Zadrani ujedinjeni u čitanju

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
gkzdknjiznica
Sebastian GOVORČIN
S predstavljanja manifestacije u Multimedijalnoj dvorani GKZ-a

U tjednu od 30. ožujka do 4. travnja Gradska knjižnica Zadar organizira kulturnu manifestaciju promicanja čitanja "Zadar čita 2009". Manifestacija je jedinstvena po tome što je to prva hrvatska manifestacija u kojoj jedna narodna knjižnica potiče cijelu lokalnu zajednicu na čitanje, a priključile su joj se pritom i brojne gradske institucije - od dječjih vrtića pa do Sveučilišta, ali tu je i Opća bolnica Zadar te domovi umirovljenika.

- Na ovakvu akciju smo se odlučili po uzoru na zapadne zemlje poput Finske i Švedske, koje već godinama uspješno provode ovakve manifestacije. Ako se i kod nas u Zadru akcija pokaže uspješnom, nastavit ćemo sa sličnim akcijama na nacionalnoj razini. Temeljni nam je zadatak promicanje kulture čitanja jer posljednje istraživanje provedeno 2004. godini pod nazivom "Tko i koliko u Hrvatskoj čita" pokazuje da čak 45 posto stanovnika Hrvatske u toj godini nije bilo u dodiru s knjigom, kazao je Ivan Pehar, ravnatelj Gradske knjižnice Zadar na konferenciji za novinare, kojoj je nazočio i Ante Mihić, ravnatelj knjižnice u Salima. Mihić će biti jedan od voditelja književnih susreta u idućem tjednu čitanja.

Naime, manifestacija "Zadar čita" jedinstvena je i po vremenskoj i po sadržajnoj koncentraciji programa vezanih uz čitanje, pri čemu se samo u tjedan dana odvija velik broj raznovrsnih događanja na više lokacija - u središnjoj knjižnici te u ograncima Arbanasi i Crno.

Program je bogat, a za svaku se dob nudi ponešto pa će tako sve novorođene bebe od 30. ožujka 2009. do 30. ožujka 2010. godine dobiti razglednicu preko koje će imati besplatan upis u Knjižnicu. Predškolcima će se čitati u njihovim vrtićima, osnovnoškolci će čitati u svojim školskim knjižnicama, a poznate osobe iz područja glazbe i športa čitat će u svojim školskim knjižnicama.

Također, u sklopu manifestacije GKZ-u, ljubitelji knjige imat će priliku susresti se s najpoznatijim imenima hrvatske književnosti poput Mire Gavrana, Ive Brešana, Renata Baretića, S. P. Novaka i Andreje Zlatar.

Najavljena su još mnoga događanja poput interaktivnih happeninga, fotografskih natječaja, izložbi knjiga...

- Ove godine obilježavamo i 60. obljetnicu osnutka Gradske knjižnice Zadar, što je i bio neposredan povod ovoj manifestaciji. Neke od ovih programa htjeli bismo i trajno zadržati kao dio ponude naše gradske knjižnice - poput "Klubova čitatelja" i "Zajedno kroz priče", kazala je Helena Novak iz Odnosa s javnošću Gradske knjižnice Zadar.

Na samom kraju tiskovne konferencije ravnatelj Pehar je istaknuo da cjelokupnu manifestaciju uglavnom financira Gradska knjižnica Zadar, a izvoditelji programa su djelatnici knjižnice i brojni volonteri.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno