Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zadarski vjernici i dalje se blagoslivljaju vodicom i rukovanjem daju mir

29.02.2020. 10:00


Hrvatska biskupska konferencija za sada se nije oglasila s eventualnim smjernicama vjernicima s ciljem smanjenja rizika od infekcije koronavirusom. Naime, s obzirom da se ovaj novi virus vrlo brzo širi kapljičnim putem opasnost od njega značajno raste tijekom masovnih okupljanja, odnosno bliskog kontakta većeg broja ljudi, a svete mise spadaju u takve situacije. Osobito u dane Uskrsa mise su posjećenije, a time raste i rizik od prijenosa svih respiratornih virusa, pa tako i korone.


U Sloveniji savjetuju izostavljanje rukovanja
Upute vjernicima i svećenicima dala je ovih dana Slovenska biskupska konferencija koja je pripremila niz uputa koje se odnose na vjerske obrede, susrete i druga vjerska okupljanja.
Tako prema napucima slovenskih biskupa u crkvama i kod bogoslužja svećenici trebaju isprazniti škropionice s blagoslovljenom vodom na ulazu u crkve. Pri ulasku u crkvu vjernici bi se trebali s poštovanjem prekrižiti i kleknuti, što će nadomjestiti križanje blagoslovljenom vodom. Pri davanju mira svećenicima i vjernicima savjetuje se da izostave rukovanje. Također, vjernici se mole da pričest primaju samo na ruku. I duhovnici u bolnicama i oni koji obilaze domove za starije i slične ustanove moraju isto tako poštivati donesena pravila za sprječavanje zaraze.
– Hrvatska biskupska konferencija za sada se nije oglasila s bilo kakvim preporukama vezanima uz novi koronavirus, potvrđuje Ines Grbić, tajnica Tiskovnog ureda Zadarske nadbiskupije, te ističe da zadarski vjernici svoje vjerske običaje ni na koji način ne mijenjaju zbog pojave koronavirusa. Da se zadarski vjernici u crkvama ponašaju uobičajeno, potvrdila je i velika posjećenost mise s obredom pepeljenja koju je ove srijede na Pepelnicu ili Čistu srijedu predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić u katedrali sv. Stošije.


Primjer iz Južne Koreje
– Ako se od strane Hrvatske biskupske konferencije izda bilo kakav naputak vezan uz postupanje prilikom crkvenih obreda vjernici će biti o tome odmah obaviješteni putem sredstava javnog informiranja, dodaje Ines Grbić.
Da je širenje virusa i tijekom crkvenih obreda itekako moguće potvrđuje i situacija u Južnoj Koreji, koja je među državama s velikim brojem oboljelih. Naime, više od pola svih osoba zaraženih koronavirusom u Južnoj Koreji povezano je sa 61-godišnjom ženom, poznatom pod šifrom »pacijent 31« koja je prisustvovala misi vjerske zajednice Shincheonji u jugoistočnom gradu Daegu. Drugi dio zaraženih u toj azijskoj zemlji povezuje se i s bolnicom u općini Cheongdo. Vlasti pak sumnjaju da su slučajevi zaraze u crkvi i u bolnici možda povezani jer je nekoliko osoba bilo na spomenutoj misi, te su prisustvovali ispraćaju u bolnici brata osnivača te vjerske organizacije.
Osim slovenskih crkvenih vlasti i nekoliko biskupija na sjeveru Italije proglasilo je mjere zaštite od daljnjega širenja koronavirusa. Tako su u pojedinim biskupijama otkazane svete mise, a u drugima su svećenici udovoljili molbama vjernika i pričešćuju ih samo na ruku.
Iako laganim tempom, u Hrvatskoj svakoga dana broj zaraženih raste, te se od vlasti, točnije Hrvatskog kriznog stožera za praćenje zaraze koronavirusom, mogu očekivati neke dodatne mjere predostrožnosti, a nije isključeno da neke mjere sljedećih dana neće donijeti i Hrvatska biskupska konferencija.