Kraška smaragdna ljepotica koja inspirira i spaja, žila kucavica obrovačkog kraja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Učenici Srednje škole Obrovac čuvaju svoju rijeku
Kao članica udruga Eko Zrmanja i Eko Zadar želim pokazati svojim primjerom kako se treba ponašati prema Zrmanji, našoj žili kucavici, koja opskrbljuje cijelu Zadarsku županiju pitkom vodom. Volim provoditi vrijeme u prirodi, pogotovo uz Zrmanju. Moram priznati da u tome nisam jedina, kaže Katarina Brkić
Marta BAŠI
Učenici već godinama sudjeluju u raznim aktivnostima očuvanja okoliša

Zrmanja, kraška smaragdna ljepotica, rijeka koja inspirira i spaja, žila kucavica obrovačkog kraja. Za cijelu Zadarsku županiju glavni izvor vode, za Obrovac i okolna mjesta i puno više - neraskidivi dio identiteta svakog stanovnika.
Uz Zrmanju se raste, stvaraju se prijateljstva, rađaju prve ljubavi, nastaju najljepše uspomene. Zrmanju se, jednostavno, voli, a to na najljepši način pokazuju i dokazuju učenici Srednje škole Obrovac koji predvođeni svojim profesorom geografije Markom Dobrićem već godinama sudjeluju u raznim aktivnostima očuvanja okoliša.

Učenici uz rijeku

- U školi radim već 16 godina, a toliko dugo imamo i školsku ekološku udrugu s kojom u sklopu nekoliko programa, kao što su, primjerice, SEMEP, GLOBE ili Clean Up the Med, sudjelujemo u raznovrsnim akcijama čišćenja okoliša s naglaskom na čišćenje Zrmanje, kaže profesor Dobrić.
On navodi i da se, u osam godina, od kad učenici sudjeluju u njenom čišćenju, iz rijeke izvadilo doslovce svega.
- Teško je i nabrojiti što smo sve našli u Zrmanji. Prve godine je bilo čak i automobila i starih brodova, koje smo vadili baš tu ispred škole. Ipak, raduje činjenica da iz godine u godinu nalazimo sve manje smeća. Jednako tako, raduje i uvijek odličan odaziv učenika na takve akcije, kaže Dobrić.
Koliko im je Zrmanja zaista važna, svjedoče i sami učenici.
- Zrmanja je oduvijek igrala veliku ulogu u našim životima. Od samih početaka kada smo se kao mala djeca uz rijeku igrali, a preko ljeta se u njoj i kupali, pa sve do sada kada nam je najveći užitak skupit se i otići na slapove kako bi napravili roštilj i družili se. Zrmanja je jednostavno važan dio naše svakodnevnice, ističe Grga Brkić, učenik četvrtog razreda gimnazije.
Učenici se slažu i da se svijest o važnosti zaštite Zrmanje treba stalno jačati.
- Kao članica udrga Eko Zrmanja i Eko Zadar želim pokazati svojim primjerom kako se treba ponašati prema Zrmanji, našoj žili kucavici, koja opskrbljuje cijelu Zadarsku županiju pitkom vodom. Volim provoditi vrijeme u prirodi, pogotovo uz Zrmanju. Moram priznati da u tome nisam jedina, smješka se Katarina Brkić, eko aktivistica, učenica četvrtog razreda ekonomske škole.
Razgovoru se pridružuje i Toni Knežević, učenik četvrtog razreda gimnazije.


»Najpoznatiji je možda taj naš projekt EVES, koji se u zadnje vrijeme spojio s akcijom Eko Zrmanje »Gdje Zrmanja ljubi more«. Ove godine će se održati deveta po redu i slobodno možemo reći da je to, uz Hajdukov rođendan kojeg organizira DPH Obrovac, društveni događaj godine. Tada cijeli Obrovac izađe van«

Marko DOBRIĆ

- Osim što često s prijateljima uživam u biciklističkim rutama uz Zrmanju, uz ovu rijeku me vežu i brojne aktivnosti u kojima sudjelujem kao učenik Srednje škole Obrovac. Škola sudjeluje u raznim sportskim i rekreativnim aktivnostima, a neke čak i organiziramo. EVES - Ekološki vikend ekstremnih sportova, najdraža mi je takva manifestacija. Najveći broj sudionika redovito bude na trailu Tri rijeke, na kojem se i ja svake godine natječem, kaže Toni.

