod pravim imenom na Mirogoju?, pita se Barešić.

Svi oni koji su zainteresirani a žele pomoći da se ova ideja realizira i da spomenik bude na vrijeme gotov, za dodatne informacije mogu se javiti Anti Barešiću na broj mobitela 091/635-0001.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno