Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Danski tisak: Zadarski riblji restorani najkvalitetniji na svijetu

Autor: Petra Mičić

27.03.2009. 23:00
Danski tisak:  Zadarski riblji restorani najkvalitetniji na svijetu

Foto: Adam VIDAS



Putovala sam svugdje po svijetu, ali nigdje nisam jela u ovako kvalitetnim ribljim restoranima kao u Zadru, piše danska novinarka


Ive Šarić je povratnik iz Danske koji je izvan domovine proveo čak 43 godine. Ive, koji još uvijek čita i danske i hrvatske novine ovih dana je u redakciju Zadarskog lista donio primjerak danskih novina “B.T” u kojima je 27. veljače ove godine izašao članak o Hrvatskoj na dvije stranice pod naslovom “Hrvatska nakon rukometa”.
Danska novinarka Maria Lundsby Kruger je posjetila Hrvatsku za vrijeme Svjetskog rukometnog prvenstva, gdje se prema njenim navodima, odlično provela i oduševila ljepotama naše zemlje.
Hrvatska i Zadar u superlativima
Ive Šarić koji je u Danskoj radio kao vozač gradskih autobusa ljubazno nam je preveo tekst danske novinarke, a mi vam donosimo samo neke dijelove tog opširnog teksta u kojem se o Hrvatskoj i o Zadru piše o superlativima.
– Bez razmišljanja sam odlučila kako trebam otići u tu zemlju koja je nekoć bila u sastavu bivše Jugoslavije. Od naše danske crveno-bijele reprezentacije sam imala velika očekivanja, a veliki dio vremena sam provela u novim hrvatskim dvoranama koje su sagrađene za ovo prvenstvo. Ipak, unatoč utakmicama, imala sam dosta slobodnog vremena koje sam ispunila istraživajući gradove koji su bili domaćini…
Prvo sam posjetila Poreč, grad na Jadranskom moru koji u ljetnim mjesecima broji i do milijun stanovnika. Ovaj grad ima sve što treba imati jedan turistički grad. Mnogo hotela i restorana, ljubazne ljude koji su uvijek spremni pomoći, a i stekla sam dojam da svi veoma dobro pričaju engleski jezik, piše danska novinarka Maria Lundsby Kruger.
Kruger naglašava kako je Hrvatska puna povijesnih građevina, samostana i trgova koji broje i tisuću godina, a koji su jako dobro sačuvani. Piše kako se u Hrvatskoj ipak osjeti nekadašnji utjecaj komunizma. Neke fasade su još uvijek ostale oštećene, a začudila se vidjevši Trabant – automobil koji se nekoć proizvodio u Istočnoj Njemačkoj.
– Nakon što je naša ekipa pobijedila i plasirala se u daljnje natjecanje, otišla sam u Zadar na sljedeću utakmicu. Dok nas je u Poreču pratila kiša, u Zadru se osjetila toplija klima i bilo je lijepo vrijeme. Zadar ima oko 80.000 stanovnika, a ovaj grad ima veliko iskustvo i bogatu povijest, budući da je star oko 3000 godina. U svojoj dugoj povijesti bio je pod nekoliko vlasti. Centar grada je podijeljen na novi i stari dio koji je jako lijepo restauriran. Naišla sam na mnogo starih zgrada i ulaza, a osjećala sam se kao da se nalazim u starom rimskom razdoblju. Grad je pun katedrala i trgova, a ulice su popločane kamenom.
Hrvatska jeftinija od Danske
Grad je veoma osvjetljen te se vrlo lako možete snaći.
Noćni klubovi u Zadru su veći nego oni u Poreču, a tu sam također dobila dojam kako ljudi odlično govore engleski jezik. Ipak i u Zadru se na kućama vide oštećenja ostala od Domovinskog rata.
Grad je na mene ostavio utisak, njegova marina s velikim brodovima, most okružen starim zidinama… Putovala sam svugdje po svijetu, ali nigdje nisam jela u ovako kvalitetnim ribljim restoranima, piše danska novinarka.
Autorica spominje kako je Hrvatska mnogo jeftinija od Danska. Tako je cijena pizze u Hrvatskoj 30 kuna, dok je u Danskoj 50 kn, bijela kava je kod nas 15 kuna, a tamo 40 kuna, a razlika u cijeni piva i cigareta je 25 kuna.
Danskoj novinarki možemo zahvaliti i za besplatnu reklamu, jer je u tekstu navela i web adrese aviokompanija koje imaju avionske linije za Hrvatsku i Zadar.
– Mnogo mojih prijatelja iz Danske nakon što su vidjeli članak su me kontaktirali i raspitivali se o Hrvatskoj, a nekima od njih sam već rezervirao i pokazao gdje mogu naći smještaj u Zadru i Sukošanu. Nekoć je mnogo Danaca dolazilo u Hrvatsku, ali nažalost, rat je učinio svoje, rekao je gospodin Ive Šarić.
Šarić naglašava kako su Danci zahvalan narod koji voli starine i umjetničku baštinu, muzeje, kao i izlete u prirodu. U doba velike ekonomske krize kada turistički djelatnici predviđaju sezonu i do 30 posto slabiju od lanjske, ovakva besplatna reklama Zadru i Hrvatskoj je i više nego dobrodošla.