Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

MRAČNA STRANA OCA KOJI JE POBACAO DJECU S PRVOG KATA KUĆE Majka ima i kćer koju je očuh zlostavljao, CZSS ju je oduzeo i smjestio u Dom u Splitu

28.02.2019. 16:00
MRAČNA STRANA OCA KOJI JE POBACAO DJECU S PRVOG KATA KUĆE Majka ima i kćer koju je očuh zlostavljao, CZSS ju je oduzeo i smjestio u Dom u Splitu


Žena mi je umrla prije mjesec dana, nisam zaplakao, ali jutros jesam, na rubu suza kazao je 85-godišnji Bernardo Baričević, vlasnik  kuće u Pagu, s čijeg je balkona njegov 54-godišnji podstanar J.R. jutros nešto prije sedam sati bacio svoje četvero djece – tri djevojčice u dobi od 5,7 i 8 godina te dječačića od nepune 3 godine.
– Čuo sam kako djeca plaču i izišao tu pred vrata. Nisam mogao vjerovati što vidim. Tri curice su ležale tu na podu krvavih glava, plakale i jecale, a onda je na njih pao i dječak. Djevojčice se nisam usudio dirati, a  maloga sam donio tu na terasu pred moja vrata i umotao ga u deku,  priča stanodavac kod kojeg je obitelj živjela dvije godine i deset mjeseci.  Nikada ih, kaže, nije čuo da se nešto svađaju, osim što bi ponekad čuo  podstanarku kako govori suprugu da nešto napravi oko djece, izvede ih,  nahrani, ili što slično, ali da bi on to odbijao.
– Majka je otrčala tražiti pomoć, a kad se nakon par minuta vratila ona  je uzela dječaka. Prije nje, vidio sam i oca kako užurbano odlazi prema  autu, a kasnije sam čuo da se sam otišao predati policiji, kaže ovaj umirovljeni pomorac dodajući kako je u životu svašta prošao i vidio diljem  svijeta, no da ga je jutarnji prizor od ponedjeljka ujutro šokirao.
Slično je  prošla i obitelj iz prve susjedne kuće koju mjesto nezapamćenog zločina  na Pagu dijeli samo ogradni zidić.
– Spremao sam se za posao kad me moja žena Mirjana panično počela  dozivati. Odmah je nazvala Hitnu medicinsku pomoć, a ja sam istrčao  vani. Troje je djece ležalo na podu, a jedno ono najmlađe, dječačić, sjedio je kraj njih. Svi su samo plakali i jecali. Curice su bile krvavih glava, a  jednoj je pokraj oka bilo sve crno. Bili su svi pri svjesti do dolaska hitne iz  Paga koja ih je zbrinula, a onda je došla i druga hitna iz Novalje pa su ih  odvezli u zadarsku bolnicu, kaže Ivan Škoda (38) dodajući kako je majka  dotrčala nakon što je on već bio uz ozlijeđenu djecu te da je od nje čuo  kako djeca nisu pala već da ih je otac, njezin suprug, pobacao.
– Rekla je da je spavala i da je vidjela da on uzima petogodišnju kći u  naručje, ali da ništa nije niti slutila već mislila da ju nosi u dnevni boravak. Ne znam što je bio povod niti uopće mogu zamisliti što bi mogao biti. Nisam ih nikada čuo da se svađaju. On je radio uglavnom noćne smjene. Bio je noćni čuvar u obližnjem kampu Šimuni. Nisam primijetio ni da  je pio, a jednom mi je rekao da se davno ostavio alkohola, ispričao je susjed obitelji koja je u Pag doselila iz Virovitice još prije desetak godina.
Anka Šabalić, umirovljenica koja živi u istoj ulici, svega stotinjak metara dalje, poznavala je obitelj površno, više iz viđenja.
– Sretala sam ih često, više nju s djecom nego njega. Baš jučer poslijepodne vidjela sam je s jednom ženom tu u ulici, a s njom je bilo najmlađe dijete. Vozila ga je u kolicima. Ne mogu ni zamisliti što se to dogodilo i da je otac to svojoj djeci učinio. Djeca su bila pristojna, vesela, uvijek bi se lijepo javila i pozdravila. Viđala sam ih i na tržnici, a kad bi se tamo nešto događalo znali su i pjevati, govori Šabalić, no nisu svi istog  mišljenja. Jedna nam je Pažanka ispričala mračnu stranu obitelji, no kako radi u javnoj službi željela je ostati anonimna.
– Ona ima kći iz prvog braka. Mala je možda sada već i punoljetna. Nju  su joj prije pet, šest godina uzeli socijalni radnici i koliko znam bila je  smještena u Domu za odgoj u Splitu. Bilo je tu svašta. On je tu malu zlostavljao, a majka je još i gora od njega i ukoliko sada socijalna služba  odradi svoj posao kako treba, pa im svu djecu oduzme, bit će to najbolje  što se djeci dogodilo, priča nam ova Pažanka, a druga koja je slučajno  naišla dodala je kako dvoje od četvoro djece ima zdravstvenih problema  te da najmlađa i najstarija djevojčica, među ostalim, idu i kod logopeda.
– Oni su pod nadzorom Centra za socijalnu skrb otkad im je najstarija  kći krenula u školu. Iz škole su i reagirali jer je dijete imalo teškoće u govoru i nosilo pelene, dodala je starija Pažanka.
Zadarska policija o nemilom je događaju izvjestila još u jutarnjim satima. Glasnogovornica Ivana Grbin kazala je kako su dojavu o događaju  zaprimili oko sedam sati nakon čega su odmah izišli na očevid kojim je  rukovodio zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Zadru, Radovan  Marijanović.


U kampu Šimuni šokirani ovim monstruoznim činom
Iz kampa Šimuni gdje je 54-godišnjak radio posljednjih osam godina  oglasili su se priopćenjem kojeg prenosimo u cijelosti.
– Nečovječni čin sledio nam je krv u žilama te teško komentiramo cijeli slučaj. J.R. je zaposlenik Kampa Šimuni od 1999. godine, kratko je  prešao u drugu firmu te se 2002. godine vratio ponovno raditi u Kamp  Šimuni. Cijeli slučaj možemo komentirati s poslovne strane, gdje navodimo da je posao obavljao korektno. Budući da je obitelj lošijeg financijskog statusa, vlasnici firme su u više navrata financijski potpomagali  njegovu obitelj. Ima djecu iz prijašnjih veza, brakova koja ne žive s  njim. Kćer koja je napunila 18 godina te još starijeg sina – s njima nije  u kontaktu. Cijeli slučaj je zgrozio i rastužio cijelu firmu, duboko smo  potreseni i ne možemo vjerovati da je kolega kadar ovako monstruozno  djelovati naspram vlastite obitelji. Što god bude u našoj moći bit će usmjereno na pomoć nesretnoj djeci.