Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Vjetar u jedra za “Osmijeh” biogradske djece s posebnim potrebama

27.02.2017. 23:00
Vjetar u jedra za “Osmijeh” biogradske djece s posebnim potrebama


Najmasovnija maškarana regata na Mediteranu, 17. međunarodna sportska manifestacija pod nazivom Karnevalska regata u organizaciji Yaht cluba Biograd proteklog je vikenda okupila 42 posade s 300-tinjak sudionika iz Slovenije, Poljske, Austrije, Češke, Slovačke, Italije, Švicarske, Njemačke, Mađarske i BiH te iz Hrvatske. Domaće maškarane posade su iz Zagreba, Senja, Zadra, Šibenika, Splita i, dakako, Biograda.
Promocija nautičkog turizma
– U cilju promocije nautičkog turizma ova najveća i najveselija regata pod maskama govori kako je Biograd centar nautičkog turizma koji održava najveći broj godišnjih regata na Jadranu, kazao je Franjo Jurić, iz Organizacijskog odbora 17. Karnevalske regate.
Bila je to regata s kojom su jedrile i ljepota i dobrota. Naime, u sklopu Karnevalske regate organiziran je i humanitarni, prvi Memorijal Neven Nikša. Humanitarni memorijal se održao u spomen na prerano preminulog Nevena Nikšu, jednog od pokretača i dugogodišnjeg člana predsjedništva Organizacijskog odbora. Sav prihod od memorijala namijenjen je Udruzi roditelja djece s posebnim potrebama Osmijeh iz Biogradu na Moru.
– Osim humanitarne note, vesela maškarana regata tri je dana spajala natjecateljski duh i tradiciju uključujući veliki ples pod maskama s bogatim nagradama, istaknuo je Jurić.
U jednoj od vodećih destinacija za nautički turizam na Jadranu u četiri plova, posade su plovile do uobičajenih i dobro znanih nautičkih točaka u Pašmanskom kanalu: Tkon, uvala Zaklopica na Pašmanu, Biograd, svjetionik Koćerka, otočići Oštarije kod Crvene luke, Planac i Sv. Katarina, Komornik, Babac, Muntan, Čavatul…
Usprkos respektabilnoj konkurenciji, posljednje desetljeće za šampionsku titulu bore se svojevrsni jedriličarski vladari Pašmanskog kanala, Luka Šangulin iz Biograda na Moru i Robert Sandalić iz Zadra koji 10-ak godina za redom osvajaju prva dva mjesta na ovoj jedinstvenoj regati. Pobjednik ovogodišnje 17. Karnevalske regate je Luka Šangulin, koji je za nagradu dobio betonsku skulpturu, 34 kilograma teškog tovara-magarca.
– Osim za promociju nautičkog turizma grada i promociju hrvatskog jedrenja, regata je značajna i za održavanje karnevalskih običaja na ovom području, kazao je šampion Luka Šangulin, vlasnik i direktor čarter tvrtke Angelina Tours iz Biograda.
“Pčelice”, “Bubamare” i “Nije meni lako”.
– YC Biograd s prijateljima iz Slovenije, Nautic clubom Rogla, već sedam godina organizira Nautički veleslalom koji se boduje za pokal Ski & Sail Cup-a u sklopu Karnevalske regate. Zbrajaju se rezultati s Nautičkog veleslaloma i Karnevalske regate, objašnjava Jurić.
Dobra organizacija, velika regata s humanitarnom notom, autentične nagrade, maštovite maske, tradicionalno veliki odaziv jedriličara i uobičajeno gostoljubivi domaćini obilježili su 17. Karnevalsku regatu i 1. Memorijal Neven Nikša.
– Karnevalska regata posebna je po mnogočemu, od samog regatnog polja na Pašmanskom kanalu nadohvat obale, pa do onih popratnih, trodnevnih kopnenih događanja, govori Jurić.
Na urnebesnoj maskenbalskoj zabavi u restoranu Ilirijine marine Kornati, “Balu pod maskama”, goste je zabavljao band Škabelin.
Za najbolje maske internacionalni žiri proglasio je “Reprezentacija Hrvatske i Slovenije”, “Pčelice”, “Bubamare” i “Nije meni lako”.