Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

KRIM OBRADA Pokrenuta istraga protiv vijećnika Jure Prgometa

28.02.2019. 15:24
KRIM OBRADA Pokrenuta  istraga protiv  vijećnika Jure  Prgometa


Služba za kriminalističku policiju  Policijske uprave zadarske pokrenula je istragu protiv vijećnika Grada Benkovca, Jure Prgometa, zbog sumnje za prijetnju smrću benkovačkom ugostitelju Marijanu Bobanu. Ugostitelj ga je prijavio da mu je dana 22. veljače zaprijetio  kako će mu "odrezati glavu", zbog čega se Boban uputio u Policijsku postaju Benkovac, plašeći se za svoj život, kako nam je kazao:
– Policiji sam prijetnju prijavio, ne znam što je dalje s tim, jesu li napravili zapisnik. Rekao mi je: "Odsići ću ti glavu, majku ti je…". Bio sam u  gradu ispred banke, pješke sam se kretao ulicom, on je automobilom  krenuo na mene, otvorio prozor, to mi rekao i onda nastavio dalje. Policija mi je uzela izjavu, a dalje ne znam jesu li bili kod njega. Nisam u  Gradskom vijeću, bavim se ugostiteljstvom, ali iako sjednicama ne prisustvujem, on me stalno proziva, kazao nam je Boban.


Smeta mu akcija TZ-a
Na pitanje zbog čega mu je Prgomet prijetio i navodno ga čak i spominje na sjednicama Gradskog vijeća Benkovca, Boban odgovara kako je to  zato što Prgometu smeta slika na fasadi njegove kuće napravljena tijekom akcije Turističke zajednice Grada Benkovca kojom su oslikane fasade glavne šetnice.
Nakon prigovora vijećnika Prgometa na Gradskom vijeću, akcija oslikavanja je zaustavljena i slike su uklonjene. No, Boban svoju nije htio  skinuti smatrajući, kako pojašnjava, da grad na ovaj način mnogo ljepše  izgleda te gostima izražava dobrodošlicu dalmatinskim motivima na  obiteljskim kućama. No Prgomet je svoje nezadovoljstvo oslikanim fasadama izrazio i na sjednici  Gradskog vijeća  Benkovca kritizirajući tamošnju Turističku zajednicu, iako je u Hrvatskoj poznata kao jedna od  najaktivnijih te je zahvaljujući njoj Benkovac bio i kandidat za najuspješniju destinaciju ruralnog turizma.


Prgomet bez komentara
Boban, pak, smatra kako je ovdje riječ o političkim obračunima te da  Prgometu zapravo smeta što je on podržao ovu akciju Turističke zajednice.
– Prgomet je prijavio to oslikavanje fasada zbog toga što se radi o  građevinama – spomenicima kulture i svi su vlasnici kuća to maknuli, ali  ja nisam htio, niti ću je ikad skinuti, poručuje Boban.
Da je policija postupila po njegovoj prijavi o prijetnji smrću potvrdila  nam je glasnogovornica zadarske policije, Ivana Grbin. 
– U suradnji s Državnim odvjetništvom u Zadru provedeno je kriminalističko  istraživanje, o kojemu smo ih izvijestili u posebnom izvješću. Prijavljena osoba je saslušana, a Državno odvjetništvo može zatražiti dodatne radnje, izjavila nam je Grbin.
Što pak o svemu kaže Prgomet?
U kratkom telefonskom razgovoru jučer odbio je svaki komentar, samo napominjući kako "to nije bilo prijetnja".
Ostaje vidjeti kako će se o ovom slučaju očitovati Općinsko državno  odvjetništvo, odnosno hoće li prijava protiv Prgometa biti odbačena ili  će biti pokrenuti izvidi.
U svakom slučaju, nije ovo baš najsretnija situacija za benkovačkog  gradskog vijećnika, kao ni za Nezavisnu listu Frane Tokića na kojoj se  kandidirao na prošlim lokalnim izborima.