Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Hrvatska praizvedba svjetski poznatog komada

Autor: Ivana Jurišić

27.03.2009. 23:00
Hrvatska praizvedba svjetski poznatog komada

Foto: Filip BRALA



Jučer je u HKK Zadar održana premijera nagrađivane drame škotske spisateljice Rone Munro “Željezo” u režiji naše Zadranke Maje Šimić, a u produkciji Hrvatske kazališne kuće Zadar. Pored svojih svjetskih premijera u Edinburghu, Londonu, New Yorku i Beču, ovom produkcijom ovaj svjetski poznati komad je doživio svoju hrvatsku praizvedbu.
“Željezo” je pisana kao naručeni filmski scenarij koji je na Roninu inicijativu prerađen u kazališni komad.
Predstava “Željezo” inspirirana je nadrealističkim slikarstvom belgijskog slikara Renea Magritta.
Teme “Željeza” počivaju na vrlo senzibilnom terenu i bave se kao i većina Roninih komada problemom žene u suvremenom društvu u ekstremnim uvjetima. Politička pozadina je okvir svega, a u ovom slučaju progovara se o kaznenom sustavu i njegovom besmislu. Iz političke teme proizlazi socijalni problem; utamničena žena i dijete prepušteno okružju. U srži tog problema živi neraskidiv odnos majke i kćeri. On potresnim riječima govori o svakom međuljudskom odnosu. Odnos s drugim govori o otuđenom pojedincu koji preživljava nepodnošljive životne situacije.
U predstavi pod redateljskom palicom Maje Šimić glume Jasna Ančić, Mirko Šatalić, Sanja Zalović i Csilla Barath-Bastaić. To je druga premijera ove godine i šesta predstava HKK Zadar.