Jučer je u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru predstavljeno najnovije dopunjeno izdanje knjige "Najzdravije namirnice svijeta" autora Georgea Mateljana, biologa i pionira zdrave prehrane, jedinstveni i sveobuhvatni priručnik koji otkriva sve prednosti stotinjak najzdravijih namirnica, od kojih se većina može pronaći u domaćim trgovinama.
Ova knjiga nastala je na temelju tridesetogodišnjeg istraživanja autora Georgea Mateljana i tima znanstvenika s najuglednijih sveučilišta, koji su proučavali namirnice iz više od 80 zemalja svijeta i otkrili kako one utječu na bolje zdravlje i dugovječnost.
Informacije o ukupno 800 namirnica i recepata
George Mateljan je inače rođeni Splićanin s američkom adresom, osnivač i bivši vlasnik vodeće kompanije zdrave hrane u SAD-u, a u potrazi za najzdravijim namirnicama obišao je cijeli svijet – od Italije i Francuske, preko Turske, Indije, Kine i Japana, sve do Aljaske, Kariba i Meksika. Na tim je putovanjima otkrio raznovrsne namirnice i recepte za različite zdrave obroke koji obogaćuju čovjekovu prehranu i čuvaju zdravlje.
Kako je istaknuto na jučerašnjem predstavljanju najnovijeg hrvatskog izdanja knjige – bestselera u svijetu poznatoga i kao "zelena biblija", na 1.060 stranica, bogato opremljenih tablicama, grafikonima i fotografijama, izneseno je pregršt znanstveno utemeljenih informacija o ukupno 800 namirnica i recepata, te uputa za osmišljavanje individualiziranih programa.
– Knjiga je vrijedna i zbog činjenice da se temelji na neovisnim znanstvenim istraživanjima, a ne istraživanjima financiranima od strane raznih kompanija, naglasila je jedna od predstavljačica knjige dr. sc. Irena Drmić Hofman.
Na početku promocije Meteljanove knjige, nazočnima, u najvećem broju studentima, obratio se dr. sc. Slaven Zjalić, prorektor za međuinstitucijsku suradnju i transfer tehnologija Sveučiliša u Zadru, koji je istaknuo da je knjiga spoj znanosti i pristupačnosti široj publici, te pokazuje koliku važnost prehrana ima za ljudsko zdravlje.
Dr. sc. Irena Drmić Hofman je, među ostalim, naglasila kako je knjiga po svome sadržaju gotovo enciklopedijskog karaktera, te kako nas vraća zdravim namirnicama Mediterana.
– Od 60-tih godina prošlog stoljeća do danas brojne studije pokazale su da je mediteranski način prehrane najbolji i najzdraviji. Također, to nije samo način prehrane već i način života jer priprema obroka uključuje i druženje s obitelji. Hrana je filozofija i način života, što je još jedna poruka ove dragocjene knjige, kazala je Drmić Hofman.
Savjeti o najzdravijem načinu pripremanja hrane
Govoreći o knjizi dr. sc. Marijana Matek Sarić s Odjela za zdravstvene studije Sveučiliša u Zadru, je kazala kako knjiga sadrži najnovije spoznaje o namirnicama i recepte koji se mogu jednostavno slijediti, te kako je upravo zbog jednostavnosti i pristupačnosti prikladna za sve koji se žele zdravo hraniti.
– Hrana i zdravlje je najčešće obrađivana tema na dnevnoj bazi, ali često sadrži znanstveno neutemeljene činjenice, kazala je dr. sc. Matek Sarić, naglašavajući još jednom utemeljenost ove svjetski poznate knjige na dozakanim činjenicama.
U knjizi se tako nalazi popis sto najzdravijih namirnica, raspoređenih u osam kategorija: povrće, voće, ribe i školjkaši, orašasto voće i sjemenke, perad i meso, mliječni proizvodi i jaja, cjelovite žitarice, začinsko bilje i začini.
Za svaku od kategorija namirnica ponuđeni su savjeti kako ih pripremiti na najzdraviji način, pa se tako u knjizi nalazi mnoštvo jednostavnih recepata u mediteranskom stilu, koji ne samo da ističu posebnosti svake od namirnica, nego i povećavaju iskoristivost njihovih za zdravlje korisnih značajki.
O Mateljanovoj knjizi na jučerašnjoj zadarskoj promociji govorili su i dr. sc. Vedran Poljak, te Željko Petrović, inženjer strojarstva i glavni urednik hrvatskog izdanja knjige, te direktor Centra izvrsnosti "George Mateljan" u Splitu.
Inače, knjiga "Najzdravije namirnice svijeta" je prvi put objavljena 2007. godine, a 2008. je prvi put tiskana na hrvatskom jeziku. Iste je godine prvo izdanje dobilo nagradu Josip Juraj Strossmayer za najuspješnije znanstveno djelo i izdavački pothvat na hrvatskom jeziku, koju dodjeljuje HAZU.
Najnovije izdanje nadopunjeno je s čak 8.000 novih informacija.
najnovije
najčitanije
Zadar
međunarodni dan plesa
Zadarski plesni ansambl gostuje u Hvaru
Hrvatska
KULMINACIJA
Raskol u Mostu: ‘Bilo je pitanje vremena. Raspudići su intelektualci koje Grmoja i Petrov ne mogu kontrolirati’
Hrvatska
PROVOKACIJA POSTALA REALNOST
‘Radije ću biti kruha gladan, nego koalirati s tobom’: Zekanović još lani prognozirao koaliciju HDZ-a i domovinaca
Nogomet
Premier liga
Lider Arsenal pregazio Chelsea s čak pet komada! Pogledajte golove
Zadar
DRŽAVA TOLERIRA
PROBIJENI ROKOVI U Zadru bez koncesija i uređenja plaža – do početka ljetne sezone?!
Nogomet
TRENER MLAĐIH KATEGORIJA
Zadarski trener Patrik Puljić o borbi s bolešću: ‘Najteža faza bila je suočavanje s dijagnozom…’
Crna Kronika
NAPAD
TEŽAK NAPAD U VIRU: Staklenom bocom i fizičkom snagom udario 53-godišnjakinju, ozlijeđena je
Zadar
velika promjena
NOVI KONCEPT Od sljedeće godine uvodi se devetogodišnje obrazovanje. Evo kako će funkcionirati
Zadar
NIZ ŠALJIVIH KOMENTARA
NASUPROT FOŠE: Mnogi se sprdaju s cipelicama ‘zadarske Pepeljuge’: ‘Da znam tko je princ…’
Rukomet
bliži se kraj sezone