Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Sveobuhvatno, solidarno i svima dostupno zdravstvo

Autor:

27.03.2009. 23:00
Sveobuhvatno, solidarno i svima dostupno zdravstvo

Foto: Vedran SITNICA



Prepoznavanje simptoma ovisnosti je područje u koje ćemo uputiti roditelje kako bismo pravovremeno pokrenuli liječenje ovisnika, kazala je Renata Sabljar-Dračevac


Zdravstvena i socijalna politika SDP-a Zadarske županije predstavljena je na jučerašnjoj konferenciji za novinare na kojoj su govorili Renata Sabljar-Dračevac, kandidatkninja za zamjenicu župana te kandidat za župana Duško Vidov.
Prije iznošenja samog programa Sabljar-Dračevac osvrnula se na najnoviji potez hrvatskog zdravstva za koji navodi da dodatno ugrožava ionako težak socijalni status hrvatskog građanstva.
– Ne mogu se ne osvrnuti na činjenicu da je 17. ožujka izašla nova lista lijekova od kojih je velika većina prebačena s liste A na listu B, što znači da se ti lijekovi moraju parcijalno plaćati. Činjenica je, naime, da je u tom slučaju riječ o mahom starijim lijekovima koje koristi jako puno pacijenata i koje im liječnik mora propisati, a pacijent će ga potom morati platiti, istaknula je Sabljar-Dračevac krenuvši potom s iznošenjem programa zdravstveno-socijalne politike SDP-a za koji je naglasila da za cilj ima osiguranje sveobuhvatnog, solidarnog i svima dostupnog zdravstva.
S obzirom da je problem ovisnosti najveći problem u Zadarskoj županiji, istaknula je kako je upravo u tom smislu potrebno žurno reagirati.
– Prvenstveno ćemo osnažiti preventivu i to na način da ćemo ući u školske razrede gdje će tim stručnjaka poučavati djecu o zamkama različitih ovisnosti, spolno prenosivim bolestima i rizičnom ponašanju uopće. U školskoj medicini bismo organizirali elektronske kartone, jer roditelji vrlo često kartone svoje djece izgube. Prepoznavanje simptoma ovisnosti je područje u koje ćemo uputiti roditelje kako bismo pravovremeno pokrenuli liječenje ovisnika, kazala je Sabljar-Dračevac dodavši kako će u tom smislu osnažiti udrugu bivših ovisnika te ih aktivirati u edukativnim sadržajima.
Istaknuto je kako će se nastojati revitalizirati takozvana “Služba za promicanje zdravlja” u sklopu koje će se podržavati sve preventivne akcije u smislu očuvanja zdravlja i pravovremenog prepoznavanje bolesti, a koje će za pacijenta biti besplatne.
– S obzirom da pacijenti vrlo često nemaju uvid u svoja prava, oformit ćemo povjerenika pacijenata, odnosno mobilni tim više stručnjaka koji bi bio na dispoziciji građanima i upućivao ih na njihova zakonska prava.
Osvrnula se potom na zdravlje branitelja koji se nerijetko osjećaju odbačenim zbog čega će nastojati podupirati zadruge te osigurati socijalno educiranog koordinatora za više zadruga.
Što se tiče socijalne skrbi, na jučerašnjoj je konferenciji kao prvenstveni cilj istaknuta briga za najugroženije, što podrazumijeva osnivanje alimentacijskog fonda, odnosno pomoć kod plaćanja alimentacije onima koji nisu u mogućnosti te osnivanje hospicija, odnosno osiguranja smještaja starim i nemoćnim bolesnicima. U suradnji s jedinicama lokalne samouprave najavljeno je osnivanje regionalnog rehabilitacijskog centra iz kojeg bi pacijenti izlazili s određenim certifikatom te podupiranje pučke kuhinje i Caritasa.