Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

ABA LIGA Mavra i Palokaj presudili beogradskom tricaškom stroju

28.02.2021. 08:13


Pretplatili su se izgleda ove sezone košarkaši Zadra na triler završnice, pa tako nisu iznevjerili ni protiv Partizana kojeg su uspjeli slomiti nakon čak 45 minuta igre i tako nakon više od pet mjeseci čekanja konačno uspjeli upisati prvu domaću pobjedu u regionalnoj ligi. Utakmica koja je trajala preko dva sata bila je uistinu poput ringišpila, a na kraju je poslije mnogostrukih povrataka gostiju u rezultatski egal ipak prelomljena u završnoj minuti produžetka kad su stvar u svoje ruke uzeli kapetan Mavra i Palokaj, pa se gostima iz Beograda nije isplatila fenomenalna šuterska večer u kojoj su ubacili čak 16 trica. S ovom pobjedom Zadar se iskobeljao iz ralja začelja i sigurno se lakše može gledati prema NBA rasporedu koji im se nastavlja već danas s gostovanjem Zaboka na Višnjiku.


Tricaški Partizan
Mršić je s poprilično strepnje najavio ovaj dvoboj iz razloga što su mu Amerikanci stigli praktički pred podbacivanje lopte s centra dok su radnu pauzu u Istanbulu s njim odradili Mavra i Jordano. No, srećom nije mu se taj strah pretvorio u zbilju, štoviše Zadar je krenuo u utakmicu s velikom dozom samopouzdanja kontroliravši ritam i rezultat tijekom cijelog prvog poluvremena. Partizan je s druge strane održavao priključak na račun paljbe s vanjskih pozicija pogodivši čak osam trica u prvih 20 minuta. Koliko su se bazirali na šutu za tri poena potvrdit će njihovih pet trica u prvoj četvrtini, a tek jedan koš su zabili unutar perimetra preko Thomasa. Posebno je našpanan bio Perkins koji je u kratko vrijeme zabio četiri trice, no Zadar je u sličnom raspoloženju imao Jordana i Vukovića dok je Mavra vješto probijao prvu liniju. Mršićevi igrači su svoju blagu dominaciju potvrđivali pred kraj prve i druge dionice s bijegom na najvećih šest viška (17:11, 39:33), no odmor su žilavi gosti zahvaljujući Jaramazu dočekali na dva posjeda zaostatka (41:37). Ipak, životarenje na vanjskom šutu Beograđanima nije se pokazalo toliko produktivnim u nastavku. Zadar je nastavio s lepršavom igrom u napadu dok se u obrani puno življe izlazilo na šutere Partizana. Proradio je Onuaku pod košem koji je zabio četiri poena, priključili su mu se Carter i Vuković te na kraju i Mavra čije dvije trice donose najvećih plus 12 (59:47), na četiri minute do kraja treće četvrtine. No, nije ta plodna sekvenca domaćih košarkaša obeshrabrila »crno-bele«, dapače pomalo su se i naljutili pa su zaigrali puno angažiranije što su naplatili 8:0 serijom s kojom su vratili onih četiri zaostatka s poluvremena (59:55), a čak četiri minute bez ubačaja Zadar je uspio poništiti košem Cartera s kojim se zaključila treća dionica (61:55).


Jaramaz donio produžetak
Početak završne četvrtine je donio novi uzlet Mršićevih igrača koji su vratili dvoznamenkastu prednost tricom Jordana i dodatnim bacanjem (67:57), ali i na to su imali Partizanovci spreman odgovor. Ovaj put su na četiri minusa spustili Thomas i Trifunović (71:67), a četiri minute prije kraja gosti preko Perkinsa vraćaju rezultat na početak (75:75), s tim da je Mršić ostao bez Onuakua koji je morao na klupu s pet osobnih. Proteklo je nakon toga minutu i pol bez ubačaja na jednoj i drugoj strani, a malo veselja je onda domaćoj klupi donio Mavra s tricom od table za 78:75, a 40-ak sekundi kasnije dalekometni šut pogađa Carter za šest plusa (81:75). Naravno, Partizan ekspresno uzvraća preko Jaramaza i Trifunovića te se u zadnju minutu ušlo samo s pola koša na strani Zadra (81:80), a olakšanje pred završni napad gostiju donio je Palokaj koji je spretno ubacio pod košem za 83:80. Mršić je odlučio ne ulaziti u faul završnicu i to je značilo da će se morati zažmiriti na očit pokušaj Partizana da s tricom odvede utakmicu u produžetak. Trifunović je promašio prvi pokušaj, no loše zagrađivanje reketa dovelo je Jaramaza u priliku za poravnanje što je i iskoristio pogodivši za 83:83, sekundu prije kraja. Otišlo se u dodatnih pet minuta koje bolje otvaraju gosti s prvim vodstvom nakon treće minute utakmice (83:85), Carter i Justice s pet bacanja u nizu donose tri viška Zadru (88:85), no u završnih 100 sekundi se nakon trice Trifunovića ušlo s novim poravnanjem (90:90) da bi ipak na kraju vodu na svoj mlin doveli Zadrani koji su preko Mavre i Palokaja osigurali šest plusa (96:90) na što je i Partizan konačno položio oružje iako je do zadnjih sekundi bio u prilici izboriti novi produžetak. Kapetan se prometnuo u junaka domaće momčadi ubacivši 20 poena, Carter je zabio 17, a Vuković se pokazao daleko najraznovrsnijim s učinkom od 11 poena, sedam skokova, šest asistencija, tri ukradene lopte i dvije blokade dok je kod gostiju prednjačio Thomas sa 24 koša.
 




