Glavata želva progutala udicu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Teška ozljeda morske kornjače
Kako je metabolizam morske kornjače bio smanjen zbog niske temperature mora, zahvat u narkozi nije dolazio u obzir. Želva, imena Opat, je dobila antišok terapiju i tople infuzorije, rekao nam je veterinar Marino Mirčeta
Na rendgenu se vidi udica

U veterinarskoj ambulanti Puntamika ovih dana boravi jedna neobična pacijentica - glavata želva. Ova morska kornjača nije imala sreću jer je progutala udicu te sad strpljivo čeka na utorak kada joj je na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu zakazana operacija.
O ovom neobičnom slučaju popričali smo s Marinom Mirčetom iz Veterinarske ambulante Puntamika koji nam je objasnio o čemu se radi te koji su sljedeći koraci prema, kako se nadamo, uspješnom oporavku ovih morskih životinja.
- Prije nekoliko dana, rano ujutro, putem protokola za dojavu i djelovanje u slučaju pronalaska uginulih, bolesnih ili ozlijeđenih strogo zaštićenih morskih životinja (morski sisavci, morske kornjače i hrskavične ribe) zaprimljena je dojava o ozlijeđenoj morskoj kornjači. Naime, savjesna posada ribarskog broda Opat, pronašla je želvu u mreži, te je pozvala službu 112 koja je odmah pokrenula protokol i obavijestila nadležnog veterinara za zadarsko područje, mene, kao i Hrvatsku agenciju za okoliš i prirodu. Pregledom želve, ustanovili smo kako je progutala udicu, a to je potvrđeno i RTG snimkom u Veterinarskoj ambulanti Puntamika. Kako je metabolizam morske kornjače bio smanjen zbog niske temperature mora, zahvat u narkozi nije dolazio u obzir. Želva, imena Opat, je dobila antišok terapiju i tople infuzorije, rekao nam je Marino Mirčeta. Pojasnio je kako se kornjača uspješno oporavlja u ambulanti. U međuvremenu, dodao je Mirčeta, oformljen je tim stručnjaka (biologa, veterinara i kirurga s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu) koji će nastojati izvesti operativni zahvat u utorak 3. ožujka 2020. Mirčeta ističe i apelira na sve one koji pronađu strogo zaštićene morske životinje da poštuju Protokol s kojim su ribari i inače upoznati kroz razne radionice. Također, apelira da se odmah nazove broj službe 112, kako bi se dalje moglo postupiti i krenuti u spašavanje životinja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)