Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

U “zelenoj bibliji” popis sto najzdravijih namirnica svijeta

28.02.2019. 15:09
U “zelenoj  bibliji” popis  sto  najzdravijih  namirnica  svijeta


Jučer je u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru predstavljeno  najnovije dopunjeno izdanje knjige "Najzdravije namirnice svijeta" autora Georgea Mateljana, biologa i pionira zdrave prehrane, jedinstveni i  sveobuhvatni priručnik koji otkriva sve prednosti stotinjak najzdravijih  namirnica, od kojih se većina može pronaći u domaćim trgovinama.
Ova knjiga nastala je na temelju tridesetogodišnjeg istraživanja autora  Georgea Mateljana i tima znanstvenika s najuglednijih sveučilišta, koji  su proučavali namirnice iz više od 80 zemalja svijeta i otkrili kako one utječu na bolje zdravlje i dugovječnost.


Informacije o ukupno 800 namirnica i recepata
George Mateljan je inače rođeni Splićanin s američkom adresom, osnivač i bivši vlasnik vodeće kompanije zdrave hrane u SAD-u, a u potrazi  za najzdravijim namirnicama obišao je cijeli svijet – od Italije i Francuske, preko Turske, Indije, Kine i Japana, sve do Aljaske, Kariba i Meksika.  Na tim je putovanjima otkrio raznovrsne namirnice i recepte za različite  zdrave obroke koji obogaćuju čovjekovu prehranu i čuvaju zdravlje.
Kako je istaknuto na jučerašnjem predstavljanju najnovijeg hrvatskog  izdanja knjige – bestselera u svijetu poznatoga i kao "zelena biblija", na  1.060 stranica, bogato opremljenih tablicama, grafikonima i fotografijama, izneseno je pregršt znanstveno utemeljenih informacija o ukupno  800 namirnica i recepata, te uputa za osmišljavanje individualiziranih  programa.
– Knjiga je vrijedna i zbog činjenice da se temelji na neovisnim znanstvenim istraživanjima, a ne istraživanjima financiranima od strane raznih kompanija, naglasila je jedna od predstavljačica knjige dr. sc. Irena  Drmić Hofman.
Na početku promocije Meteljanove knjige, nazočnima, u najvećem  broju studentima, obratio se dr. sc. Slaven Zjalić, prorektor za međuinstitucijsku suradnju i transfer tehnologija Sveučiliša u Zadru, koji je istaknuo da je knjiga spoj znanosti i pristupačnosti široj publici, te pokazuje koliku važnost prehrana ima za ljudsko zdravlje.
Dr. sc. Irena Drmić Hofman je, među ostalim, naglasila kako je knjiga  po svome sadržaju gotovo enciklopedijskog karaktera, te kako nas vraća  zdravim namirnicama Mediterana.
– Od 60-tih godina prošlog stoljeća do danas brojne studije pokazale  su da je mediteranski način prehrane najbolji i najzdraviji. Također, to  nije samo način prehrane već i način života jer priprema obroka  uključuje i druženje s obitelji. Hrana je filozofija i način života, što je još  jedna poruka ove dragocjene knjige, kazala je Drmić Hofman.


Savjeti o najzdravijem načinu pripremanja hrane
Govoreći o knjizi dr. sc. Marijana Matek Sarić s Odjela za zdravstvene  studije Sveučiliša u Zadru, je kazala kako knjiga sadrži najnovije spoznaje o namirnicama i recepte koji se mogu jednostavno slijediti, te kako je  upravo zbog jednostavnosti i pristupačnosti prikladna za sve koji se žele  zdravo hraniti.
– Hrana i zdravlje je najčešće obrađivana tema na dnevnoj bazi, ali  često sadrži znanstveno neutemeljene činjenice, kazala je dr. sc. Matek  Sarić, naglašavajući još jednom utemeljenost ove svjetski poznate knjige  na dozakanim činjenicama.
U knjizi se tako nalazi popis sto najzdravijih namirnica, raspoređenih  u osam kategorija: povrće, voće, ribe i školjkaši, orašasto voće i sjemenke, perad i meso, mliječni proizvodi i jaja, cjelovite žitarice, začinsko bilje  i začini.
Za svaku od kategorija namirnica ponuđeni su savjeti kako ih pripremiti na najzdraviji način, pa se tako u knjizi nalazi mnoštvo jednostavnih  recepata u mediteranskom stilu, koji ne samo da ističu posebnosti svake  od namirnica, nego i povećavaju iskoristivost njihovih za zdravlje korisnih značajki.
O Mateljanovoj knjizi na jučerašnjoj zadarskoj promociji govorili su i  dr. sc. Vedran Poljak, te Željko Petrović, inženjer strojarstva i glavni urednik hrvatskog izdanja knjige, te direktor Centra izvrsnosti "George Mateljan" u Splitu.
Inače, knjiga "Najzdravije namirnice svijeta" je prvi put objavljena  2007. godine, a 2008. je prvi put tiskana na hrvatskom jeziku. Iste je godine prvo izdanje dobilo nagradu Josip Juraj Strossmayer za najuspješnije znanstveno djelo i izdavački pothvat na hrvatskom jeziku, koju dodjeljuje HAZU.
Najnovije izdanje nadopunjeno je s čak 8.000 novih informacija.