Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

NAJLJEPŠE DOBA ŽIVOTA Pandemija odnijela gotovo cijeli doživljaj studentskog života

28.02.2021. 08:33


Kao i sve drugo u doba pandemije je i studentski život »novonormalan«, a rekli bi studenti s kojima smo razgovarali, čak »nenormalan« ili nikakav. Barem u usporedbi s onim što je za studentski život oduvijek vrijedilo – sloboda, puno druženja, puno učenja, upoznavanje profesora i kolega – uživo… Sve ono što se na faksu radi za stjecanje fakultetske, ali i one životne diplome.
U Zadru je, od studenata koji ovdje studiraju, a dolaze iz drugih krajeva, u doba online nastave ostalo njih vrlo malo. Ostali su oni koji imaju praktičnu nastavu uživo, eventualno neki studentski posao te oni kojima je draže svoje studentske obveze, makar bile i online, obavljati u miru podstanarskog stana ili sobe u studentskom domu.
Tako je, kako doznajemo iz Rektorata Sveučilišta u Zadru, u Studentskom domu u Zadru za vrijeme online nastave ostalo je oko 40 posto studenata.
– Kapacitet Studentskog doma u Zadru je 206 ležajeva. Popunjenost je prošlih godina bila 100 posto, a zbog organizacije nastave online trenutačna popunjenost je oko 40 posto. Ima studenata koji nastavu prate od kuće, a sad se već studenti svakodnevno vraćaju u Dom, neki zbog studentskih poslova, a neki prate online nastavu boraveći u domu, navode u Rektoratu.


Što manje susreta uživo
Iako su neki od zanimljivih dijelova studiranja upravo razmjena iskustva, grupni rad, suradnja s kolegama, radionice, druženja, zajednička učenja…; ništa od toga trenutačno nije moguće organizirati.
– Temeljne upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za sprječavanje širenja covida-19 koje se odnose na rad studentskih domova su da se sve aktivnosti organiziraju sa što manje susreta uživo, uz obvezno provođenje epidemioloških mjera. Sukladno tome u domovima su dozvoljene samo aktivnosti koje su vezane uz djelatnosti centara/domova propisane statutom, a koje su odnose isključivo na stanare Doma i djelatnike Centra za studentski standard, odgovorili su sa Sveučilišta.
U slaboj fluktuaciji studenata ispred samog Doma ipak smo uspjeli popričati s nekolicinom njih.
Lucija Radin iz Vodica, studentica pete godine engleskog i španjolskog jezika, kaže da joj iz klasičnog studentskog života najviše nedostaje druženje s kolegama.
– Nema ljudi u domu ni na fakultetu, nema kava, druženja. Eventualno se nađemo nas dvoje, troje kod nekoga u stanu pa se malo podružimo, opet držeći se epidemioloških mjera, kazuje Lucija.
Kako govori nadalje, online nastava nije loše organizirana, ali uvijek može bolje.


Problemi profesora s online nastavom
– Iako je već prošla jedna godina od uvođenja online nastave, neki profesori još nisu na razini takve forme. S druge strane, pozitivno je što su profesori fleksibilniji, lakše se dogovore za seminarske radove, termine polaganja ispita ili slično, a ne bi bilo loše da takvi ostanu i nakon što se nastava vrati na fakultet, govori Lucija.
Tonći Tošić iz Opuzena na petoj je godini engleskog jezika i pedagogije te kazuje kako se u ovakvom studentskom životu ništa ne događa.
– Najveća razlika od redovnog studentskog života je što nema druženja s kolegama. Nema kava, što je dio kulture ovdašnjeg življenja, a posebice kulture studentskog života. Izlasci mi nedostaju manje jer nisam ni prije puno izlazio, ali opet bih volio da imam mogućnost izbora. Nadalje, kolege su mi svugdje osim u Zadru, a teško je organizirati viđanje i s onima koji jesu tu, govori Tonći.
Praktičnu nastavu, jedinu koja ide uživo, Tonći ima, ali u smanjenom obliku.
– Praktična nastava se odvija relativno normalno u obrazovnim ustanovama, sad je nešto bolje no što je bilo. Primjerice, u prosincu 2020. je čak bila prekinuta praktična nastava. Sad se pri provedbi praktične nastave pazi da se ide samo u jedan razred, kako bi bilo što manje miješanja učenika, govori Tonći, koji je pak s polaganjem ispita na online način ipak relativno zadovoljan.




Studij postao online tečaj
– Može se reći da je polaganje ispita lakše, ali s druge strane manja nam je motivacija za slušanje predavanja i za učenje. Zapravo, citirat ću jednog kolegu koji je dobro rekao da se fakultet sveo na neku vrstu online tečaja, zaključio je Tonći.
Još jedna stanarka Studentskog doma, Kristina Žilić, slaže se da je lakše polagati ispite na ovaj način, što možda njima trenutačno i odgovara, ali da se onda dovodi u pitanje kvaliteta dobivenog znanja.
– Nastava uživo je ipak kvalitetnija i lakše ju je pratiti. Praktičnu nastavu nemam, niti sam je ikad imala. Na prvoj godini nije u programu, a sad druge dvije godine mi je ukinuta zbog korone, govori Kristina, studentica treće godine informacijskih znanosti.
– Studentski život nije nimalo kakav je bio, ali nađemo način da provodimo dane. Počeo je novi semestar, imam dosta predavanja i zadataka, a u slobodno vrijeme odem u menzu, sad su ljepši dani pa se malo bavim sportom na Baninama i tako, snađemo se, zaključuje Kristina, inače iz mjesta koje nije daleko od Zadra, iz Lisičića, ali joj je draže pratiti online nastavu u miru Studentskog doma.
Svi se oni nadaju da će se epidemiološka situacija uskoro smiriti te da će se i ostali kolege polako vratiti u svoj studentski grad.