Naučili svašta o svom gradu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
„Zadrani, turisti u svome Gradu"

Uz geslo Udruge turističkih vodiča Donat „Zadrani, turisti u  svome Gradu" na blagdan sv. Donata točno u 16,35 sati s Narodnog trga  skupina zainteresiranih osoba krenula je s turističkim vodičem u razgledavanje stare gradske jezge. Bez obzira na kišovito vrijeme, tridesetak Zadrana nazočilo je  tom zanimljivom događaju koji se organizira dva puta godišnje .

Šarolika publika

Bila je to šarolika grupica ljudi - profesori, studenti, umirovljenici, domaćice, ali svi sa istim ciljem - naučiti nešto novo o svome Zadru, gradu  starijemu od vječnog Rima. U trajanju od 156 minuta, šetajući Poluotokom zborilo se o crkvama, pa i onih koji više nema, o zvonicima, relikvijarima, muzejima, palačama, trgovima, parkovima, o višemilenijskom  povjesnom hodu, o zadarskim svecima, draguljima, Forumu, Donatu,  rimskom hramu, o zdravstvu, rušenju zidina, o graditeljstvu, zlatarstvu,  kiparstvu , bunarima, rimskom vodovodu, Sveučilištu, Maraskinu, starim knjigama, propisima, samostanima, onima nestalima i onima  živućim, novim instalacijama Pozdrav Suncu i Morskim orguljama te o  zadarskim specifičnostima po kojima se Zadar razlikuje od ostalih hrvatskih destinacija.

Veliki doprinos razgledu sa svojim komentarima pridonio je naš proslavljeni zaljubljenik zadarske povjesno-kulturne baštine mr. Ferdo Perinović. Među šarolikom publikom nalazila se i prof. Elija Vrsaljko te Melita Jerolimov, profesorica psihologije i jedna od prvih turističkih vodičica na području Zadarske županije, povjesničarka Sanja Kopači, polaznici tečaja za turističke vodiče, članovi DDK Kalelarga na čelu sa šeficom Transfuzije zadarske Opće bolnice dr. Verom Foretić Visković, dugogodišnji davatelj krvi Vjekoslav Sučić, iskusni "booker" Dragan Prostran i mnogi drugi.

Sutradan u SICU

Da su Zadrani bili zadovoljni razgledom, dokaz je i taj što se druženje  nastavilo i sutrašnji dan pri posjeti zadarskom SICU-u uz opširno tumačenje zadarske sakralne umjetnosti mons. dr. Pavla Kere, vikara za  kulturu Zadarske nadbiskupije, počasnog člana Društva prijatelja glagoljice te prepozita Stolnog kaptola Svete Stošije.

Zajednički zaključak je ipak na kraju bio kako za posao vodiča, tog „  veleposlanika", treba stalna edukacija, iznad svega potrebno je voliti  grad koji predstavljaš jer tu ljubav, žar i nerv turisti svakako osjete. Sa Zadranima smo se razišli uz obećanje kako će ovaj uradak biti popunjen  boravkom cara Franje Josipa I u Zadru te jelovnikom svečane večere cara  i njegove svite dana 10. travnja 1875. godine. Jelovnik je napisan na francuskom, jeziku diplomacije i kulture.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno