Sinovčić zbog uznemiravanja tužio pročelnika Pešuta

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Nastavljeno suđenje na Općinskom sudu
Prema navodima optužnice Pešut je Sinovčiću u razdoblju od 18. rujna do 28. studenog 2013. godine poslao 27 SMS poruka na njegov mobilni broj koje su bile "prijetećeg i uvredljivog sadržaja u kojima ga je, između ostalog, nazivao pimpek, guzičar, te ga pozivao da mu se javi da se nađu, da ga se ne boji, da mu želi pomoći, da mu je... mater u gubicu, te ga telefonski pozivao"
Marin GOSPIĆ
Mario Pešut, gradski pročelnik za socijalnu skrb

Na Općinskom sudu u Zadru jučer je trebalo biti nastavljeno suđenje u postupku protiv gradskog pročelnika za zdravstvo i socijalnu skrb, Marija Pešuta, kojega je tužio bivši gradski vijećnik Reno Sinovčić. Tužbu je podnio zbog Pešutovih SMS poruka koje je doživio kao uznemiravajuće te je sve prijavio policiji. No Sinovčić se jučer nije pojavio na sudu te je sudac Domagoj Kurobasa odgodio raspravu za sredinu ožujka kada će se i tužitelj i tuženik biti ponovno pozvani.

Riječ je o postupku pokrenutom još 2013. godine kada je Sinovčić Pešuta prijavio policiji, a oni su na temelju njegova iskaza pokrenuli izvide. Kako su navode iz prijave ocijenili osnovanima, podnesena je prijava Općinskom državnom odvjetništvu koje je protiv Pešuta na kraju podiglo tužbu.

U njoj se navodi da je Pešut u razdoblju od 18. rujna do 28. studenog 2013. godine Sinovčiću poslao 27 SMS poruka na njegov mobilni broj koje su bile "prijetećeg i uvredljivog sadržaja u kojima ga je, između ostalog, nazivao pimpek, guzičar, te ga pozivao da mu se javi da se nađu, da ga se ne boji, da mu želi pomoći, da mu je... mater u gubicu, te ga telefonski pozivao, ali se Sinovčić nije javljao".

Spriječile ga "vremenske neprilike"

Sve je to, prema navodima optužnice, kod Sinovčića izazvalo osjećaje uznemirenosti, nemira i nelagode te je Općinsko državno odvjetništvo procijenilo da je riječ o kaznenom djelu protiv osobne slobode, odnosno nametljivom ponašanju.

Dosad nije provedena niti jedna rasprava jer se Sinovčić nije pojavljivao na sudu, a jedan jedini put kad se pojavio, raspravi se nije odazvao Pešut.

Nakon što su ročištu pristupili Mario Pešut i njegov odvjetnik Robert Izidor Majić te zamjenik općinskog državnog odvjetnika Josip Pedišić, sudac Domagoj Kurobasa pojasnio je razloge Sinovčićeva nedolaska.

- Telefonom se obratio sudu navodeći da ne može pristupiti na današnju raspravu iz razloga što je trenutačno u inozemstvu i da ga vremenske neprilike, snijeg i led, sprječavaju da pristupi na raspravu. Ujedno je navedeno da o svom izbivanju može dostaviti pismenu potvrdu. Dakle, tek je danas sud saznao za ovo, kazao je Kurobasa pitajući Općinsko državno odvjetništvo što predlažu.

Ne dolazi na sud

Pedišić je, pak, kazao kako su oni za to da se provede dokazni postupak, no Pešutov odvjetnik predložio je odgodu jer je to po njemu "jedino svrsishodno".

- Sinovčić jednostavno ne dolazi na sud, što znači da nije zainteresiran za ovaj postupak. On se jednostavano ne pojavljuje na sudu, a bez njegova iskaza mi tu nemamo što tražiti, naglasio je Majić, no sudac ga je ispravio napominjući kako se Sinovčić jednom pojavio.

Pešut je, pak, sucu iznio neka svoja saznanja o Sinovčiću.

- Dolaze do mene neke informacije da on ima prečih problema.

Kurobasa je pojasnio kako Sinovčić ipak "nije tako pasivan jer se opravdava", te je donio odluku da se "zbog nedolaska svjedoka rasprava odgađa".

Pešutov odvjetnik na kraju je poručio svima:

- Možemo se kladiti da Sinovčić neće doći ni idući put.

"Nametljivo ponašanje" uvedeno 2013. godine

Kazneno djelo za koje je Sinovčić tužio pročelnika Pešuta relativno je novo u našoj sudskoj praksi, budući da je u Kazneni zakon RH uvedeno početkom 2013. godine. U europskoj je praksi već uobičajen jer je uveden kako bi se lakše okarakterizirala kaznena djela koje se odnose na tzv. stalking, odnosno uhođenje te se u najvećem broju slučajeva odnosi na bivše partnere u kojemu jedan uhodi i uznemirava drugog.

Za nametljivo ponašanje KZRH predviđa da jedna godina zatvora ide optuženima za nametljivo ponašanje kada prate ili uhode dulje vrijeme drugu osobu ili s njom uspostavi ili nastoji uspostaviti neželjeni kontakt ili je na drugi način zastrašuje i time kod te osobe izazove tjeskobu ili strah za njezinu sigurnost ili sigurnost njoj bliskih osoba.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)