ZADAR 96 (83)
PARTIZAN 94 (83)


(19:17, 22:20, 20:18, 22:28, 13:11)


ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Bez gledatelja: Suci: Miloš Koljenšić, Mario Majkić i Milan Nedović.
ZADAR: Carter 17, Jordano 12, Justice 11, Palokaj 4, Brala, Vuković 11, Junaković 2, Buljan, Mavra 20, Onuaku 11, Planinić 2, Kraljević 6. Trener: Veljko Mršić.
PARTIZAN: Zagorac 8, Paige 4, Dangubić, Stefanović, Jaramaz 19, Perkins 18, Jovanović, Radovanović 3, Thomas 24, Trifunović 18. Trener: Sašo Filipovski.
Šut za dva: Zadar 28-45 (62%); Partizan 14-32 (44%).
Šut za tri: Zadar 8-20 (40%); Partizan 16-38 (42%).
Slobodna bacanja: Zadar 16-22 (73%); Partizan 18-24 (75%).
Skokovi: Zadar 32 (26+6); Partizan 37 (25+12).
 


Večeras u 19 sati protiv Zaboka
Mršićeve štićenike danas očekuje novi izlazak na teren. Ovog puta u HT Premijer ligi u sklopu 22. kola na parketu Krešinog doma s početkom u 19 sati dočekuju Zabok. Radi se o posljednjem kolu prije ulaska u treći krug, iako još Zadrane čeka zaostala utakmica u utorak protiv Šibenke na Baldekinu. Pobjedom nad Zabokom večeras bi Mršićeva momčad osigurala poziciju broj jedan pred završnih 11 kola nakon kojih će uslijediti doigravanje.
– Iako igramo 24 sata nakon teške utakmice s Partizanom, apsolutni smo favoriti u ovom srazu sa Zabokom. No, vidjeli smo dosta puta ove godine u HT Premijer ligi neko iznenađenje, tako da moramo biti ozbiljni i pravi te razmišljati samo o toj utakmici, a ne na ono što je bilo dan prije ili što nas čeka. Zabok je dobra momčad, imali su utakmica gdje su znali iznenaditi jačeg protivnika, naprimjer protiv Splita, ali onda bi izgubili protiv Dubrave u Kupu na domaćem terenu. To je ekipa koja ima dva lica, također imaju kvalitetne igrače koji u jednom danu mogu igrati dobru utakmicu, ali sve zavisi od nas – kazao je Mršić uoči večerašnjeg dvoboja sa Zabokom.
 


Ukraden Pinov dres sa stropa dvorane
Tijekom tjedna dvorana Krešimira Ćosića se našla na meti lopova koji je (ili su) otuđili umirovljeni dres Giuseppea Giergie sa stropa dvorane. Tu vijest je potvrdio i direktor ŠC Višnjik Denis Karlović koji je kazao da se s tim deliktom ozbiljno bavi policija.
– Čim su djelatnici kluba primjetili da nedostaje dres s brojem 10 sa stropa dvorane odmah smo obavijestili zaštitarsku službu i policiju – rekao je Karlović, a nastala praznina na stropu se potom popunila replikom koja je postavljena u predvečerje utakmice s Partizanom i tako se Pinova desetka našla ponovno u društvu s Krešinom 11-icom koja zanimljivo nije pobudila interes lopova.