Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Čobanković popušta ribarskim ucjenama

27.03.2011. 22:00
Čobanković popušta ribarskim ucjenama


Danas će ministar potpisati izmjenu podzakonskog dokumenta koji regulira uporabu ribolovnih alata. Ozakonit će se šabakun i migavica na nezadovoljstvo malih ribara
Upornost i nepopustljivost iskazanu u pregovorima s ratarima-prosvjednicima, resorni ministar drastično je olabavio u susretu s njihovim kolegama s plave njive, ribarima-prosvjednicima. Iz pouzdanih izvora informirani smo da je ministar djelomično popustio na tajnom sastanku s predstavnicima ribarskih asocijacija i udruga održanom prije nekoliko dana. A, što je u Hrvatskoj uopće tajna? Na tom sastanku, kako nas informiraju, uz ministra Čobankovića i Tončija Božanića, državnog tajnika za ribarstvo, sudjelovali su Miro Kučić i Vladan Bojić, čelnici ribara okupljenih u Hrvatskoj gospodarskoj i Hrvatskoj obrtničkoj komori, Karlo Magić, predstavnik jedne od tri ribarske udruge što su pokrenule prosvjede, te dr. Alen Soldo, znanstvenik sa splitskog sveučilišta, u posljednje vrijeme dosta eksponiran kao zastupnik interesa ribara prosvjednika.
Većina protiv
Na tom skupu, kako saznajemo, ministar je prihvatio jedan od deset ribarskih zahtjeva istaknutih na prosvjedima. U odnosu na ostale taj naizgled djeluje bezazleno, a u stvarnosti on je povod svemu, zbog njega se krenulo u prosvjede. Pokraj traženja za aktiviranje ZERP-a, cijenu plavog dizela od četiri kune, ukidanje PDV-a na ribu, smjenu državnog tajnika, površnom promatraču možda je promaknuo zahtjev za promjenu “novokomponiranih” ribarskih propisa. U tome je ključ svega, upozoravali su već ranije predstavnici ribarskih asocijacija i nekih udruga, pa čak i osobno državni tajnik. Traženo je ukidanje namjene za neke alate, konkretno obalne mreže potegače, šabakun i migavicu. One imaju velike lovne mogućnosti, ali ograničenu uporabu što je razlog nezadovoljstvu određene ribarske grupacije. Sada je, govore nam upućeni u sadržaj sastanka, ministar popustio i danas će potpisati izmjenu podzakonskog dokumenta koji regulira uporabu ribolovnih alata. Državni tajnik Tonči Božanić, rečeno nam je, ostao je usamljen sa suprotnim stavom.
Dovoljno razloga za izazivanje druge, još veće grupacije ribara, onih koji rade s mrežama stajačicama. Tih je u Hrvatskoj puno više, a tom odlukom ministra osjećaju se izravno ugroženi. I odmah su reagirali. Jučer smo dobili priopćenje potpisano od cehova ribara Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije, te Udruge profesionalnih ribara Velebit, koji tvrde da je ministar Čobanković jednim potezom pera zapečatio sudbinu 2.000 ribara malim alatima.
“Na tajnom sastanku s dijelom ribara ministar je donio odluku o skidanju namjene s mreža potegača šabakuna i migavice, te mreže ciplare. Odluka je donesena na zahtjev triju udruga koje zastupaju stotinjak ribara, nasuprot ostalih 3.000 koji nisu za takvu odluku, bez da se uključi znanost i struka.
Idejni vođa
Idejni vođa je Alen Soldo navodni doktor koji se predstavlja kao znanstvenik i treba raditi na očuvanju ribljeg fonda, a on zagovara njegovu devastaciju. Isti taj doktor je vodio glavnu riječ na pregovorima s EU, ali je njegova taktika i pamet zakazala pa se ribari nalaze tu gdje jesu sad, u jako lošoj situaciji. Da svali krivicu sa sebe za loš ishod pregovora, oko sebe okuplja grupu ribara, daje im nemoguća obećanja te ih potiče na prosvjede i destabilizaciju hrvatskog ribarstva. Teorije koje on prezentira potpuno su različite od studije koju je izradio za potrebe ministarstva, a koja se sad skriva.
Čitava ova situacija pogodovala je trima udrugama koje su, uz pomoć ostalih ribara, organizirale prosvjede s famoznih 10 zahtijeva, za koje su znali da će ih podržati svi ribari. To su iskoristili da dođu do ministra, a potom su brzo zaboravili ostale ribare i počeli s osobnim zahtjevima i ucjenama, a na svako odbijanje prijete novim prosvjedima. Njihove prijetnje su običan blef jer sada svi ribari vide za što se oni bore i samo mali dio ribara će stati uz njih”, kaže se u priopćenju.
 


Ministar se malo izgubio?


Na tajnom sastanku što ga je ministar sazvao bez dnevnog reda i zapisnika, a koji se trebao odnositi na probleme u ribarstvu, nije bilo govora o plavoj nafti, poticajima, kapitalnim ulaganjima, ni o jednom zahtjevu s prošlog sastanka, već isključivo o prenamjeni dotičnih alata. Iz svega toga može se zaključiti da ribare ništa ne muči, da im cvjetaju ruže. Mišljenja smo da se ministar malo izgubio u cijeloj priči oko ribarstva, kaže se u priopćenju cehova ribara Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije, te Udruge profesionalnih ribara Velebit.