Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

INERTNI OTPAD Država materijal s Crnog brda ustupila za asfaltiranje u Zračnoj luci Zadar

28.02.2019. 14:21
INERTNI OTPAD Država  materijal s  Crnog brda   ustupila za   asfaltiranje u  Zračnoj luci  Zadar


Takozvano »crno brdo« u Biljanima Donjim, koje je  nastalo prije devet godina, kad je na zemljište, koje je udaljeno svega 50  metara od kuća, iz propale šibenske Tvornice za preradu elektroda i ferolegura kamionima navezeno 140 tona otpada – za nadležne iz Ministarstvo zaštite okoliša i energetike neopasne troske, za Europsku komisiju potencijalno opasnog kamenog agregata, za brojne građane i Eko  udrugu Ravni kotari kancerogeni otpad, prema najnovijoj analizi okarakterizirano je kao mineralna sirovina koja predstavlja rudno blago.  Sukladno zakonu time je „crno brdo“ postalo državna imovina i više nije u  nadležnosti Ministarstva za zaštitu okoliša, već Ministarstva državne  imovine. Proizlazi to iz odgovora koji nam je dostavljen iz Službe za odnose s javnošću Ministarstva za zaštitu okoliša na naš upit kad će konačno započeti uklanjanje tog otpada sukladno ranijoj odluci prema kojoj je on trebao biti zbrinut na teret državnog proračuna.


Poduzeli niz aktivnosti
– Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je  tijekom 2017. i 2018. godine poduzelo niz aktivnosti u koje su, između ostalih, uključeni Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, Ministarstvo državne imovine i druga tijela. Na temelju provedenih analiza i dostavljenih mišljenja od Ministarstva gospodarstva, Uprave za rudarstvo od 27. travnja 2018. godine, Rudarsko-geološko-naftnog  fakulteta od 21. lipnja 2018. godine, Hrvatskog geološkog instituta, broj  26/18, iz lipnja 2018. godine, te Dopune nalaza i mišljenja Hrvatskog geološkog instituta iz kolovoza 2018. godine  utvrđeno je da troska  odložena na lokalitetu Biljane Donje predstavlja mineralnu  sirovinu i  kao takva je rudno blago kojega je u skladu s odredbom članka 4. Zakona  o rudarstvu  (NN 56/13, 14/14, 52/18, 115/18) vlasnik Republika Hrvatska, odgovorili su iz Ministarstva zaštite okoliša, a navode kako se radi o  rudnom blagu potvrdili su nam i u  Ministarstvu državne imovine.
– Dana 16. srpnja 2018. godine Ministarstvo državne imovine zaprimilo je zahtjev Zračne luke Zadar za darovanjem predmetne mineralne sirovine, 10. rujna iste  godine, donijelo smo Odluku o ustupanju mineralne sirovine Ministarstvu obrane Republike Hrvatske, radi nasipavanja i  proizvodnje betona i asfalta, u svrhu rekonstrukcije i dogradnje na  Zračnoj luci Zadar, ističu u Ministarstvu državne imovine.


Materijal nastao čišćenjem TEF-a
»Crno brdo« nastalo je u vremenu od svibnja 2010. do veljače 2011. godine, kad se čistio propali šibenski TEF, takozvana Crnica. Posao zbrinjavanja otpada dobila je tvrtka MLM Group-Zagreb d.o.o. koja je temeljem  privremene dozvole za obavljanje djelatnosti skupljanja, oporabe i zbrinjavanja silikomanganske i feromanganske troske od 12. lipnja 2009. za  tu svrhu unajmila privatnu parcelu u Biljanima Donjim, ali se brdo jednim dijelom »izlilo« i na susjedno zemljište u vlasništvu Hrvatskih šuma.   Zagrebački MLM je ovaj otpad planirao koristiti u građevinarstvu, no nije uspio u tome,  a kako su sve glasniji bili stanovnici iz okolnih ravnokotarskih mjesta i Udruga Ravni kotari te su se u iznalaženje rješenja da se  »crno brdo« ukloni s te lokacije kako ne bi onečišćavalo zemljište, podzemne vode i općenito ugrožavalo zdravlje ljudi, na teren je izišla inspekcija nadležnog ministarstva koja je utvrdila da tom otpadu tu nije  mjesto. Vlasniku je naloženo da ga ukloni, no u međuvremenu je ta  tvrtka otišla u stečaj. Resorno ministartvo javnim je pozivom pokušalo naći  tvrtku koja bi obavila posao zbrinjavanja tog otpada, zainteresirana se i  pojavila, no ponovno je sve palo u vodu. Stoga je doneseno rješenje kako  će država o svom trošku obaviti taj posao i ukloniti tu ekološku bombu  koja je lokalnom stanovništvu već zadavala podosta muka, a od onih vidljivih u prvom redu bili su tragovi crnog praha posvuda – od bunara s  vodom koju su donedavno mještani koristili za piće, do onečišćenih vrtova, rublja na sušilima, pa do respiratornih smetnji. 




Država mora ukloniti ekološku bombu
Na ovaj problem reagirala je i Europska komisija koja je u ožujku 2015.  Hrvatskoj uputila službenu opomenu navodeći kako se na lokaciji u Biljanima Donjim odlaže velika količina kamenog agregata koji nastaje kao  nusproizvod pri sanaciji metalne troske. Istaknuli su kako hrvatska nadležna tijela taj materijal nisu klasificirala kao otpad u skladu s propisima EU-a o otpadu te upozorili kako se oko 140 tisuća tona potencijalno  štetnog kamenog agregata odlaže izravno na tlo, što utječe na ljudsko  zdravlje i okoliš. EK je preporučila da u skladu s pravom EU-a Hrvatska  trebala uvesti mjere za zaštitu podzemnih voda i sprječavanje raspršivanja štetnih čestica u zraku, a kako to nije učinjeno, EK je u veljači prošle  godine Sudu EU-a podnijela i tužbu protiv Hrvatske.