Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ikić: Pojava koronavirusa ima izravan utjecaj na turizam, blago pada buking

29.02.2020. 10:30


Od prve pojave koronovirusa u Hrvatskoj, mogu reći da »telefoni puno manje zvone«. Naime, cijela priča počela se polako, ali sigurno odražavati i na zadarskom području.
– Kad je o turizmu riječ, bukinga je manje, a i oni postojeći su se počeli otkazivati, osobito kad govorimo o grupama i to su povratne informacije turističkih djelatnika. Tijekom ovog tjedna su se drastično promijenili trendovi i pojava koronavirusa ima izravan utjecaj na turizam. Za sada je u pitanju blagi pad bukinga, ali ostaje nam za vidjeti kako će se stvari dalje odvijati. U svakom slučaju, mjesta panici nema, ali oprezu ima, zaključio je direktor zadarske Županijske komore Denis Ikić.
No, kako je dalje objasnio Ikić, gospodarska aktivnost se mora odvijati, ali su ipak, u problemima, primjerice, firme koje robu izvoze u Italiju tako da su pod svojevrsnim »monitoringom« od strane epidemiološke službe i oni vozači kamiona koji su u vrijeme izbijanja epidemije bili u Italiji, osobito u onim dijelovima susjedne države koji su zbog pojave koronavirusa »označeni crveno«. I oni su pod zdravstveno-epidemiološkim nadzorom.
– Svi pomno pratimo razvoj situacije i čekamo naputke stručnjaka i našeg Stožera civilne zaštite. Činjenica jest da se svi gospodarski procesi i aktivnosti usporavaju, ali se nadamo da će cijela ova priča s koronavirusom ostati tek, jedna ružna epizoda bez težih posljedica i da će završiti s prvim toplijim danima i dolaskom predsezone, zaključio je direktor zadarske Županijske komore Denis Ikić.