Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadrani ujedinjeni u čitanju

Autor: Katarina Belić

27.03.2009. 23:00
Zadrani ujedinjeni u čitanju

Foto: Sebastian GOVORČIN



Manifestacija “Zadar čita 2009.” jedinstvena je po tome što je to prva hrvatska manifestacija u kojoj jedna narodna knjižnica potiče cijelu lokalnu zajednicu na čitanje, a priključile su joj se pritom i brojne gradske institucije


U tjednu od 30. ožujka do 4. travnja Gradska knjižnica Zadar organizira kulturnu manifestaciju promicanja čitanja “Zadar čita 2009”. Manifestacija je jedinstvena po tome što je to prva hrvatska manifestacija u kojoj jedna narodna knjižnica potiče cijelu lokalnu zajednicu na čitanje, a priključile su joj se pritom i brojne gradske institucije – od dječjih vrtića pa do Sveučilišta, ali tu je i Opća bolnica Zadar te domovi umirovljenika.
– Na ovakvu akciju smo se odlučili po uzoru na zapadne zemlje poput Finske i Švedske, koje već godinama uspješno provode ovakve manifestacije. Ako se i kod nas u Zadru akcija pokaže uspješnom, nastavit ćemo sa sličnim akcijama na nacionalnoj razini. Temeljni nam je zadatak promicanje kulture čitanja jer posljednje istraživanje provedeno 2004. godini pod nazivom “Tko i koliko u Hrvatskoj čita” pokazuje da čak 45 posto stanovnika Hrvatske u toj godini nije bilo u dodiru s knjigom, kazao je Ivan Pehar, ravnatelj Gradske knjižnice Zadar na konferenciji za novinare, kojoj je nazočio i Ante Mihić, ravnatelj knjižnice u Salima. Mihić će biti jedan od voditelja književnih susreta u idućem tjednu čitanja.
Naime, manifestacija “Zadar čita” jedinstvena je i po vremenskoj i po sadržajnoj koncentraciji programa vezanih uz čitanje, pri čemu se samo u tjedan dana odvija velik broj raznovrsnih događanja na više lokacija – u središnjoj knjižnici te u ograncima Arbanasi i Crno.
Program je bogat, a za svaku se dob nudi ponešto pa će tako sve novorođene bebe od 30. ožujka 2009. do 30. ožujka 2010. godine dobiti razglednicu preko koje će imati besplatan upis u Knjižnicu. Predškolcima će se čitati u njihovim vrtićima, osnovnoškolci će čitati u svojim školskim knjižnicama, a poznate osobe iz područja glazbe i športa čitat će u svojim školskim knjižnicama.
Također, u sklopu manifestacije GKZ-u, ljubitelji knjige imat će priliku susresti se s najpoznatijim imenima hrvatske književnosti poput Mire Gavrana, Ive Brešana, Renata Baretića, S. P. Novaka i Andreje Zlatar.
Najavljena su još mnoga događanja poput interaktivnih happeninga, fotografskih natječaja, izložbi knjiga…
– Ove godine obilježavamo i 60. obljetnicu osnutka Gradske knjižnice Zadar, što je i bio neposredan povod ovoj manifestaciji. Neke od ovih programa htjeli bismo i trajno zadržati kao dio ponude naše gradske knjižnice – poput “Klubova čitatelja” i “Zajedno kroz priče”, kazala je Helena Novak iz Odnosa s javnošću Gradske knjižnice Zadar.
Na samom kraju tiskovne konferencije ravnatelj Pehar je istaknuo da cjelokupnu manifestaciju uglavnom financira Gradska knjižnica Zadar, a izvoditelji programa su djelatnici knjižnice i brojni volonteri.