Prvu nagradu i putovanje u Gardaland osvojilo je Pleme barbara

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

Sukošanske maškare 2017. na pet dana sasvim su zavladale Sukošanom. Nakon vrtićkih i školskih maškara te spektakularnog maskenbala tzv. lipih maškara pod nazivom "Maškarani ples", danas na Poklade s tzv. ružnim maškarama, zvanim Babe luže, predaju maškaranu vlast jer u ponoć za kršćane započinje 40-dnevno doba korizma, vrijeme odricanja i obraćanja.

U organizaciji Mladeži Sukošana, a pod pokroviteljstvom Općine, Turističke zajednice i Komunalnog društva Zlatna luka d.o.o. na "Maškaranom plesu" u Domu mladeži za zabavu su bile zadužene zanosne Kraljice. Sve se pročulo Sukošanom i okolicom pa se tražio tiket više za bogatu tombolu.

Bila je to istinska urnebesna, maškarana fešta s puno pića i ića te vrlo vrijednim i bogatim nagradama, kako na tomboli tako za pojedinačne i grupne nagrade.

Prvu pojedinačnu nagradu i dva dana u Gardaland i Veronu osvojilo Pleme barbara, odnosno Andrija Smolić Smoljo i njegova zaručnica Petra Krešan. Drugu nagradu, dva dana za dvije osobe u Budimpešti osvojio je Marko Dević Miš s maskom Zvonko, dok je treća nagradu putovanje u Veneciju, također za dvije osobe, osvojila Vražica, odnosno Anđelka Dević Čovinka.

Šampioni grupnih maski, tri ili više člana, su članovi KUD-a Zlatna luka s maskom Lude 20-te koji su nagrađeni s uzbudljivom zabavom u adrenalinskom Adventure Parku Zadar-Kožino.

A onda se dogodilo iznenađenje.

- Za ovako besprijekornu organizaciju kao i za nastavak tradicije maškara u Sukošanu koje su među najbrojnijim u Dalmaciji, nagradu poklanjamo organizatorima Sukošanskih maškara, Mladeži Sukošan, uz ovacije nazočnih obznanila je Mirjana Veleslavić Nadinić, meštrica grupe Lude 20-te.

Drugu grupnu nagradu, besplatni kanu safari na Zrmanji osvojila je maškarana ekipa Šiljo i Disney društvo, dok je treća nagrada, adrenalinski provod u Paintball Debeljak, osvojila maska Dolls.

Danas, sve do ponoći održavaju se najorginalnije sukošanske Babe luže, ružne maškare ili zvončari s vrećom luga koje predstavljaju posebnost svoga kraja i prenose kulturno naslijeđe na mlađe generacije.

Babe luže nakon obilaska svakog domaćinstva navečer na Trgu Gornja vrata završavaju sa smrtnom osudom Dida, paljenjem na lomači.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno