Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

ZDRAVSTVENO STANJE ČETVERO DJECE KOJE JE OTAC BACIO S BALKONA Sedmogodišnjakinja s ozljedama glave i grudnog koša na respiratoru, operacija sutra. Majka u pratnji djelatnika CZSS posjetila djecu

28.02.2019. 12:41


Nakon tragičnog događaja koji se danas u jutarnjim satima odvio, u mjestu Pag na otoku Pagu, u zadarskoj Općoj bolnici sazvana je izvanredna konferecija za medije na kojoj je izvješteno o zdravstvenom stanju ozljeđene djece.
Ravnatelj zadarske bolnice, dr. Željko Čulina kazao je kako su prije 8 sati ujutro dobili poziv od Hitne pomoći da dovoze četvero povrijeđene djece. Oko 8.15, na Hitni prijem zaprimljeno je četvero djece, starosti 3, 5, 7 i 8 godina.
– Odmah smo napravili potrebnu obradu po kojoj se ispostavilo da je dvoje djece vrlo teško povrijeđeno, i to dvije curice od 7 i 8 godina. One su odmah smještene u Jedinicu intenzivnog liječnja (JIL), dok je drugo dvoje djece, od 3 i 5 godina, s lakšim tjelesnim ozljedama, smješteno na Odjel dječje kirurgije, kazao je dr. Čulina.
Podrobne informacije o trenutnom stanju djece smještenih na JIL-u, nešto više je kazao dr. Edi Karuc, zamjenik ravnatelja OB Zadar i  voditelj Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje.
– Jutros smo na JIL primili dvije djevojčice starosti od 7 i 8 goodina. Kod obje su ustanovljene teške tjelesne ozljede, s time da je curica od 8 godina pri svijesti, stabilizirana, i za nju planiramo napraviti jedan neophodan operativni zahvat. Druga djevojčica, stara 7 godina, najteže je ozlijeđena od njih četvero. Ima brojne ozljede glave i grudnog koša te smo ju morali ostaviti na mehaničkoj ventilaciji, kazao je dr. Karuc dodavši kako je curica do sada obrađivana, no stanje joj još uvijek nije stabilizirano.
– Stupili smo u kontakt i s Ministarstvom zdravstva i u planu nam je, kada joj se stanje stabilizira, napraviti i eventualni transport prema jedinici intenzivnog liječnja za djecu na KBC Rebro, dodao je dr. Karuc.
O stanju drugo dvoje, mlađe djece, ispričao je dr. Jaša Pavić, Voditelj Odjela za kirurgiju.
– Zaprimili smo dječaka starog 3 i djevojčicu staru 5 godina. Djevojčica ima lakše tjelesne ozljede. Natučena je od pada, ima ozljede po licu i nagnječenje grudnog koša, ali potpuno je stabilno i smještena je na Odjel. Dječak je također stabilno, međutim, na kontrolnim snimkama uočena je pojava zraka u grudnoj šupljini, što upućuje na povredu pluća. Riječ je o minimalnoj količini zraka pa se za sada ne mora ništa raditi, ali spada pod teške tjelesne ozljede, kazao je dr. Pavić dodavši kako mu život nije ugrožen, ali s obzirom na pojavljivanje zraka na kontrolnim snimkama, više će se znati nakon dodatnih kontrolnih obrada i pretraga.
Majka, koja je bez tjelesnih ozljeda, također je došla OB Zadar. U pratnji socijalne službe, u stanju velikog šoka, posjetila je svoju djecu, kazao je dr. Čulina.
– Ne znamo što će dalje biti s njom, za nju je nadležna Služba za socijalnu skrb, ali OB Zadar će joj osigurati boravak pored svoje djece, u mogućnostima u kojima to možemo učiniti, a s ciljem da se djeca što prije oporave, objasnio je dr. Čulina dodavši kako će odluka o daljnjoj skrbi djece ovisiti narednim pretragama i nalazima.
Djecu je posjetio i župan Božidar Longin. Nakon obilaska, kratko je, vidno potresen, prokomentirao ovaj strašan događaj.
– Ne znam kakav to može biti otac, što se može dogoditi čovjeku da tako nešto napravi svojoj djeci. Obišli smo svo četvero djece, došla je majka i s njima je unutra. Ne znam kako bih kao otac ovo prokomentirao, ne mogu to pojmiti, kazao je kratko župan Longin.