Dijamantni eko status škole

Škola je redoviti sudionik i »Clean Up the Med-a«, velike akcije čišćenja obala i plaža na Sredozemlju. Mladi Obrovčani tako svake godine krajem svibnja čiste određenu plažu u okolici.
Zbog svih zaista čestih i brojnih ekoloških aktivnosti, Srednja škola Obrovac, već godinama ima Zelenu zastavu, koju dodjeljuje Udruga Lijepa naša.
Od 2018. ova brojem učenika mala, ali po aktivnostima zaista velika škola, diči se i najvišim, dijamantnim statusom.
- Najprije nam je Eko udruga »Lijepa naša« dodijelila brončani, zatim srebrni pa zlatni, a prije dvije godine konačno i dijamantni status. Udruga »Lijepa naša« inače je krovna organizacija za zaštitu okoliša u Hrvatskoj. Možda poznatija po tomu što dodjeljuje plave zastave za marine i plaže, ali ta udruga dodjeljuje i zelene zastave za škole. Kad škola dobije Zelenu zastavu, znači da je odradila neke stvari na planu očuvanja okoliša. Bilo da se riječ o razdvajanju otpada, uštedi energije, nekim akcijama čišćenja... Mi se možemo pohvaliti da imamo sve to - i uštedu energije, razvrstavnje otpada kao i, što smo već i spomenuli, brojne akcije čišćenja. Najpoznatiji je možda taj naš projekt EVES, koji se u zadnje vrijeme spojio s akcijom Eko Zrmanje »Gdje Zrmanja ljubi more«. Ove godine će se održati deveta po redu i slobodno možemo reći da je to, uz Hajdukov rođendan kojeg organizira DPH Obrovac, društveni događaj godine. Tada cijeli Obrovac izađe van, navodi Marko Dobrić.

Mazut se u Zrmanju izlijeva svake godine

Profesor se osvrnuo i na mazut koji se ponovno krajem prošle godine izlio u Zrmanju i krašku ljepoticu pretvorio u ružnu, sivosmeđim mrljama prošaranu rijeku.
- Mazut se u Zrmanju izlijeva svake godine, čim padnu malo jače kiše. On je posljedica loše sanacije propale tvornice glinice, a pojavi se kad ga bujice podzemnim kanalima sliju u rijeku. Čak se u kuloarima govori da sredstva izdvojena za sanaciju nisu uložena u to, nego su završila tko zna gdje. Bilo kako bilo, mazut je rodovita pojava na Zrmanji, a za sada je u cijeloj toj priči jedina dobra okolnost što rijeka kroz proces autopurifikacije u razdoblju od nekih deset do 15 dana izbaci sav taj mazut, pojašnjava Dobrić te ističe još jedan problem.
- Zrmanja se ne odšljunčava pa je korito iz godine u godinu sve više i više. To može pričinjavati probleme kod poplava, iako je Grad Obrovac prije nekih petnaestak godina u tom smislu uredio svoju obalu. Logičnije bi bilo kopati Zrmanju i tako dobivati građevinski materijal, nego uništavati brda, kamenolome i tako redom, zanimljiva je poruka profesora Dobrića na kraju našeg razgovora.
I tako, dok jedni rade sve kako bi se očuvala ljepota i eko sustav smaragdne rijeke, nebriga, gramzivost ili jednostavno, neosviještenost, drugih, s vremena na vrijeme, sve to dovode u pitanje.
No, mi ne sumnjamo da će zahvaljujući mladima i onim malo manje mladima, koji je iskreno vole, krška ljepotica svojim neponovljivim vizurama bez daha ostavljati još nebrojene generacije žitelja i posjetitelja obrovačkog kraja.

Marta BAŠI

Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)