Zbog ubojstva na podmukao način 14 godina zatvora

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
sud_culina
Adam VIDAS
Braća ubijenog Jure Čuline u petak su pratila sudsku raspravu

Milorad Dobre (43) bivši milicajac tadašnjeg OSUP-a Zadar u petak je na Županijskom sudu u Zadru po treći put u odsutnosti osuđen, ovaj put na 14 godina zatvora zbog ubojstva na osobito podmukao način, svog kolege milicajca Jure Čuline, tada starog 26 godina s kojim je kobne noći 6. studenog 1989. godine bio u patroli.

Naime, kako je u obrazloženju presude rekao predsjednik Sudskog vijeća Boris Radman, dokaznim je postupkom nedvojbeno utvrđeno da je Milorad Dobre koji je i danas nakon 20 godina još uvijek nedostupan hrvatskim pravosudnim tijelima te je za njim na snazi tjeralica, nedvojbeno ubio svog kolegu, a na podmukao način, jer je nakon toga učinio sve kako bi zavarao tragove i ubojstvo pripisao" Zadraninu Stanku Lukiću Cviku koji je zbog toga bio i dva mjeseca u bijegu.

Dobre ubio Čulinu hicima iz puške

Naime, Dobre je ubio Čulinu hicima iz automatske puške te je nakon toga pušku priklonio uz Čulinino tijelo, a pred sudom se najprije branio da je Čulinu ubio Cvik te potom da je došlo do samoopaljenja automatske puške.

Nesretni je Čulina nakon što je Dobre pucao u njega bio živ još sedam do deset minuta, kako su utvrdili vještaci medicinske struke, a vještak balističar Rade Stojadinović u potpunosti je otklonio mogućnost da je došlo do samoopljenja iz puške te je naglasio kako je nedvojbeno utvrđeno kako su meci ispaljeni s mjesta suvozača kroz lijeva, prednja, otvorena vrata službenog vozila te da ih je ispalio okrivljeni Dobre.

Svjedokinji prijetili i nakon 20 godina

Prije izricanja presude, završne govore izrekli su obrana i optužba, a saslušano je i niz svjedoka od kojih je najzanimljivije bilo svjedočenje Dragice Juričev Martinčev koja je rekla kako i danas, nakon 20 godina osjeća strah od ovog događaja te je rekla Sudskom vijeću kako joj je u četvrtak dakle, dan prije početka suđenja netko prijetio.

- Jučer sam imala poziv na telefon sa skrivenog broja. Javila sam se, ali s duge strane nije nitko ništa rekao. No, uznemirila sam se, jer znam da je optuženi na slobodi. Nakon toga sam nazvala vaš Ured za podršku svjedocima - potvrdila je svjedokinja Juričev Martinčev.

Osim tog svjedokinja je još ispričala koliko je onda imala problema zbog svog svjedočenja kao očevidac događaja, jer je sve vidjela sa svog balkona.

- Morala sam reći istinu, nekom ispričati pa sam preko jednog svog prijatelja došla do Marka Mikecina koji je tetak ubijenog Čuline i koji je radio u tadašnjoj miliciji. Došao je kod mene kući i ja sam mu sve ispričala, a on mi je rekao: "Što si vidjela nisi, što si čula - nisi". Shvatila sam da on nije osoba od povjerenja i da zaštitim sebe, rekla sam mu: "Istina je, nisam ništa vidjela". I brat me tada upozoravao da nikom ništa ne govorim, jer mi je život u opasnosti. Bivši suprug mi je tada bio u bivšoj JNA pa mi je brak bio ugrožen. Ali, ja sam jednostavno morala reći i rekla sam istinu. Nakon tog događaja čak sam na 15-tak dana otišla u Šibenik kod majke. Poslije toga sam se i rastala i nisam imala problema zbog tog svjedočenja, do četvrtka, rekla je Dragica Juričev Martinčev.

Cvik: "Mislio sam da će me ubiti!"

Svjedočio je i Stanko Lukić Cvik koji je bio osumnjičen za to ubojstvo te je ponovio kao i na prošlom suđenju da je tek dva do tri dana nakon ubojstva uopće čuo da se dogodilo ubojstvo policajca i da se za njim traga.

- Te je večeri na mene pucano u dva navrata, razlog ni danas ne znam, a onda je za mnom bila jurnjava cijelu noć. Dok sam se skrivao, svaki sam dan viđao policajce, ali oni mene nisu i uspjevao sam im bježati sve do moje predaje. Nisam poznavao Dobru, znao sam ga iz viđenja, ali s njim nisam nikad komunicirao. Braća su mi rekla da je ubijen policajac te da policija mene traži. Mislio sam da će me ubiti - zaključio je Stanko Lukić Cvik.

Ni danas, 20 godina kasnije, nitko ne zna gdje je Milorad Dobre. Za njim je još uvijek na snazi tjeralica. Prema nekim je informacijama u Srbiji, a prema nekim čak u Australiji.

Suđenje su u petak pratila i braća ubijenog Čuline, Zvonko i Davor koji su tek ogorčeno komentirali kako bez obzira na to kakva i ovaj put bila presuda njima to više ništa ne znači, jer pravda ni do danas nije zadovoljena, ubojica je na slobodi, a njihovog brata više nema.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno