Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Rupe u zakonu: apartmane iznajmljuju na 200 godina

Autor: Damir Maričić

27.03.2009. 23:00
Rupe u zakonu: apartmane iznajmljuju na 200 godina

Foto: Filip BRALA



Investitori su planirali prodaju apartmana unutar naselja, no kako hrvatski važeći propisi to onemogućuju, jer se apartmani u turističkom kompleksu ne mogu ni etažirati,investitori će ih iznajmljivati na 200 godina s pravom nasljeđivanja


Dr. Otmar Michaeler, Gotz Lachmann, Gerhard Mansbart i Thomas Oberhofer su novinarima iz četiriju zemalja u ispunjenoj konferencijskoj sali hotela Funimation na Boriku u nazočnosti gradonačelnika, dogradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća Zadra, dr. Živka Kolege, dr. Zvonimira Vrančića, dr. Dražena Grgurovića, dožupana dr. Đanija Bunje, predstavnika TZ Zadra i TZ Zadarske županije predstavili projekt Punta Skala.
Najveći projekt
Riječ je o najvećem greenfield projektu u ovdašnjem turizmu, za sada izvjesno vrijednom 210 milijuna eura, a čija vrijednost ulaganja će nastaviti rasti. To je ujedno i najveći projekt u 50 godina Falkensteiner i Michaeler Turist Grupe, danas iznimno razvijene u šest srednjeeuropskih zemalja.
Povod konferenciji kojoj je prethodio obilazak gradilišta Punta Skale, dan ranije je predstavljanje onog što će biti otvoreno turizmu već ovu sezonu. Riječ je o Falkensteinerovom hotelu sa četiri zvjezdice “Family Hotel Diadora”, kao i ekskluzivnom i luksuznom “Falkensteiner Residences Senia” kompleksu od 187 apartmana najviše kategorije te nizu popratnih infrastrukturnih, energetskih, ekoloških i hortikulturnih i tehničkih sadržaja. Luksuzni kongres i wellness hotel s pet zvjezdica, prvi na ovom području te niz apartmanskih sadržaja, selo s uslužnim i ugostiteljskim sadržajima itd., otvarat će se dogodine.
– Ovo nije svakodnevni projekt, a u ovim kriznim vrmenima što traju od prije šest mjeseci pogotovo je jedinstven, a dat će novu dimenziju i novi standard ne tek ovdašnjeg, već sredozemnog turizma, kazao je uvodno Otmar Michaeler nazivajući otvaranje kompleksa “otvarenjem budućnosti”.
U lipnju – predgosti
Uglavnom, hotel će u lipnju primati “predgoste” da bi 1. srpnja bio svečano otvoren i ovo ljeto odradio.
Michaeler, Lachmann, Mansbart i Oberhofer, svaki u svom segmentu, nisu štedjeli riječi dajući i tim doznanja koliko značenje za njih ima ovaj projekt i posao u Hrvatskoj uopće. Niz je komplimenata otišlo gradonačelniku Kolegi i lokalnim vlastima isticanjem izvrsne suradnje i partnerstva.
– Našu pruženu ruku su partnerski prihvatili omogućujući nam ovakav posao. U tom su podsjetili na dolazak u Zadar davne 2001. godine, kupnju zemljišta za Punta Skalu 2003. godine, izrade DPU-a i sve ostalo s natječajem i izborom vrhunskog projektanta Borisa Podrecce, dizajnera na čelu s Matteom Thunom s kojim su godinama predani projektu.
3.000 gostiju – 1.000 radnika
Kompleks će u konačnici imati gotovo 1.000 jedinica s kapacitetom 2.500 osoba, u špicama do 3.000 najvišeg standarda sa sasvim novim pristupom i doživljajem čime će, nadaju se, nametnuti sasvim nove standarde na Mediteranu. Naglašeno je značenje i zapošljavanja do 1.000 radnika koliko će u špicama angažirati kompleks kada bude izgrađen. No, na 300 radnika se već računa u ovoj sezoni unatoč krizi. Ekologija je stvar na kojoj su posebno inzistirali, od grijanja i hlađenja uz upotrebu mora (razlika temperatura), biopročišćavanja, “recikliranja” vode, desalinizatora, do potpune zabrane korištenja automobila u naselju s podzemnom garažom nad kojom je mediteranski vrt.
Hotel koji će ovo ljeto u funkciju imat će 250 soba i isključivo je obiteljskog tipa, dakle sve su sobe obiteljske – četverokrevetne i sl.  
Nisu štedjeli komplimente kada je u pitanju potencijal Hrvatske i Zadarske županije u turizmu.
Oberhofer je posebno objasnio etape rada od projektiranja (ovdje ga je radilo preko 100 zaposlenih), dizajniranja do prvih bagera u 2007. godini i posla koji su odradile uglavnom hrvatske firme. Kaskadna gradnja, uključenost u pejzaž, korištenje benkovačkog i bračkog kamena, samo su neke od naznaka.
Izvršni generalni direktor Punta Skale Mansbart ponudio je razliku nasuprot drugih, a to su koncentracija na obitelj, ekologija, jedinstveni dizajn, životni stil, wellness i SPA sadržaji te svijet posvećen djeci za maksimalan odmor i njih i roditelja.
Pred tešku sezonu
– 98 posto posla odradit će domaći ljudi, a očekujemo da će usluga biti na vrhunskoj svjetskoj razini. Također, računamo na angažman svih domaćih dobavljača, kazao je Mansbart pozvavši sve da dođu za dva mjeseca kada kompleks proradi.
Gradonačelnik Živko Kolega u najkraćim je crtama kazao mnogobrojnim stranim novinarima, navodeći povijesne, prirodne i druge fenomene Zadra i okolice te nova urbana rješenja koja su donijela niz svjetskih priznanja, kao i naglašenu brigu o zaštiti i unaprjeđenju okoliša. Nabrojio je projekte odvodnje i pročišćivača, deponija, novih kongresnih hotela te izrazio zadovoljstvo suradnjom s Falkensteiner i Michaeler grupom.
Michaler je na izravna pitanja odgovorio kako vjeruju u hrvatski turizam, iako misle da će ove godine i on pasti i do 10 posto zbog svjetske krize. Svoje objekte nisu prodavali ispod cijene i neće (tjedan za obitelj stoji 2 do 3.000 eura). Najavili su i druge interese za ovo područje u kojem će nakon završetka Punta Skale imati više kapaciteta, nego u Austriji ili Italiji, Češkoj, Slovačkoj ili pak Srbiji gdje upravo ulažu u gradski hotel u Beogradu. Budućnost zadarskog područja posebno vide u golf turizmu, za što imamo idealne uvjete. Gradonačelnik Kolega iznio je optimističnije prognoze za sezonu od njih, smatrajući da će rezultat kašnjenja i odgađanja biti sjedanje u automobil u posljednji čas i dolazak u najbližu desetinaciju – Hrvatsku.


Apartmani se iznajmljuju na 200 godina
Naravno da je među prvima valjalo očekivati pitanje o apartmanima. Naime, dio ih je završen, a znano je kako su investitori planirali njihovu prodaju, više puta i tražeći u pregovorima s vlastima takvu mogućnost. No, hrvatski važeći propisi to onemogućuju, jer se apartmani u turističkom kompleksu ne mogu ni etažirati, a tim ni prodavati.
– U skladu s propisima, po uzoru na britanski model iznajmljujemo apartmane na 200 godina s pravom nasljeđivanja, nudeći u njima kompletan servis na najvišoj razini.
Cijena četvornog metra, kako smo saznali, kreće se od dvije do tri tisuće eura. Unajmitelj (kupac) može objekt sam koristiti, a može ga dati grupaciji na upravljanje i korištenje.
Oko toga je bilo još niz pitanja pa i gradonačelniku Kolegi koji je kazao kako lokalne vlasti ne donose zakone, da Hrvatska jest protiv apartmanizacije, ali da se slaže s potrebom nalaženja jednog kvalitetnog europskog rješenja.
– U tome nam i vi novinari trebate pomoći, jer znate da je Hrvatska blokirana u svom nastojanju ulaska u EU, a neopravdano je to učinila Slovenija zbog problema oko granica. Mi ne prejudiciramo rješenja granice, a tražimo da kao što je Slovenija s tim problemom ušla u EU uđemo i mi.




 FALKENSTEINER PREUZIMA CRVENU LUKU


Suvlasnik tvtke Otmar Michaeler uz niz novosti u šest zemalja najavio je upravljanje hotelom Crvena luka od 2011. godine, do kada će vlasnici iz talijanske keramičarske tvrtke odraditi investiciju tešku preko 23 milijuna eura. Bit će riječ o hotelu s 250 kreveta, a ugovor o upravljanju sklopili su na 20 godina.
Uz Borik i Punta Skalu te Punat preuzeli su upravljanje Terapijom u Crikvenici u vlasništvu Igora Štimca. Koncern ima poslove upravljanja hotelima, neovisno o vlasništvu, odjel razvitka te sektor usluga konzaltinga, projektiranja, kriznog upravljanja i saniranja.
U najboljem objektu na Boriku, Funimationu, rade cijelu godinu sa 72 postotnom popunjenošću.