Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

»Odtisci« slovenske slikarice i dizajnerice Martine Kač Nemanić

29.02.2020. 16:15


»Odtisci« naslov je izložbe slovenske slikarice i dizajnerice Martine Kač Nemanić koja je otvorena u Galeriji likovne udruge Zadart. Izložbu čini kolekcija od deset plakata kojima autorica postavlja pitanja o širem značenju našeg postojanja, značaju i odnosima među ljudima, vizualizirajući svoje poglede i interpretacije različitih društvenih tema.
Martina Kač Nemanić, često stvara likovne kompozicije kombinacijom tipografskih i slikovnih elemenata, kreirajući konceptualno dizajnirane vizualne poruke uz pomoć tipografske ekspresije. Kroz umjetnost uspostavlja dijaloge s publikom pomoću snažnih vizualnih poruka, stvarajući pročišćene likovne kompozicije. Stvara plakate koristeći visoke standarde vizualnog jezika. I upravo je to pokretanje dijaloga toliko bitno – jer umjetnost doista educira i potrebna je ljudima, a zidovi muzeja i galerija ponekad predstavljaju barijeru koju potencijalna publika ne odlučuje priječi. Plakati tu granicu prelaze i egzistiraju među ljudima. Prenose im informaciju, poruku: tekstom i slikom. Predstavljaju dostupnu umjetnost. Predstavljaju poruku koja nudi više od informacije.
– Plakati Martine Kač Nemanič snažne su vizualne poruke naglašene tekstom koji također postaje sastavnim dijelom vizualnosti. Tipografija je pomno usklađena s likovnom cjelinom – oblikom, veličinom, bojom, pozicijom. Pritom je likovnost u obradi teksta u službi poruke; ritmom dovodi do verbalnog akcenta, podvlači vizualnu priču, vodi promatrača po plohi kompozicije, potiče na razmišljanje, rekla je između ostalog likovna kritičarka Ksenija Foretić.
Martina Kač Nemanič, dizajnerica vizualnih poruka i pedagogica, diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu, potom nastavila studij na Akademiji likovnih umjetnosti – smjer dizajna. Doktorski studij završila je na Pedagoškom fakultetu u Ljubljani. Od 2001. godine predavačica je i mentorica na Odsjeku za vizualne komunikacije Fakulteta za dizajn u Ljubljani. Također radi i na području didaktike vizualnih komunikacija te objavljuje članke u znanstvenim časopisima.
Sudjelovala je u brojnim domaćim i međunarodnim projektima, a nominirana je i na Graphic Top Ten natječaju (2011., New York, SAD). Godine 2013. dobila je priznanje za umjetnička djela na Fakultetu za dizajn. Nominirana je i na međunarodnom natjecanju Poster 4tomorrow (2018., Pariz, Francuska), Shortlisted designers. Primila je i Rozmanovo listinu za najboljeg pedagoga, Fakultet za dizajn (2020).